Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фасадата на Софийския университет се дупчи заради климатици

Министър Банов обеща всичко да се възстанови. СУ отговори, че се отстраняват стари тела

25 Апр. 2020Обновена
Трайчо Трайков/ Фейсбук

По фасадата на Софийския университет се пробиват дупки за монтирането на климатици, съобщиха граждани в социалните мрежи. Публикувани са и снимки. "Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е паметник на културата с национално значение! В момента се извършва варварщината, която сами виждате на снимките. Пробиват се десетки дупки за климатици  от страната на „Цар Освободител“! На места са откъртени цели парчета, т.е. около дупката за тръбата се е оформила допълнителна още по-голяма дупка с липсващ материал. Подобна акция е абсолютно престъпление и гавра с българската архитектура и история. Потвърждавам, че снимките са мои, за да няма обвинения, че говоря за разказ по картинки. Съгласувана ли е тази варварщина с Министерство на културата? Кой е дал позволение за тази архитектурна талибанщина? Има ли реален документ, на който да стъпва този ремонт и кой го е подписал?", пита авторът на снимките, които са препратени и в профила на кмета на прилежащия район "Средец" Трайчо Трайков.

Той отговори, че е изпратил проверка на място, от която е станало ясно, че ремонтът не е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Трайков поясни, че е настоял пробиването на дупки да спре до произнасянето на Министерството на културата. "Нашата проверка е установила, че монтажът на климатици на СУ се извършва без съгласуван проект с НИНКН и работата е спряна. Уведомен е инспектората към Министерство на културата. Иначе работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло", коментира във "Фейсбук" районният кмет на "Средец".

Такъв проект за ремонт на Ректората няма, коментира министърът на културата Боил Банов, който дойде на място да се запознае със ситуацията. Днес в 12.02 часа съпругата му го информирала, че във Фейсбук има снимка как някакви хора монтират климатици по фасадата на Ректората. "В 12.03 часа разпоредих на директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков да извърши незабавна проверка. В 12.30 часа той ме информира, че работата е спряна и е извикана полиция, която е съставила протокол", допълни Банов. 

Той допълни, че в понеделник ще се изяснява какви разрешения са издадени на Софийския университет и кой е решил реконструкцията да се извършва по такъв начин. Според него има начин състоянието на фасадата да бъде възстановена без следи от строителната намеса. "Всичко ще приложим по закон, защото ми писна. Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сградата на Ректората", коментира Банов. Директорът на инспектората към МК съобщи, че глобата за допусналите ремонта могат да бъдат между 3 000 и 5 000 лв. 

От Софийския университет разпространиха писмена позиция, според която фасадата на Ректората не се пробива, а се отстраняват съществуващи външни тела на климатици. "СУ „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета. При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции. Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата. След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада. Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения. Още повече, че в случая става дума не за мотаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета", твърдят от учебното заведение.

 

Още по темата