Медия без
политическа реклама

Фандъкова не се отказва от глобата за невалидирана карта

Започва тестване на нова технология за редене на жълтите павета

14 Яну. 2023
Йорданка Фандъкова
БГНЕС
Йорданка Фандъкова

Предизборната игра на добро и лошо ченге, която ГЕРБ играе в няколко града, навлиза в нов епизод. След като вероятният кандидат на Борисов за кмет на София - Георги Георгиев (сега шеф на СОС), обяви курс към отстъпки от критикуваната нова система за таксуване в градския транспорт, настоящият кмет Йорданка Фандъкова защити нуждата от глоба за невалидирана карта. Фандъкова обяви тази сутрин, че няма повече да се кандидатира за кмет.

Лично според мен трябва да се увеличи още гратисният срок за валидация на картите, но не трябва да се пристъпва директно към отмяна, коментира Фандъкова пред Нова телевизия. Тя критикува колегите си, че не е било обяснено подробно как и защо е полезно за самите пътуващи да валидират картите си (общината твърди, че това е застраховка за пътника и възможност той да следи пътуванията си). Фандъкова изтъкна, че и сега не се налагат глоби за пропусната валидация, като този гратисен период засега ще действа до края на февруари. Междувременно дотогава Столичният общински съвет може да отмени задължителната валидация, защото Георгиев обяви, че ще го предложи.

Фандъкова съобщи още добри вести от ремонтите в София. Столичната община е спечелила делото, с което оспорваше наложената от МРРБ финансова корекция за ремонта на "Граф Игнатиев". По този договор с фирма "Джи Пи груп" общината бе санкционирана със 787 722 лв. непризнати разходи, като мотивът бе необосновано заложени ограничителни условия към част от изискваните експерти за изпълнение на поръчката и субективна методика за оценка на офертите. По повод нощната проверка на "Графа" на министъра на регионалното развитие Иван Шишков, Фандъкова отбеляза, че това е 58-и протокол за проверка на улицата и единствената новост е личното участие на министъра.

"Всички виждаме, че паветата са пренардени безобразно. Най-малко аз бях доволна", коментира Фандъкова. Тя обяви, че вчера е било предложено нова технология на редене, която първо ще бъде тествана на участък там, където се съхраняват паветата. Едва ако там се види успех на новото решение, то ще бъде приложено в центъра. За него ще се чака и одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като паветата са под негова защита.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата