Медия без
политическа реклама

Денков и Габриел за Шенген: Победа въпреки бума на дезинформация

Управляващите се хвалят за приемането на България, опозицията мълчи

31 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Николай Денков и Мария Габриел честитиха Нова година на българите със съвместно изявление за Шенген.

Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси, се казва в съвместно изявление на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, разпространено от правителствената информационна служба. 

"Постигнахме този успех въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа и засегна и темата Шенген. Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна", посочват Денков и Габриел. 

"Това е трудно извоювана, но заслужена победа за България... Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система - и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години. Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници - и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия", се казва още в изявлението.

Въпрос на време е политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници, завършва обръщението, с което премиерът Денков и вицепремиерът Габриел отправят пожелание за весели новогодишни празници и още по-успешна нова 2024 година.

И други представители на управляващата коалиция коментират със задоволство приемането на България в Шенген по море и въздух, като изтъкват приноса си за това. На другия полюс са политиците от опозиционните партии, които вчера вкупом се надпреварваха да искат оставки на правителството, че било се съгласило да приемем у нас хиляди мигранти, което се оказа невярно и бе опровергано.

Вътрешният министър Калин Стоянов изпрати позиция до медиите, в която твърди: "Доказахме, че България може да охранява не само своите, но и границите на обединена Европа. МВР вложи много усилия, за да може проведените през 2022 г. и 2023 г. три мисии за установяване на фактите да приключат успешно". Министърът благодари на граничните полицаи, на военните и на другите служители в МВР, които "в голяма степен изнесоха тази битка".

Министърът на правосъдието Атанас Славов пък изтъкна на профила си във "Фейсбук", че решението нямало да е възможно "без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите". Той смята, че "страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници", а скоро "гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване".

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също реагира с публикация във "Фейсбук", в която дори изтъква, че България ще има право и на вето в Шенген, без да пояснява какво точно има предвид: "Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден." 

Според него това е голям успех и няма как да бъде представен като провал. Той подчертава и някои от ползите от решението:

• "Въздушен Шенген не е “нищо” - питайте десетките хиляди българи, които пълнят летищата и самолетите на авиокомпаниите, работят в Европа, прибират се при близките си за празниците.

• Ще получим значителни финансови средства за укрепване на границите.

• Това решение ще е стимул и за българската гранична полиция да работи още по-добре, ще е удар по трафикантите на хора.

• Ще има засилено присъствие на сили на "Фронтекс" при охраняването на границата – това е солидарност и обмяна на опит, и е допълнителна гаранция за сигурност.

• В “играта сме”. България политически става член на Шенген, участва във всички формати и преговори, има право на вето.

• Приемането ни в Шенген за въздушните и морски граници беше въпрос на възвърнато доверие, въпрос на сигурност и въпрос евроинтеграция. Европа ни дава заслуженото и за трите.

• Ние и сега сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - така е според Дъблинското споразумение - не е нищо ново.

• Русия, чиято политика е да поощрява мигрантите от близкия изток към Европа по всякакъв начин, сега задейства целия си медиен и институционален ресурс, за да представи успеха на България като провал. Вижте например какво става в момента с Финландия - те си затварят границите, защото Русия кара с автобуси големи групи бежанци. Преди няколко месеца същото се случваше на Полско – Белоруската граница.

Поздравявам Николай Денков и цялото правителстово за огромната стъпка напред!"

А бившата депутатка от ПП Лена Бориславова сподели тази публикация на Петков със следния коментар: "Доверието, което липсваше от 2011 година насам, се възстанови само за 2 години от промяната."

В допълнителна дискусия под своя пост Бориславова добавя: "България не е поела нови ангажименти за бежанците. Това е дезинформация на Копейките. България, заедно с всички държави от ЕС, спазва и ще продължи да спазва Дъблинския Регламент от 2013 г. Това са единствените ангажименти спрямо бежанците." 

Депутатът от "Да, България" и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов написа в "X": "България е в Шенген. В края на март отпада граничният контрол, освен по суша. За шест месеца това правителство и мнозинството в парламента свършихме много работа за това България да бъде приета най-накрая в Шенгенското пространство".

 

РЕАКЦИИ В ЧУЖДЕСТРАННИ МЕДИИ

Световните агенции и медии всъщност отбелязват с кратки информации новината, че България и Румъния ще влязат по въздух и по море в Шенгенската зона през март

27-те страни членки на ЕС единодушно се съгласиха да вдигнат проверките по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март, посочва Франс прес. Агенцията посочва, че датата е била избрана нарочно, защото отговаря на преминаването от зимните полетни разписания към летните, предвидени от Международната асоциация по въздухоплаване (IATA).

"София и Букурещ приеха да се борят повече срещу незаконната имиграция в обща декларация, подписана с Виена. България и Румъния се ангажират и да прилагат напълно европейското право, предвиждащо кандидатите за убежище да бъдат поети от страната, в която първо са пристигнали мигрантите", отбелязва Франс прес.

Германската ДПА също припомня как се е стигнало до решението. "Съдебната система и върховенството на закона и в двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 г., бяха под специално наблюдение от страна на Брюксел, но Комисията, която на няколко пъти подчерта, че двете страни са изпълнили всички изисквания за присъединяване към Шенген, приключи официално мониторинга през септември", пише ДПА. 

"Румънците и българите ще летят и плават, без да е нужно да преминават през паспортен контрол до повечето страни от ЕС, а също и до Норвегия и Швейцария от края на 2024 г. - отбелязва Ройтерс. - Но те все още ще преминават през паспортни проверки, когато прекосяват по суша границите със своите съседи от ЕС, въпреки че разговорите за отмяната им ще продължат през 2024 г. и решение ще бъде взето в разумна времева рамка, според Европейската комисия".

"Зелена светлина" за поетапното влизане на България и Румъния в Шенген, отбелязва италианското издание "Ла Република". България и Румъния казват сбогом на паспортния контрол по пристанищата и летищата, обобщава "Кориере дела сера". А агенция АНСА коментира, че за единодушното взимане на това решение са били необходими 12 години.

"За гражданите на двете страни ще е по-лесно да пътуват през пристанищата и летищата. За тях това са първи стъпки към пълноправното членство в Шенгенската зона", отбелязва "Блумбърг".

CNN се спира върху първите реакции на властите в България и Румъния. А руската ТАСС пише: "ЕС за първи път в историята въвежда частичен Шенген за две страни членки - България и Румъния и това е прецедент".

Още по темата