Медия без
политическа реклама

ДПС предложи възрастово препяствие пред Бойко Рашков към КПКОНПИ

Депутатите в парламентарната комисия по превенция на корупцията обсъдиха правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

14 Юни 2022
Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде издигнат за шеф на Антикорупционната комисия
БГНЕС
Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде издигнат за шеф на Антикорупционната комисия

Депутатите от ДПС в парламентарната комисия по превенция на корупцията опитаха да сложат допълнителни препятствия пред избора на председател на КПКОНПИ. По време на обсъждането на правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия от ДПС направиха предложение да се въведе пределна възраст от 65 г. за кандидатите. Това автоматично щеше да дисквалифицира Бойко Рашков, който е на 67 години, като потенциална кандидатура на "Продължаваме промяната".

Срещу предложението на депутата от ДПС Александър Несторов се изказа Иван Димитров от "Демократична България", който коментира, че натрупаният опит при по-възрастните кандидати е от значение. В крайна сметка поправката на ДПС не бе приета. Несторов направи и друго предложение за редакция, като поиска новият шеф на КПКОНПИ да бъде избиран с мнозинство от 2/3 от народните представители, а не както е в момента с гласовете на половината от присъстващите в зала. 

"Разбирам, че колегите от ДПС много искат сегашния временно изпълняваш длъжността председател на КПКОНПИ да продължи", заяви Константин Бачийски от ПП. Иван Димитров от ДБ също посочи, че такова изискване за квалифицирано мнозинство на практика ще блокира процедура по избор на нов председател. Така предложението на ДПС беше отхвърлено със 7 гласа "против" и само 2 гласа "за".

До избор на нов шеф на Антикорупционната комисия най-вероятно ще се стигне, след като парламентът гласува законопроекта за противодействие на корупцията, който беше внесен в Народното събрание миналата седмица. Той предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия се създава фигурата на разследващите инспектори. 

Продължаваме промяната" спешиха внасянето на законопроекта за противодействие на корупцията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата