Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДСБ се съгласи за общи листи с ПП на изборите през април

28 Яну. 2023
БГНЕС
Атанас Атанасов

"Демократи за силна България" се съгласи коалиция "Демократична България" да води преговори за общо явяване на парламентарните избори през април заедно с "Продължаваме промяната". Решението бе взето днес на националното съвещание на партията. На него присъстваха и лидерите на другите две партии в коалицията Христо Иванов и Владислав Панев, както и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, откъдето дойде предложението за общи листи на изборите.

Предстоят преговори как ще се осъществи общото явяване на избори като ДБС ще иска подписване на споразумение.

"Поставяме си висока цел – първа политическа сила и първи мандат за съставяне на правителство след изборите, защото е изключително важно кой ще управлява страната до местните избори. Ако ние искаме да разбием феодалните владения на ГЕРБ в големите градове на страната, не трябва да допускаме служебната власт, или правителство, доминирано от ГЕРБ, да управлява страната, защото корупционните практики, с които се контролира местната власт, за известни на всички", заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Той определи "Демократична България" като стожер на евроатлантическите ценности в страната и не смята, че ДСБ ще се обезличи, ако влезе в коалиция с “Продължаваме промяната”.

По-рано днес Атанасов определи ситуацията в България като тази през 1997 г. "Битката е между реформаторските и реставраторски сили - или ние, или те”, отсече той и прогнозира тежка кампания и жестока битка за местната власт, защото "Борисов иска да се върне на бял кон“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че тяхната партия заедно с ДБ вече са предложили приоритетите за развитие на България във важните сектори. Те се съдържат в декларацията на акад. Николай Денков, който беше номинацията на ПП за премиер.

Христо Иванов коментира: „Пред очите ни България започва да мутира в някаква президентска квазирепублика“. И призова ПП и ДБ да наложат такова управление, "което да реформира България и тя да се движи в посока на Европа". Иванов се обяви категорично и в подкрепа на членството на страната в еврозоната, защото това е сърцето на Европа.

Още по темата