Медия без
политическа реклама

Денков ще бъде глобен заради 2 билборда с Борисов и Пеевски

А трибагреникът на плакати на председателя на ДПС не е знаме, реши ЦИК

31 Май 2024Обновена
Николай Денков
EPA/BGNES
Николай Денков

ВАС остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и ПП-ДБ срещу решението на ЦИК по-рано тази седмица за глобяване на Денков заради казуса с билбордовете. На практика, това означава, че Денков все пак ще бъде глобен, а билбордовете трябва да бъдат свалени. 

Глобата ще бъде в размер до 5 хил. лв.

По-конкретно става въпрос за два билборда в София и Пловдив. На тях има портрет на бившия премиер, а до него снимки на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Посланието на плаката гласи: "Какъв искате да бъде вашият премиер?"  предизвика гневна реакция от страна на герберския лидер.

Жалбата срещу билбордовете дойде от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. На 27 май ЦИК почти единодушно реши, че плакатите нарушават Изборния кодекс. ''Против'' гласува само Цветозар Томов. ВАС казва, че включването на снимки на лица, които представляват партии, без тяхното съгласие в агитационен материал, е нарушаване на добрите нрави. Така съдът потвърди решението на ЦИК. 

Преди решението на ВАС Денков недоумяваше защо ЦИК иска да го глоби, при положение че той не е кандидат депутат от София и Пловдив, където са сложени двата билборда. 

Кога знамето не е знаме?

По-късно днес дойде друго решение на ЦИК, свързано с предизборни плакати. Комисията отказа да санкционира съпредседателя на ДПС Делян Пеевски за негови билбордове с българското знаме, чието използване, съгласно закона, е нарушение на изборните правила. Сигналът е от ПП-ДБ.

Изборният кодекс гласи, че ''е предвидена изрична забрана за използване в агитационните материали на герба или знамето на Република България или чужда държава, както и религиозни знаци или изображения''. ЦИК обаче отхвърли жалбата на ПП-ДБ, като заяви, че знамето на агитационните материали на Пеевски не е българското знаме, тъй като, за да бъде знамето знаме, трябва да бъдат изпълнени изискванията за форма и размер, съгласно Законът за държавния печат и националното знаме на Република България. А именно: националното знаме има правоъгълна форма и се състои от три цвята : бял, зелен, червен, разположени водоравно отгоре надолу, като цветните полета са еднакви по форма и размер. В закона изрично е предвидено, че националното знаме има правоъгълна форма със съотношение на широчина към дължина 3:5.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата