Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Екзакта": В София ще има непредвидим балотаж

Преди това "Алфа рисърч" съобщи, че Васил Терзиев води с 29,8% пред Антон Хекимян с 21,1% и Ваня Григорова с 20,2%.

26 Окт. 2023Обновена
''Алфа рисърч''/БГНЕС
Според резултатите кандидатът на ПП-ДБ и ''Спаси София'' Васил Терзиев получава 29,8%, следван от издигнатия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 21,1%. На трето място само с 1% разлика се нарежда кандидатът на БСП Ваня Григорова - с 20,2%.

Според наблюдения за местните избори в София, обобщени към 24 октомври, при балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян резултатите биха били твърде близки, доста под размера на статистическата грешка при подобни проучвания. Това се казва в проучване на социологическата агенция "Екзакта", която също недвусмислено смята, че шансове да стигнат до втори тур в столицата имат те двамата и Ваня Григорова. Поради малките разлики агенцията не публикува статистически данни със следните аргументи: "Огласяването им броени дни преди вота би могло да се тълкува като опит за внушение от страна на "Екзакта", което ще добави аргументи към зачестилите опити да се проблематизира информацията от предизборни социологически сондажи". Характерно за "Екзакта" е, че не работи с партии и медии. Агенцията е правила собствено изследване и коментарът за него бе публикуван в профила във "Фейсбук" на собственичката на "Екзакта" Лидия Йорданова. 

Резултатите са от проучване сред 700 пълнолетни столичани от всички 24 столични района. Теренната работа е реализирана в периода 19-24 октомври посредством пряко полустандартизирано интервю чрез подбор на респондентите по квота. Изследването е възложено и проведено от "Екзакта ресърч груп".
"Това, което със сигурност е важно да се коментира, е, че 95% от избирателите на ГЕРБ стоят зад своята номинация - Хекимян, докато зад номинацията на Терзиев безусловно застават при подобен балотаж 91% от привържениците на ПП-ДБ. При толкова близки резултати е важно да се каже и кой от двамата има по-голям електорален ресурс сред избирателите на другите формации извън ГЕРБ и ПП-ДБ. Това е Терзиев. При балотаж между него и Ваня Григорова разликата отново е под размера на статистическата грешка. При подобен балотаж една пета от избирателите на ГЕРБ биха подкрепили кандидата на ПП-ДБ, а привържениците на "Възраждане" и на ИТН категорично биха предпочели да застанат зад Ваня Григорова", се казва в проучването.
При балотаж между Антон Хекимян и Ваня Григорова разликата между двамата се измерва с десети от процента, продължават от "Екзакта". Подобен балотаж силно мобилизира привържениците на Григорова и срещу този опонент тя би могла да извади по-силен периферен вот отколкото срещу Терзиев. В "Екзакта" са категорични, че Ваня Григорова е неудобен опонент срещу който и да е от съперниците си, ако стигне до балотаж. "Тя мобилизира сериозен периферен вот при балотаж и срещу двамата си опоненти. Друг е въпросът доколко е вероятно нейното попадане там", смятат от агенцията.
"Хекимян влезе в активна кампания значително по-късно и затова е очаквано именно в крайната фаза на кампанията той да набира скорост. Терзиев отрано бе сочен като фаворит и без съмнение той полага усилия да запази резултата си и имиджа си на сигурен участник на балотажа. Григорова се заяви по един недвусмислен начин и намери място сред водещите трима кандидати. Дали ще си гарантира участието в балотажа е въпрос, който няма еднозначен отговор, доколкото поведението и говоренето й са възприемани предимно емоционално", коментират още от "Екзакта".
По-рано днес "Алфа Рисърч" представи проучване, поръчано от bTV. Според него фаворитите за кмет на София са с малка разлика, като в битката интригата е за второто място - под процент разлика. Това бе първото сериозно социологическо проучване, което се появи едва няколко дни преди вота. 

Според резултатите кандидатът на ПП-ДБ и ''Спаси София'' Васил Терзиев получава 29,8%, следван от издигнатия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян с 21,1%. На трето място само с 1% разлика се нарежда кандидатът на БСП Ваня Григорова - с 20,2%.

След тях са Деян Николов от ''Възраждане'' с 10,2%, Вили Лилков, който е кандидатът на коалиция КОД с 8,3%, следван от Ивайло Вълчев от ИТН - 3,4%.

Ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни пред изборите, може ситуацията да бъде пренаредена, заяви социологът Боряна Димитрова в ''Тази сутрин''. "При ръст на избирателната активност, Ваня Григорова има шанс да отиде на балотаж. При по-ниска избирателна активност, предимство ще има Антон Хекимян заради многото твърди избиратели на ГЕРБ", смята Боряна Димитрова. От друга страна Хекимян получавал по-малко гласове, отколкото листата за общински съветници на ГЕРБ. Обратно било при Ваня Григорова, която привличала повече избиратели от листата на БСП.

Димитрова добави, че доста от кандидатите са "скачени съдове" и резултатите им зависят един от друг. "Ако гласуват повече хора за Вили Лилков, Антон Хекимян може да "навакса" преднината на Васил Терзиев", смята Димитрова.„

"Алфа рисърч" публикува и прогнозни данни за разпределението на местата в бъдещия Столичен общински съвет, който се състои от 61 съветници. Към момента нагласите показват, че за листата на ПП/ДБ и "Спаси София ще гласуват 33.2 на сто от избирателите, а тази на ГЕРБ - 22.8 на сто. Листата на "Възраждане" биха подкрепили 12.4%, а за БСП - 10.1%. Коалицията КОД, която подкрепя Вили Лилков, ще бъде подкрепена от 5.7 на сто. ИТН събира 3% от вота. За друга листа или още нерешилите за коя точно ще гласуват са 9.4 на сто.

Очаква се избирателната активност да е около 41%, 20% заявяват, че още се колебаят дали да гласуват. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю. 

Още по темата