Медия без
политическа реклама

Денков: Съветвам Асен Василев да обясни случая "Чаталджа"

20 Яну. 2024
 Мария Габриел и Николай Денков гостуваха в "Дарик"
Мария Габриел и Николай Денков гостуваха в "Дарик"

"Съветвам министъра на финансите да излезе да дообясни някои неясноти за случая "Чаталджа", каза премиерът Николай Денков в предаването на "Дарик" "Стълбището".

"Министърът вече обясни някои неточности. Министерството на финансите няма нищо общо с фирмите, които продават винетки. Освен това обмисляме да вкараме още няколко фирми в продажбата на винетки. Нашето правителство увеличи техния брой от 1 на 3. Смятам, че министърът трябва да изчисти ситуацията около себе си", каза Денков. 

В имотния скандал с къщата на софийската улица"Чаталджа", която се намира в идеалния център, са замесени министърът на финансите, депутатът Даниел Лорер и фирмата "Интелигентни трафик системи", която дистрибутира голяма част от винетките от 2019 г. досега. Миналото лято "СТВ консълтинг", която е била собственост на Василев, преди да стане министър, продава къщата на "Чаталджа" на фирмата за винетките. В къщата апартамент притежава и Даниел Лорер, който го продава на собственичката на фирмата като физическо лице. Налице е каскада от сделки на необяснимо високи цени. В последния си етап сделките съвпадат с предложение на Министерството на финансите дистрибуцията на винетките да се регулира от Закона за обществени поръчки, а не от предпочитанията на АПИ. На общественото обсъждане фирмата протестира, че европейските регулации не предвижат такъв режим за винетките. Така те отпадат от проекта за ЗОП. До момента Асен Василев не е обяснил защо подчиненото му министерство предприема този ход и случайно съвпадение ли е продажбата на къщата с промените в закона. Със "СТВ консълтинг" се развива и друг сюжет. Американският гражданин и съдружник във фирмата Себастиян Бретшнайдер си търси 5 милиона лева, които е дал назаем на трето лице, а фирмата е гарантирала заема със съответното обезпечение. Само че фирмата продава обезпечението. Това вероятно е въпросната къща. Парите от сделките са изтеглени, по фирмените сметки остават съвсем малки суми и "СТВ консултинг" е обявена в несъстоятелност. Градски прокурор даде случая на Антикорупционното звено, което има 3 месеца да установи налице ли е престъпление. До момента и Асен Василев, и Даниел Лорер дадоха кратки обяснения и отказаха да отговарят на допълнителни въпроси. 

Имотният скандал около финансовия министър Асен Василев и Даниел Лорер продължава да се оплита. От ново определение на Софийския градски съд, вписано по делото на бившата фирма на Василев “СТВ Консълтинг”, става ясно защо е претенцията от 5 млн. лв.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата