Медия без
политическа реклама

Денков: След 6 март да правят каквото искат

Делян Пеевски и Делян Добрев моментално атакуваха министър-председателя

12 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков поиска дерогацията за "Лукойл" да падне на 6 март - тогава трябва да бъде извършена ротацията в правителството и премиер да стане Мария Габриел. "Тогава отговорността ще е тяхна и да правят каквото искат", каза Денков по БНР.

Премиерът за пореден път посочи, че според анализ, изготвен от компетентните институции подобна стъпка ще доведе до спиране на "Лукойл Нефтохим", шоково поскъпване на горивата и липсата им. Той разкритикува неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в София и финландския Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA), които в съвместно разследване твърдят, че от "Лукойл" са намерили вратичка, за да заобикалят условията на дерогацията. "Аз прочетох този доклад. Той не е много голям. В него има внушения, които предполагат, че нещо може да се е случило. Поканихме самите автори на доклада в Министерския съвет и проведохме среща, за да сравним тяхната информация с нашата. Част от внушенията, са на база невярна информация", допълни премиерът.

ОБВИНЕНИЕ

В дълъг пост във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев заяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор и шефа на ДАНС срещу премиера и членове на неговия кабинет заради ''обслужване на чужди интереси – финансови и политически в ущърб на българските граждани и икономическата стабилност на страната''. Или иначе казано, по думите на Добрев, става въпрос за неизпълнението на закона за компенсациите на горивата, който предвижда отстъпка от 73 стотинки на литър.

---
ГЕРБ има няколко министри в правителството, каза пред БНР премиерът Николай Денков. Той не назова имена, нито ресори. "ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел. Има имена предложени от тях, приели сме ги. Аз обаче гледам на това привителство като на моя кабинет. Но е невярно и шизофренно да кажеш, че нямаш общо с властта. 
---

Пред БНР Денков посочи, че очаква същият тип "театрална сценка" за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година. "Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Министър-председателят посочи три причини, заради които кабинетът ще падне, а той "ще си тръгне". Първо: "Ако всичко тръгне накриво - както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна", второ - "Ако ГЕРБ тръгне накриво, ако не можем да направим промените в Конституцията, ще си тръгна" и ако "Народното събрание не приеме бюджет, който правителството да изпълни" и трето: "Ако ГЕРБ кажат, че не искат това правителство, ще си тръгна". 

И ПЕЕВСКИ СЕ ВКЛЮЧИ

В позиция до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви: "Още в понеделник ще внеса писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого Денков и началникът му на кабинет са договаряли с “Лукойл” и руската държава и какво са договаряли. Настоявам за цялата информация при пълна прозрачност и ясни и конкретни отговори". Пеевски подчерта, че се интересува какви разговори са водени между Денков, началника на кабинета му Тодор Модев и представители на "Лукойл" и руската държава. "Дали Денков не печели време за “Лукойл” и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори", написа Пеевски. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата