Медия без
политическа реклама

Денков може да се раздели с шестима кандидат-министри

А ПП-ДБ вероятно ще остане без депутата Радостин Василев

25 Май 2023Обновена
Николай Денков продължава разговорите с ГЕРБ-СДС за претендентите за министерски постове.
БГНЕС
Николай Денков продължава разговорите с ГЕРБ-СДС за претендентите за министерски постове.

Трусове очакват ПП-ДБ покрай споразумението с ГЕРБ-СДС за общо правителство, което да бъде оглавено последователно от Николай Денков и Мария Габриел – кандидат-премиерите на двете коалиции.

Шестима от кандидат-министрите, които предложи Денков, когато десните обявиха номинацията му за министър-председател с втория мандат, вероятно ще бъдат сменени, по информация на „Дневник“. Това са Андрей Янкулов (МВР); Юлиан Войнов (икономика); Иван Кръстев (труд и социална политика ); Христо Даскалов (земеделие); Гергана Кабаиванова (туризъм).

Досега се говореше, че единственият представител на ГЕРБ-СДС в бъдещия общ кабинет ще бъде Габриел – като вицепремиер и министър на външните работи. Денков от ПП-ДБ съобщи тази сутрин в парламента, че в разговорите с герберите те са пожелали да получат повече министри. „Разбрали сме се, че този списък (на претендентите за министри – бел.а.) ще бъде излъчен от нас. След това, ако има промени, трябва да бъдат утвърдени от двете страни“, обясни кандидат-премиерътДенков.

Той каза, че не знае кога ще получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Дали веднага ще го върне обратно изпълнен, това зависи от датата, на която ще му бъде връчен. Тепърва предстои и кабинетът да бъде обсъден в ръководните органи на многобройните партии съставляващи коалицията ПП-ДБ.

Малко по-късно Даниел Митов от ГЕРБ подхрани коментарите за повече представители на партията в правителството. Той каза пред bTV, че ПП са променили правилата в разговорите, слагайки политически лица за министри, а не само експерти - което означавало, че Денков и Габриел следва да доизчистят формата. Митов не уточни изрично за колко точно души настоява ГЕРБ. 

Последвайте ни и в google news бутон