Медия без
политическа реклама

Денков не се отказва от поста външен министър

Пеевски призова премиера ''да се прибере в кабинета, да си научи домшаното и да не ни излага''

15 Февр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Николай Денков даде поредното си интервю на живо във Фейсбук

Премиерът Николай Денков, който трябва да стане вицепремиер при ротацията на кабинета на 6 март, не се отказва от поста и на външен министър. Според него така най-лесно ще се осъществи ротацията - като заеме сегашните позиции на Мария Габриел.

 Това се разбра от поредното интервю на живо на премиера във Фейсбук.

"Беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има. Не мисля, че е имало искри между нас с г-жа Габриел. Напротив, ние обсъждаме варианти и ще продължим да обсъждаме, така че когато има крайно решение, то ще бъде чуто", каза премиерът Николай Денков по повод на спора в коалицията кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията на 6 март.

На въпрос  защо Николай Денков желае поста на министър на външните работи в следващия кабинет, той отговори: "Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с госпожа Габриел и след 9 месеца отново връщаме обратно ситуацията, която е сега. Без да има нужда от допълнителни промени", каза Денков.

Все пак той подчерта: "Правилен е тонът, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството".

По повод възможните смени на министри той посочи, че това ще стане единствено на професионален принцип, без партийни квоти. "Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега ще са с одобрение на двамата премиери. Те трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, ако не се справят, трябва да си отидат по професионални причини", подчерта Денков.

Денков обаче не пожела да разкрие повече подробности какви оценки са получили министрите от сегашния кабинет и колко ще бъдат сменени.

Спрод него ГЕРБ заблуждава публиката, че нямат отношение към министрите и областните управители. "Част от сегашните са предложени от ГЕРБ и Мария Габриел. Още, когато създавахме кабинета, обсъдихме заедно кои са възможните лица и тогава бяха давани предложения от различни хора", настоя той.

"Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна", каза премиерът.

Според него е редно министрите да са експерти, които имат собствено мнение и могат да го отстояват. "Това придава сила на този Министерски съвет, това е, което прави един отбор силен. Този отбор не бива да се разцепва на фракции, това не се е случило и то прави отбора силен", каза премиерът

По отношение на избора на нови ръководства на регулаторите Денков каза, че още не е завършен разговорът между партийните лидери за това какви да бъдат правилата, по които да бъдат избирани хората. На въпрос дали ДПС ще предложи свои кандидати той каза: "Всеки може да предлага, след което ще има обсъждания и съгласие, че тези хора имат качествата и няма скандали около тях. Но парламентът ще ги гласува".

Премиерът отговаряше на разнородни въпроси в продължение на цял час. Една от темите бе за връщането на мигранти обратно в страната ни съгласно Дъблинското споразумение. "От опозицията правят опити да плашат хората. Дъблинското споразумение е подписано през 2007 г. и остава същото. Ние приемаме някаква бройка, но връщаме и такава в държавите на произход. От 2007 г. досега има динамика, която не е довела до никакви сериозни проблеми в България. Бройките са от няколко десетки в годините до няколко стотици.  113 човека са били приети от Австрия през миналата година. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Нищо особено не се случва, просто опозицията се опитва да плаши хората", каза премиерът.

"ДА НЕ НИ ИЗЛАГА"

Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова премиера Денков ''да се прибере в кабинета, да си научи домашното, да не ни излага, да види кой е правилният и признатият от света външен министър, както той е добър образователен министър''.  И призова ПП-ДБ ''да се успокоят'', за да се осъществи ротацията на 6 март. 

Думите на Пеевски бяха продиктувани от ситуацията, която се разигра вчера по време на посещението на външния министър на Великобритания Дейвид Камерън у нас. На журналистически въпрос дали Западът подценява великосръбските проекти на Балканите Денков заяви, че не е разбрал въпроса, а после, че не е подходящ ''в този контекст''. Външният министър Мария Габриел обаче взе думата и отговори на въпроса. 

Ключови думи:

Николай Денков, ротация