Медия без
политическа реклама

Демонтажът на ПСА започна с рязане на автомата "Шпагин"

Русия, която почти 2 г. бомбардира цивилни украинци, обяви това за варварски акт

12 Дек. 2023Обновена
Свалянето на автомата "Шпагин" заедно с ръката на войника.
Булфото
Свалянето на автомата "Шпагин" заедно с ръката на войника.

Започна демонтажът на някои от фигурите от паметника на съветската армия, известен и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Това съобщи пръв депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той разпространи в социалните мрежи и кадри, на които се вижда, че кран е пристъпил към подготовка за демонтиране на елементи от паметника в Княжеската градина в София. Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури. Към 18.30 ч. първото нещо, което бе свалено, бе емблематичният автомат "Шпагин" от централната фигура на съветския войник. 

"Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда", коментира Мирчев.

Протестиращи срещу демонтирането на паметника блокираха ''Орлов мост'', градският транспорт спря, предаде БНР. Блокадата трая около 30 мин. По-късно стана ясно, че МВР ще засили охраната около паметника. ''От Столична дирекция на вътрешните работи са предприети превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника. С оглед безопасността на преминаващите, от СДВР апелират за избягване на обособения периметър'', се казва в съобщение на МВР.

 

След обед от Москва коментира и говорителката на руското МВнР Мария Захарова. Тя съобщи, че разглежда демонтажа на паметника като враждебен акт, "който влошава още двустранните патови отношения. България е отново на неправилната страна на историята". Захарова, чиято страна бомбардира от година и половина цивилни украинци и граждански обекти, окачестви действията на българската страна като "варварски". 

През миналата седмица стана ясно, че фигурите на паметника са сериозно увредени и се налага да бъдат демонтирани в едномесечен срок, за да бъдат реставрирани и изложени на друго място - това вероятно ще е пред Музея на социалистическото изкуство, съобщи областната управителка Вяра Тодева. "Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва", обясни тя.

Фигурите не са реставрирари 70 години, откакто е сложен паметникът. Има сериозни пукнатини в основата им, които застрашават минувачите. Скулпторът Марин Марков коментира, че основната причина за разцепването на краката на войника е, че навремето, когато паметникът е монтиран, е бил налят бетон в долната част на фигурата. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката.

Точно когато областният управител си тръгваше, пред паметника "долетя" Мая Манолова от "Левицата!", която беше известно време беше опнала палатки пред паметника, за да го пази от събаряне.

Към обед започнаха да се събират активисти на БСП, появиха се депутатите Георги Свиленски и Борислав Гуцанов, както и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори обяви, че Свиленски е с наранена ръка, след като служител на областната управа е бутнал към него едно от огражденията.

КРИТИКА

Критики към премиера Николай Денков във връзка с демонтирането на паметника отправи Свиленски. Двамата проведоха среща в Министерския съвет, предава ''Нова телевизия''. ''Премиерът не знаеше, че днес се събаря паметникът на съветската армия. Не знаеше, че не са дадени никакви документи и тепърва ще търси областния управител на София, за да го информира”, поясни Свиленски.

Според депутата от БСП министър-председателят не е знаел, че около монумента има 350 жандармеристи и че изпратеният на мястото кран бил незаконен. ''Единственото, което каза: ''Ами да, ако трябва, ще се изреже, както коня пред старата сграда на Народното събрание, който после върнахме'', добави той.

На срещата от БСП са поискали да бъдат прекратени всякакви действия във връзка с паметника, докато не бъдат получени документи.

 

СЪГЛАСУВАНЕ

Може да се очакват проблеми със започналата акция по демонтиране на паметника, защото според източници на "Сега" тя не е минала през задължителното по закон съгласуване с Министерство на културата. Всяко поставяне на паметници, както и премахването и преместването им следва да бъде съгласувано със специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства. Тази процедура не е спазена, твърдят източници. "Сега" ще изпрати въпроси до Министерство на културата спазени ли са правилата. 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата