Медия без
политическа реклама

Депутатите привикват Гешев за втори път само за седмица

След като на практика не каза нищо за кюлчетата от спалнята на Борисов, сега ще трябва се яви и в правната комисия

18 Юли 2022
Архив СЕГА

Главният прокурор Иван Гешев ще отговаря на въпроси от депутатите втори път за по-малко от седмица. След като миналия петък беше изслушан от парламентарната комисия за противодействие на корупцията за снимките на кюлчета и пачки в спалнята на бившия премиер, този четвъртък Гешев ще бъде в комисията по конституционни и правни въпроси. Според сайта на Народното събрание ще се обсъжда прилагането на закона и дейността на държавното обвинение.

Това ще е първото явяване главния прокурор в парламентарната правна комисия, след като Конституционният съд реши, че изслушването му от депутати на всеки три месеца не противоречи на основния закон. Преди седмица той беше питан основно за прокурорската експертизата на снимките, които са направени в спалнята на правителствената вила "Секвоя" в Бояна. На част от тях се вижда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а на други - чекмедже, пълно с евро банкноти и златни кюлчета. 

Не е ясно как ще премине предстоящото изслушване на Гешев в правната комисия. В комисията за противодействие на корупцията, ГЕРБ и ДПС направиха опит да саботират изслушването на главния прокурор с мотива, че заседанието се провежда без кворум и е нелегитимно. Самият Гешев заяви, че се явява на поканата на депутатите от любезност и уважение към институцията, а не защото законът го задължава. След няколко неудобни въпроса от народните представители за Мата Хари и дали ще си подаде оставката, главният прокурор дори напусна залата.

Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че до момента не е ясно кой е правил снимките на чекмеджето, пълнo с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата