Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дрон ще мери температурата на населението в ромските махали

Полицията започва поставянето на КПП-та в някои квартали в София

20 Март 2020Обновена
Засилено присъствие на полицейски патрули в квартал "Факултета" заради карантината

В квартал "Факултета" от тази вечер са разположени полицейски патрули, които инструктират гражданите за извънредното положение и предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, March 19, 2020

"Дрон с термокамера ще мери температурата на обитателите на ромския квартал „Победа“ в Бургас", съобщи кметът Димитър Николов, цитиран от Дарик. Апаратът ще лети над обектите и ще регистрира лица с по-висока температура. Софтуерът е разработен от българска фирма, маркира обекти с GPS координати и прави термоснимки и видеозаснемане.

Шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Родослав Сотиров заяви категорично, че МВР няма да допусне безредици в квартала. „Регистрираме много завърнали се лица, които още явно не са запознати с мерките", казва той. Сотиров обяви, че имало случай в кварал „Победа“, но го разрешили. "Няма да позволим да има безредици. Няма да позволим хора, които довчера са били някъде, да нарушават спокойствието на останалите граждани", закани се той, без да обяснява какво точно има предвид. "Разпоредил съм мерки в ромските махали. Разпоредено е всеки полицейски патрул да се движи и да призовава всеки гражданин на Бургас и областта да се прибере вкъщи, ако няма конкретна необходимост - да посети болнично заведение, аптека, магазин за хранителни стоки".

Още тази сутрин МВР пък започна да поставя КПП-та на ромските махали в София. Кварталите няма да бъдат поставяни под карантина, движението ще е свободно, но ще става през определени места. Във Факултета ще бъдат поставени два такива пункта, съобщи Нова тв.

Мерките идват след среднощните операции на МВР в ромските махали в София. Полицейски екипи обясняваха по високоговорител на хората да не се събират на едно място по повече от двама и да спазват заповедта на здравния министър. „Не се събирайте на групи и стойте на разстояние 2 метра един друг! Не застрашавайте живота на вас и вашите близки!”, призоваваха полицаите.

Очаква се служители на МВР да проверяват хората, които влизат и излизат, дали са поставени под карантина и дали съответно я нарушават.

Операциите на вътрешното министерство дойдоха само два часа, след като Софийската районна прокуратура поиска от кметовете на райони в Столична община и началниците на районни управления при СДВР да преценят дали е необходимо въвеждане на контролен режим чрез обособяване на пропускателни пунктове. Причината е "информация за струпване и движение на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на София, населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения". Прокуратурата указва при установяване на нарушения да се вземат незабавни мерки за осигуряване на нужната дистанция, като при нужда да се издават писмени разпореждания и предупреждения. Ако действията представляват престъпление, трябва незабавно да се уведоми Софийската районна прокуратура.

Прокуратурата се самосезира за положението в ромските квартали след публикации в електронни медии. Тя изиска от кмета на Столична община информация дали се спазват разпорежданията,

 

дали са дезинфекцирани кварталите,

 

обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход, на територията на гр. София – кв. „Факултета“, кв. „Филиповци“, кв. „Христо Ботев“, кв. „Димитър Миленков“, кв. „Орландовци“ и др., дали са поставени термокамери, дали са осигурени предпазни маски, очила и защитни облекла при необходимост и дали има медиаторски групи, които да разясняват опасността от зараза с коронавирус.

МВР съобщи, че има засилено полицейско присъствие на входовете на градове и квартали. Предприети са действия по контрол на превозни средства и лица, които се придвижват на групи. На полицейските патрули е разпоредено по високоговорителя на служебния автомобил да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място във връзка с противоепидемичните указания. Здравни медиатори водят разяснителна кампания за опасността от разпространение на заразата, начините на придвижване в условията на епидемия и мерките, които са наложени във връзка с извънредното положение в страната. Полицейски екипи оказват съдействие на гражданите при нужда, твърдят още от МВР.

 

 

МВР оказва пълно съдействие за изпълнение на указанията на Националния щаб

 

 

РОМСКИ МАХАЛИ ПОД БЛОКАДА

 

 

Извънредни мерки прилагат властите в ромския квартал "Кармен" в Казанлък, разказва bTV. За да не допуснат зараза с коронавируса, от общината са решили влизането и излизането в махалата да става само по една улица - "Чаталджа". Всички други входове и изходи се затварят. "По този начин полицията ще може да изпълнява мерките по-строго", аргументира се кметът на града Галина Стоянова.

В Нова Загора е въведен вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал "Шести", съобщиха от местната община. Водачите на таксиметровите фирми трябва да са оборудвани с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. Контролът е възложен на полицията. В квартала с високоговорител на майчин език ще се оповестяват ограничителните режими. На всички домоуправители се разпорежда да предприемат засилена дезинфекция на общите части на сградите. 

