Медия без
политическа реклама

Делян Пеевски отново поема към парламента

Ясни са също водачите на листите на ГЕРБ, ИТН и БСП

10 Окт. 2021Обновена
Делян Пеевски
Илияна Кирилова
Делян Пеевски

Слуховете, че бизнесменът Делян Пеевски възнамерява да се завърне в парламента се оказаха верни. Той ще оглави листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград.

Второто място във Велико Търново отива при друг партиен кадър с български произход - Йордан Цонев. "Факт е, че Делян Славчев Пеевски е водач на листата от 4-ти многомандатен район. За нас като организация това е голяма чест. Той е номиниран от Великотърновския областен съвет на областно заседание", коментира местният лидер на Движението Гюнай Далаоолу. „Още преди няколко дни той каза, че има какво да говори, той има много какво да дава на България и на региона ни. Това е г-н Пеевски“, обяви областният шеф на ДПС. Той похвали направените от бизнесмена дарения на местните болници. И го поласка: „Пеевски е човек с голямо сърце. Неговото име ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. Това е нашият Делян. ДПС винаги стои зад него.“

Пеевски не се състезава в последните два парламентарни вота - за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Междувременно американските власти наложиха санкции на свързани с него компании по закона "Магнитски".

 

ГЕРБ лансират бивши министри  

От ГЕРБ не изневериха на традицията, която създадоха в последно време, и наредиха предимно бивши си министри за водачи на кандидат-депутатските си листи. Лидерът на партията и експремиер Бойко Борисов ще поведе претендентите за парламента от 16-и многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив град, както и от 25 МИР София град. Това става ясно от информация на партийния пресцентър.

Костадин Ангелов, който в кабинета „Борисов 3” оглавяваше здравното ведомство и постепенно се превърна във фаворит на партийния шеф, на практика разполага с гарантирано място в следващия парламент. Той ще води листите в 3 МИР Варна и 4 МИР Велико Търново. С водаческо място в две листи – 18 МИР Разград и 19 МИР Русе, е възнаградена и Десислава Атанасова, която в 45-ото и 46-ото Народно събрание оглавява парламентарната група на партията. Тя също беше здравен министър, но в първото правителство на ГЕРБ.

Сред другите ексминистри – водачи на листи, са Росен Желязков (транспорт и съобщения), Петя Аврамова и Николай Нанков (регионално развитие), Деница Сачева (социална политика), бившите шефове на МВР Христо Терзийски и Младен Маринов, Даниел Митов и Екатерина Захариева (МВнР), Кирил Ананиев (финанси и здравеопазване), Делян Добрев и Теменужка Петкова (енергетика), Красимир Вълчев (образование). Румен Христов, водачът на СДС, който се коалира редовно с ГЕРБ през последните 2 години, ще води в 23 МИР София град.

Националният съвет на БСП е одобрил окончателното подреждане на листите, съобщиха от партийния пресцентър. Но не предоставиха имена. Само статистика според професионалната компетентност на кандидатите за парламента: в областта на икономика и финанси, бюджет и данъчна политика - 25%, социална политика, здравеопазване, образование, култура и журналистика - 28%, юристи -15%, инженери - 9%, природни науки - 8%, отбрана и сигурност - 5%, земеделие - 5%, спорт - 5%.

Бившият служебен министър Кирил Петков, който сега оглавява "Продължаваме промяната" с колегата си Асен Василев, съобщи, че утре ще бъдат обявени листите и на тяхната формация.

Според Радостин Василев от "Има такъв народ" партията на Слави Трифонов също е определила кандидатите си. Пред bTV той заяви, че основните лица на формацията остават същите, като ще има само козметични промени. Трифонов отново няма да се състезава.

Ето пълният списък на водачите на ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ":

МИР ГЕРБ БСП Има такъв народ
Благоевград Росен Желязков Георги Михайлов Виктория Василева
Бургас Любен Дилов Петър Кънев Ивайло Вълчев
Варна Костадин Ангелов Корнелия Нинова Филип Станев
Велико Търново Костадин Ангелов Явор Божанков Андрей Чорбанов
Видин Росица Кирова Филип Попов Иво Атанасов
Враца Петя Аврамова Александър Симов Георги Георгиев
Габрово Томислав Дончев Крум Дончев Деляна Пешева
Добрич Деница Сачева Мая Йорданова Филип Станев
Кърджали Цвета Караянчева Милко Багдасаров Александър Вълчев
Кюстендил Христо Терзийски Бойко Клечков Виктория Василева
Ловеч Николай Нанков Вяра Йорданова Любомир Каримански
Монтана Ирена Димова Ирена Анастасова Пламен Абровски
Пазарджик Екатерина Захариева Драгомир Стойнев Станислав Балабанов
Перник Кирил Ананиев Стоян Мирчев Станислав Балабанов
Плевен Валери Лачовски Румен Гечев Радостин Василев
Пловдив град Бойко Борисов Кристиан Вигенин Тошко Йорданов
Пловдив област Дани Каназирева Веска Ненчева Тошко Йорданов
Разград Десислава Атанасова Елка Неделчева Ива Митева
Русе Десислава Атанасова Крум Зарков Светлин Митев
Силистра Тодор Тодоров Атанас Костадинов Петър Димитров
Сливен Десислава Танева Атанас Зафиров Ивайло Вълчев
Смолян Красимир Събев Емил Хумчев Мика Зайкова
София 23 Румен Христов Христо Проданов Николай Радулов
София 24 Даниел Митов Георги Свиленски Ива Митева
София 25 Бойко Борисов Корнелия Нинова Андрей Михайлов
София област Младен Маринов Иван Ченчев Андрей Чорбанов
Стара Загора Красимир Вълчев Георги Гьоков Тихомир Тенев
Търговище Теменужка Петкова Кольо Милев Радослав Бойчев
Хасково Делян Добрев Владимир Маринов Силви Кирилов
Шумен Красимир Вълчев Иван Иванов Пламен Николов
Ямбол Димитър Иванов Кристиан Вигенин Златомира Карагеоргиева- Мострова