Медия без
политическа реклама

Депутатите отложиха преизчислението на пенсиите за 2022 г.

От октомври добавките за пенсионерите стават 120 лв., а майчинството за втората година на детето - 650 лв.

09 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Гълъб Донев е в залата, въпреки че решенията вече са много различни от предложенията на служебното правителство.

Народното събрание окончателно отложи преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 за 2022 г. Това стана с гласуване на последния параграф от промените на закона за държавното обществено осигуряване, по които се дебатира вече трети ден.

Окончателното решение на депутатите гласи следното:

- от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът на този етап може да си позволи заради добро изпълнение на приходите, обясни финансовият министър Асен Василев. Какво ще стане с тази добавка след Нова година няма яснота;

- от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35. Това увеличение на практика остава за 2022 г. и въпреки че се прави с промяна в Кодекса за социално осигуряване, може да бъде променено от следващото мнозинство;

- от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. и така ще се размине във времето с добавките, за да не стане минималната пенсия 490 лв., както се получи след решенията във вторник. Това решение също може да бъде ревизирано от следващо правителство;

- от 25 декември 2021 г. максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв., като и тук може да настъпи промяна;

- от 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв. Това също е засега само до края на годината.

Този последен вариант бе одобрен с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. ИБГНИ се разцепи - трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването, след като днес превзе нов връх на демагогията, настоявайки другите да не отлагат преизчислението и да го направят от 1 октомври. БСП до последно се мъчеше да убеди колегите си да подкрепят всички гласувани във вторник решения.

Гласуването на ДПС и ИТН предизвика обвинения от страна на левите, че сега пък те са се сгодили. Това отприщи нов порой от нападки, обиди и викове "Горчиво!". След като депутати започнаха да се обиждат на маймуна и палячо, председателят Ива Митева започна да раздава наказания, започвайки първо от съпартийците си Тошко Йорданов и Филип Станев.

Неколкократно депутати призовават този продължаващ трети ден панаир да бъде прекратен и работата да продължи по същество. Работата по актуализацията на пенсионния бюджет продължава с изчистване на първия параграф на закона, който бе приет с три противоречиви числа за приходите и разходите във вторник и сега на практика минава трето четене в пленарната зала.

"Предложението ни позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв. Но проектобюджетът беше направен през юли, а вече идентифицираме още 300 млв. лв. допълнителни приходи спрямо първоначално очакваното. Така че тези 115 млн. лв. се покриват и даже остава за допълнителни мерки", каза в залата финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че коледната дата за преизчислението е избрана така, че да се впише в действието на закона, но и да придобие постоянен характер. Промените са в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., но препращат към текстове на Кодекса за социално осигуряване.

 

Какво се случи по-рано:

Обсъждането започна с процедурни разправии кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване - част от тях ще минат на трето четене заради бъркотията, сътворена във вторник, когато бяха гласувани едновременно три различни числа за приходите и разходите в бюджета на държавното обществено осигуряване. Този спор върна дебатите чак до изходната точка - имаме ли нужда въобще от актуализация и кой я подкрепя. Така вече повече от час депутатите не обсъждаха сроковете по същество, а "слязоха чак до долните гащи", както обобщи Рамадан Аталай.

БСП продължава да брани в залата едновременното влизане на всички увеличения. "Единственото важно, което ще остане в историята на този парламент, е това гласуване в момента - дали ще има актуализация на пенсиите. Пари има - с под 1% допълнително няма да взривим бюджета", призова Георги Кадиев. "Не сме съгласни да докарвате държавата до фалит", отвърна му Тошко Йорданов от ИТН.

"В момента не търсим решение, а виновен", включи се в дебата Корнелия Нинова.

Демагогията на ГЕРБ пък покори нов връх и депутатите на Бойко Борисов започнаха да призовават служебното правителство да си изпълни ангажимента и да актуализира пенсиите от 1 октомври, без да отстъпват от искането по същото време да има и добавки. Радомир Чолаков дори нагло поиска публично извинение, че обещанието няма да бъде спазено, като в абсурдното си изказване обяви Кирил Ананиев за най-добрия бюджетар на България. На този фон звучи невероятно, но ГЕРБ са против преизчислението от самото начало и не го подкрепиха.

"Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие. Кажете истината - вие създавате хаос, за да не получат пенсионерите преизчисляване и добавки. Вие не искате преизчисление и трябва да си го кажете", обвини колегите си от ГЕРБ Мая Манолова. "Ако не желаете актуализация, кажете го ясно - трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал. Стига процедурни хватки. Изглеждаме като онова животно Бутни-Дръпни. Престанете бе", призова Филип Станев от ИТН.

"Ние обезпечихме всички мерки до следващото правителство. Но вие не можахте да си направите правителство. Не поехте отговорност за държавата, а сега се чудите как да угодите на пенсионерите. Аз ако бях пенсионер, щеше да ми е неудобно да слушам този дебат", заяви Александър Ненков. Той обвини другите, че си правят кампания преди президентските и парламентарните избори, въпреки че именно ГЕРБ прокараха популистките добавки от 120 лв., предложени от ДПС.

 

Още по темата