Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Има хора, които могат да последват съдбата на Ал. Петров

Сегашният главен секретар на МВР е по предложение на кабинет, в който участваха Петков, Василев и Денков, каза още той

21 Авг. 2023
Илияна Димитрова

Има хора, които могат да бъдат убити като Алексей Петров. Това прогнозира доскорошният служебен вътрешен министър Иван Демерджиев  интервю за БНР. 

"Има още хора, за които се притеснявам, че могат да последват неговата съдба. Аз се сещам поне за няколко човека, които са в сходна ситуация - по-малко от пръстите на едната ръка", заяви в прав текст той. 

  Бившата барета Алексей Петров е убит, потвърдиха от прокуратурата и МВР на брифинг пред журналисти. Убийството е станало днес по обед в гориста местност на Витоша над София, където бизнесменът често се е разхождал. Той е прострелян в главата.

Показното убийство на Алексей Петров е абсолютно недопустимо, категоричен бе Иван Демерджиев. По думите му то е било направено демонстративно и без никакво притеснение от извършителите. Алексей Петров е тясно свързан с актуалните политически процеси, каза той и отбеляза, че повече от 5 години в България "никой не си позволяваше да извършва такива престъпления". 

"Алексей Петров беше и сценарист, и актьор. Това убийство трябва да се разследва много внимателно", заяви бившият МВР-шеф и добави, че според него убийството на Петров е въпрос на национална сигурност.

Разстрелът на Алексей Петров може да има връзка с убийството на Красимр Каменов-Къро в ЮАР, мистериозното завръщане в България на мъртвия Ангел Христов от Братя Галеви и атентата срещу Иван Гешев във времето, в което той все още беше главен прокурор.

Той коментира и случващото се в МВР и сектора за сигурност. "Когато създаваш такива трусове в системата за сигурност, не може да не очакваш, че държавата ще отслабне, респективно сектор "Сигурност" ще отслабне. Това са логични последици", обяви Демерджиев.

"Много е опасно да се пипат службите с декларации. Нека някой конкретно да посочи откъде черпи тези данните и нека да изложи мотиви", заяви още той.

Преди 1989 г. един от най-емблематичните изрази беше "по втория начин". Той се употребяваше за почти всяка сфера на социален, икономически, политически живот.

"Нормално е да се правят смени, но когато те са ясно мотивирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 областни директори, сега са сменени повече от половината само за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министът има право да прави тези смени, но когато сменяш повече от половината директори, трябва да се мотивираш ясно, защото всяко едно такова действие е ясен сигнал както към обществото, така и към МВР", коментира още той.

По негови думи "тези хора се изправят срещу изключително тежка престъпност и ако те нямат увереността, че само в следствие на качествата и резултатите им могат да бъдат сменени,  много трудно може да се очаква от тях ефективно противодействие на престъпността".

Министерството на вътрешните работи ще изготви доклад, с който да поиска смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров.  Това съобщи премиерът Николай Денков след съвместното съвещание на МВР и службите за сигурност след убийството на Алексей Петров.

"Министър-председателят поиска от вътрешния министър определени действия и той отзивчиво смени позицията си", каза Демерджиев относно действията към главния секретар на МВР. Той напомни, че този главен секретар не е назначен еднолично от президента, а той е гласуван от кабинет, в който са участвали Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков. 

Още по темата