Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Само МВР ще решава дали училищата да се затварят при заплахи

И децата се включиха във вълната от бомбени закани към учебните заведения

30 Март 2023Обновена
БГНЕС архив
Десетки училища ще останат затворени и днес след поредни бомбени заплахи

МВР и службите за сигурност ще преценяват дали училищата да затварят при сигнали за бомби, обяви министър Иван Демерджиев пред журналисти. Това ще бъде записано в новите правила, които ще бъдат приети в петък.

Причината е, че директорите действали много различно и едни продължавали занятията, а други ги прекратявали. "Аз мога да препоръчам децата да си извършват занятията, това, разбира се, зависи и от директорите. Утре ще изготвим процедура, съгласно нея МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища или пропускане на занятия", коментира той в четвъртък. 

По негово мнение в случая става дума за хибридни атаки, в които се търси известност и публичност, това у нас се е постигнало и дори във вълната са се включили и хора, които търсят миг слава. Той призова и медиите да бъдат внимателни при отразяването.

"Това са хибридни атаки. Търсят интерес и го намират. Провокират и други хора да правят същото. Имаме задържани, които не са част от каналите на хибридните атаки. Не отчитаме реална заплаха. Постоянно следим процеса. Ръководителите на обществени сгради и училища да проявят самообладание", призова вътрешният министър. 

На четвъртия ден от вълната бомбени заплахи срещу училища в цялата страна в нея започнаха да се включват и деца. Седмокласник от Сливен и петокласничка от Нова Загора са подали фалшиви сигнали за взривни устройства, съобщи Би Ти Ви. Единият сигнал е подаден на тел. 112, а другият - пратен с есемес до учител в сливенско училище. След проверка на сигналите, районните управления в двата града са установили подателите им.До този момент източникът на заплахите е неизвестен. Първоначално вътрешният министър Иван Дермеджиев съобщи, че водещата хипотеза е за хибридна атака, свързана с Русия. Вчера обаче той се отрече от думите си и каза, че все още не може да се каже откъде идват заплатите.

Само ден след като властта обяви, че водещата версия за вълната от бомбени заплахи срещу българските училища е хибридна атака от Русия, тя започна да се разграничава от собствените си твърдения. Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ.

И днес навсякъде в страната получават сигнали за поставени взривни устройства. Днес заплашителни мейли за поставени взривни устройства са получени в десетки училища във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София, Стара Загора, Пловдив, предава БНТ.

18 варненски училища са получили електронни съобщения за бомба. Мейлите са получени около 9 часа. Сградите са проверени от служители на полицията. Учебният процес не е преустановен.

В 7 училища в община Стара Загора са подадени едновременно сигнали за бомби. Такъв има постъпил и в училището в село Хрищени. Всички сигнали са постъпили по имейл на електронните пощи на учебните заведения.

Заради ситуацията кметът на Пловдив Здравко Димитров издаде заповед, с която обявява 31 март за неучебен ден за училищата в Пловдив. Решението как да се процедира с учебния процес до края на днешния ден ще вземе всеки директор, посочват от общината.

Анонимните сигнали за бомби, са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани като „важно съобщение". Навсякъде са изпратени полицейски екипи. Предприети са действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани. На място в едно от заплашените заведения е комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на полицията.

В няколко училища в София също са получени заплашителни мейли.

Десет ямболски училища също получиха днес заплашителни имейли. За осем от тях заплахите са повторни след вчерашните. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено, съобщи за БТА регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова.

Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Сигналите от училищата за получените мейли са получени на телефон 112 между 10:00 и 11:00 ч. днес, когато стотици деца трябваше да се завърнат в класните стаи. Заради сигнали за поставени бомби вчера осем училища бяха евакуирани.

Дали учебните занятия продължават, решават директорите на съответните училища, получили имейлите. 

Продължава и разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът.

 

Ключови думи:

бомби, училища, заплахи

Още по темата