Като част от мерките срещу разпространение на коронавирус община Сливен въведе в сряда пропускателен режим в квартал „Надежда“. Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в квартал „Надежда“ и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила информационната кампания сред ромската общност за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат. Извършена е дезинфекция в гетото. Вече са обработени и ще продължат да се обработват контейнерите за битови отпадъци. 

Община Сливен призовава днес всички жители да дезинфектират общите части във входовете (асансьори, стълбища, парапети, дръжки, звънци). С цел ограничаване на движението на възрастни хора от 19 март, четвъртък, временно се прекратява продажбата на билети на цена от 20 стотинки за градския транспорт, както и безплатните пътувания.

Към момента няма потвърден случай на заразен с COVID-19 на територията на Община Сливен. Въпреки това кметът Стефан Радев призовава жителите да не излизат навън, освен ако това не е наложително.

Сливенски бизнесмени са готови да помогнат максимално

 

за изграждането на карантинен лагер за роми,

 

които се завръщат от рискови страни. Имаме готовност да осигурим терен, ако общината няма такъв. В момента има достатъчно качествени фургони. Ще доставим легла, завивки, храна, включително телевизори и интернет връзка. Въпросът е големите ромски групи, които се връщат от чужбина, да останат в този лагер две седмици. Така карантината със сигурност ще бъде спазвана, казват бизнесмените пред Sliveninfo.

Според тях карантинният лагер трябва да се охранява от полиция. При всички случаи в него ще бъде по-лесно и медицинското обслужване.

Има и втори вариант – край Сливен съществуват хотели, които са празни. "Готови сме да финансираме и оборудваме превръщането им в подобен карантинен лагер за 2- 3 месеца. Там със сигурност ще излезе по – евтино и по – бързо за оборудване. При добра организация и първият, и вторият вариант е възможно да ги осъществим за броени дни", считат бизнесмените.

"Ние не сме срещу ромите, имаме много работници от този етнос и ги ценим, В случая обаче става въпрос за оцеляването на нашия град – физически  и икономически. Не е тайна, че през последните няколко дни сливенски фирми започват да освобождават работници. И този процес ще продължи, ако не се вземат по-драстични мерки. Най-добре е да си помогнем сами, а тогава ще ни помогне и Господ", считат инициаторите на предложението за създаване на карантинен лагер.

Ситуацията в Пловдив е спокойна, МВР взеха строги действия, като

 

удвоиха присъствието в квартал "Столипиново".

 

Не се позволява работа на нито един обект, който е извън заповедта на министър Ананиев, съобщи по БНТ областният управител на Пловдив Дани Каназирева. "Ако мерките не бъдат спазвани и се прекрачват забраните, всеки един район, който създава напрежение, ще бъде поставен под цялостна карантина", допълни Каназирева.

Вчера кризисните щабове в Пловдив и кметът на район "Източен" Иван Стоянов поискаха извънредни мерки за затягане на дисциплината в ромската махала. Стоянов обясни, че въпреки срещите с местните лидери на малцинствата и мерките, които се взимат досега, нещата все повече стават неконтролируеми.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб.  В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация – с номера и часове на всички чакащи. Така всеки знаеше кога да отиде да си получи помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, е обяснил Иван Стоянов. Той допълва, че постоянно патрули на Шесто РУ и служители на район „Източен” обикалят квартала, за да молят хората да не стоят струпани на едно място.

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби. Това се случва на улиците „Елба”, „Крайна”, „Батак” и почти навсякъде – паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване", обясни Стоянов. В момента има около 30 лица, които са под карантина в района, след като са се завърнали от чужбина. Той каза, че вижда как се бърка в кофите за боклук, а вътре има използвани маски, ръкавици и всякакви други неща, които са за лична хигиена.

„Не виждам друг вариант, освен да се приложи модела от Банско – с контролно-пропускателни пунктове. Като се пускат само служителите на „Чистота”, „Паркове и градини” и други, които показват, че спазват хигиена и имат предпазни мерки. Почти всички просто не спазват указанията, които се дават от Националния кризисен щаб, Общинския и областен. Всички хора и квартали са важни и равни, другаде виждаме как хората спазват ред и дисциплина, но просто в Столипиново не е така.Оттук може да пламне целият град.  Предложенията ми ще ги изпратя до двата кризисни щаба, които трябва да вземат решение дали да го въведат”, обясни кметът Иван Стоянов.

От община Ямбол също съобщиха, че полицейското присъствие се засилва в жилищен комплекс "Райна Княгина" и прилежащите улици на квартала, които са населени предимно с ромско население. Тези мерки били предприети след подаването на сигнали за нарушения на карантината. Жителите на ромския квартал ще бъдат информирани с високоговорители. 

"Трябва да се въведат спешни мерки по отношение на гетата.Там има сериозна група хора, които са се върнали от чужбина, но не спазват карантината за защита от Ковид-19", заяви днес депутатът от ВМРО Александър Сиди пред телевизия "България он еър".

Още по темата