Медия без
политическа реклама

Дончева поиска съюз между ИТН, ДБ, БСП и ИБГНИ

Трябва да се изолират сценаристите на Трифонов от евентуални нови политически разговори, смята депутатът

10 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
Татяна Дончева

Въпреки пълното разпадане на отношенията между „Има такъв народ” и ИБГНИ, единият от лидерите на коалицията – Татяна Дончева, още смята, че е възможно да се създаде общо правителство с участието на всички формации, които са противници на ГЕРБ и ДПС.

Трябва да се направи нужното, за да се постигне споразумение за кабинет, който да изкара до другата пролет, обяви Дончева пред БНТ. „Нямаше никаква пречка това да стане с мандата на ИТН, освен едно – тяхната самонадеяност, абсолютното разбиране, че те слагат когото искат, за каквото искат и с никого няма да се съобразяват, а всички останали им дължат подкрепа”, обясни тя.

Сценаристите на Слави - да се изолират

От думите й стана ясно, че според нея могат да се изолират сценаристите на Слави Трифонов от евентуални нови политически разговори. Тошко Йорданов вече заяви, че подкрепа за третия мандат партията няма да даде, независимо при кого ще отиде. „В групата на ИТН извън сценаристите има и други хора. И тези хора трябва да се консолидират ... Договорките за третия мандат трябва да станат със споразумение, което да бъде подписано от Слави Трифонов. Това е гаранцията за неговите депутати”, размишляваше Дончева.

Депутатът вярва, че няма проблем която и да било от формациите в парламента, без ГЕРБ и ДПС, да стане мандатоносител. „Ако ДБ и БСП имат някакви предразсъдъчни бариери помежду си, може мандатът да бъде и на нас, но само с тяхно съгласие ... Такава формула предполага участието на всички пропорционално на участието им в парламента и електоралните им гласове ... Нещата трябва да станат по класиката, за да бъдат наистина ефективни”, разясни тя тезата си.

На кого е вината

""Има такъв народ" с великите 65 депутати от 240 в парламента тръгна да налага диктат на останалите политически сили. Нещо, което е напълно неприемливо за правене на правителство. Този диктат се изразяваше в безпрекословно изискване на Слави Трифонов и Тошко Йорданов те да бъдат подкрепени, независимо от програмата, независимо от състава и от всичко останало", обясни Дончева по повод разрива с ИТН.

По думите й другият лидер в ИБГНИ - Мая Манолова, е била притискана от сценаристите за подкрепа. "Мая Манолова не влачи като опашка парламентарната група след себе си", заяви Дончева. А обвиненията в предателство от страна на Трифонов и Йорданов тя коментира: "Ние няма как да сме предали някой. Ние не сме в никакви отношения с тях, за да сме ги предали."

Неадекватни приоритети

Депутатът от ИБГНИ рязко разкритикува и декларацията с програмните приоритети на ИТН, за която хората на Трифонов твърдяха, че е обща с останалите формации, с които разговаряха. Като пример за неадекватността на документа, тя открои посочения в него приоритет "подобряване на състоянието на ветеринарно-медицинското обслужване и промяна на модела на взаимоотношенията ветеринарен лекар – животновъд." "Някой нещо се е объркал. Програма на политически сили за съставяне на правителство не може да съдържа такива неща", насмешливо каза Дончева.

А прекъсването на разговорите с ИТН тя коментира така: "Ние не сме длъжни да правим на някого курс, семинар, предучилищна възраст или нещо друго, особено ако той има такова поведение ... Ние сме направили всичко възможно да вразумим някакви хора – като малки деца."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?