Медия без
политическа реклама

Денков допуска ПП-ДБ да получи мандат за кабинет

Ключова за формацията е думата "реформи"

03 Юли 2024
ПП-ДБ не изключва хипотезата да се наложи да събира липсващите парчета в пъзела.
Илияна Димитрова
ПП-ДБ не изключва хипотезата да се наложи да събира липсващите парчета в пъзела.

Политическата центрофуга се завъртя така, че се отвори хипотеза ПП-ДБ да получи мандат за съставяне на правителство. Причината е разривът в ДПС. "Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати", заяви Делян Пеевски днес, след като това бе броят на съпартийците му, подкрепили проектокабинета на ГЕРБ по повеля на самия Пеевски (другите 15 се оказаха хора на Доган). Думите му бяха схванати като предстояща масова чистка. Ако парламентарната група на ДПС се разцепи официално, тогава вторият мандат ще отиде при ПП-ДБ, защото това ще е втората по численост парламентарна група.

Хипотезата не бе изключена от бившия премиер Николай Денков (ПП-ДБ). "Нека да видим как ще се развият нещата с ДПС. Може вторият мандат да се окаже при нас. Нека не забравяме тази възможност", каза той пред БНТ.  И отговори уклончиво какво тогава ще стори формацията - първо трябвало да се видят нещата, да се обсъдят, да се прецени може ли нещо хубаво да се случи на България. "Не виждам как реформи може да има в това Народно събрание - ГЕРБ кардинално да се очисти от корумпираните практики, ДПС - от Пееески", каза той. Но успоредно държеше да разясни, че ПП-ДБ има доверие на хора като Мария Габриел, а реформите така и така били нужни.

"Няма да бъдем коалиционен партньор без реформи", каза по-рано и Кирил Петков. Тоест ПП-ДБ се придържа към официално заявеното след изборите становище да е опозиция, ама не изключва възможността нещата да се променят, ако бъдат договорени "реформи".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП-ДБ, ДПС, втори мандат