Медия без
политическа реклама

Депутати почти се сбиха на комисията за машинния вот

Дебатът за изборната технология залитна към Алексей Петров и създаването на правителството

17 Окт. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Фейсбук/Стопкадър
Тошко Йорданов силом се опита да спре микрофона на Явор Божанков.

Със скандал, който за малко не прерасна във физическа саморазправа, премина първото истинско работно заседание на наскоро създадената временна парламентарна комисия, която проучва сигурността на машинното гласуване. Членовете й си изпуснаха нервите, докато провеждаха изслушване на неочакван гост – Станислав Цанов, който поддържа YouTube канал.

Цанов вдигна шум около себе си, след като започна да твърди, че е бил заплашван от покойния бизнесмен Алексей Петров заради свое разследване за манипулации на машинния вот. Съвсем изненадващо това стана повод да получи толкова висока трибуна - в самото Народно събрание. Кой конкретно го беше поканил там, така и не се разбра, тъй като депутатите се прикриха с това, че поканата е дошла от комисията.

Още в началото на заседанието депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков сподели изумлението си, че колегите му са избрали точно такъв гост за първото си изслушване, при това по време на предизборна кампания. Той открито заяви, че според него се подготвя атака срещу машинното гласуване. Георги Свиленски от БСП, който водеше заседанието, му отвърна, че депутати от комисията са поискали такова изслушване на предното й заседание, което било одобрено с единодушие от останалите им колеги. Имена на инициатори обаче така и не назова.

Цанов започна да разказва версията си - че е получил заплахи, защото се опитал да докаже, че може да се манипулира машинният вот, като обвини конкретно убития бизнесмен, че е пробил телефона му и е откраднал лична информация. Депутатите бяха принудени да изгледат и дълъг откъс от предаването му.

Божанков започна да се чуди какво общо има всичко това с машинния вот. Свиленски поиска от него да не говори на микрофон, той обаче отказа. Изнервен, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който участва в комисията, скочи от мястото си и се опита силом да му изключи микрофона. Десният депутат оказа съпротива и Йорданов се принуди да се върна на стола си. "Това момченце идва и си прави произвол в тази комисия!", викаше съпартиецът му Станислав Балабанов по адрес на Божанков. А Свиленски, вместо да порицае Йорданов, поиска от десния депутат да се сдържа, защото сам си взел думата.

Божанков обаче продължи да говори, което страшно разяри зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев. „Не съм дошъл да слушам теб! Никой не те е оторизирал да водиш заседанието! Изключи си микрофона!“, закрещя внезапно той към депутата от ПП-ДБ. И се закани, че ако Свиленски не въведе ред, той ще го направи. Оказа се, че видният депесар много държи да чуе какво има да сподели Цанов за манипулации на машинния вот - което не беше изненада, тъй като ДПС е сред противниците на изборната технология.

Че на изслушването изобщо няма да се говори по темата, стана ясно, когато Цанов започна да говори за "либералните политици", които защитавали машинния вот. Той внезапно започна да навързва Алексей Петров със създаването на настоящото правителство - версия, която развиваше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а ПП-ДБ отхвърли. Какво общо има тази схема с машинния вот, не стана ясно. Но това се оказа удобно повдигната топка за част от политиците в комисията - като Тошко Йорданов, който също подхвана темата кой стои зад кабинета. В същото задълба и Деян Николов от "Възраждане", който даже поощри госта да не обръща внимание на Божанков.

Случващото се започна да изглежда още по-странно, когато се разбра, че Цанов е довел със себе си бившия служител на НСО Николай Марков. Той напусна охранителната служба със скандал през 2007 г. Марков обяви, че „няма никакво съмнение, че на машините им се влияе“. Доказателства за това не представи. Но поиска настоятелно от парламентарната комисия да проведе „следствен експеримент“ с устройствата, за да се разбере дали позволяват на гражданите да упражнят честно вота си. „Нашият живот е бил в опасност, докато вие си живеете в тази топла сграда и взимате 15 000 лв!.“, гръмко се обърна към депутатите Марков. Свиленски меко го порица да говори с уважение на народните представители.

Политиците, заедно с гостите им, се изпокараха и затънаха в конспиративни истории за изборите, властта, специални служби и задкулисни планове. Заседанието продължи в този дух повече от два часа. Освен скандала, друг резултат нямаше.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?