Медия без
политическа реклама

ДБ и БСП отказаха на Габровски подкрепа за кабинета му

Претендентът обеща да работи за конституционно мнозинство, което да наложи по-строг контрол над главния прокурор

08 Дек. 2022Обновена
“Демократична България” се срещат с кандидата на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски

“Демократична България” се срещат с кандидата на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски

Posted by Новините на NOVA on Thursday, December 8, 2022

ДБ и БСП няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, оглавявано от Николай Габровски. От БВ предпазливо заявиха, че са готови за разговори. Това бяха резултатите от срещите, които проведе днес кандидат-премиерът на герберите с водачите на трите формации в Народното събрание.

По време на разговорите се забелязаха интересни нюанси. Докато десните изразиха готовност за сътрудничество в случай, че Габровски успешно състави правителство, социалистите твърдо подчертаха противоречията си с ГЕРБ. Другият любопитен момент беше, че претендентът двукратно заяви готовността си да работи за конституционно мнозинство, което да наложи по-строг контрол над главния прокурор. А това е едно от неизменните искания на ДБ и ПП.

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Това се разбра, когато тази сутрин президентът Румен Радев връчи на формацията първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Габровски е зам.

За утре са насрочени срещите на Габровски с ПП, ДПС и "Възраждане". Още днес обаче водачът на националистите Костадин Костадинов обяви на брифинг в парламента, че няма да се отзове на поканата. Аргументът му беше, че с кандидата на герберите партията му има "сериозни разминавания по фундаментални въпроси". Като пример даде влизането на страната в еврозоната, сделката за американски изтребители и изпращането на военна помощ на Украйна.

АНГАЖИМЕНТИ И ОБЕЩАНИЯ

Първа днес беше срещата на претендента с ДБ. От името на дясната коалиция съпредседателят й Христо Иванов заяви, че няма промяна в позицията им да отхвърлят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Той обаче уточни, че ако мисията на Габровски да търси подкрепа за свой кабинет се увенчае с успех, тогава десницата ще бъде отворена, макар и като опозиция, да работи с него по конкретни въпроси - така както работи и сега с ГЕРБ-СДС.

"Има един широк спектър от теми, по които ние добре работим и намираме общ език. Това със сигурност е нещо, което ще развиваме, ако парламентът продължи да съществува при кабинет, воден от вас", допълни Иванов. По думите му, днешната среща е начало на възможен разговор за такава подкрепа по определени теми, по които има припокриване на приоритетите. Съпредседателят на ДБ оцени кандидатурата на Габровски като "граждански опит да помогне на политическата система да преодолее своите различия - нещо, което трябва да бъде адмирирано и уважено".

Той обаче подчерта, че по темата за реформата на прокуратурата, разговорът с ГЕРБ-СДС, която издигна Габровски, въобще не е започнал. Напомни и за промените в Изборния кодекс, които предизвикаха огромен политически скандал през последните няколко седмици. Оплака се също, че в пленарната зала тече "почти сватбарско наддаване" кой повече пари ще даде, като имаше предвид дебата около фиксирането на минималната работна заплата.

Иванов изтъкна, че на Габровски по необходимост ще му са наложи да направи правителство на малцинството. Това носи със себе си риска, че не е ясно кой каква отговорност носи, смята десният политик, от което ще последват и съмнения за "задкулисни зависимости".

Габровски подчерта, че няма партийни обвързаности, а се опитва да подходи като гражданин, който вижда, че положението в държавата се влошава. По отношение на трите мандата той обясни, че първият - на ГЕРБ-СДС, има най-големи шансове да се реализира. "Ако не се реализира, вероятността да се реализира вторият е доста ниска, а третият е, меко казано, рисков, тъй като зависи в коя формация ще попадне", обоснова се Габровски. Той наблегна, че никой няма нужда от нови избори, и посочи нуждата от работещ парламент, за да може страната да подсигури евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост, както и да се справи с предизвикателствата, свързани с Шенген и еврозоната.

Кандидатът обеща "само и единствено подкрепа" за инициативите на ДБ за правосъдната реформа. "Аз лично поемам ангажимента да се търси това конституционно мнозинство за сериозни промени, които да позволят да се създаде механизъм за контрол на дейността на главния прокурор. В мое лице, надявам се и в лицето на партията, която ме излъчи, вие ще намерите такава подкрепа и аз ще бъда гарантът за това", ангажира се Габровски. Той заяви, че до края на седмицата ще представи документ, в който ще бъдат събрани приоритетите, по които е постигнато съгласие на провежданите от него консултации.

ЛАКОНИЧНО ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Малко по-късно се проведе срещата на Габровски със социалистите. Тя беше изключително кратка – около 5 минути. „Тук сме от уважение към вас, за да ви кажем три изречения. Приемете нашите уважения като личност и като професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас като кандидат за министър-председател, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ. Ние имаме дългогодишни отношения с партия ГЕРБ. Имаме своите спорове и противоречия. Тази наша позиция остава непроменена“, лаконично обясни гледището на БСП партийният лидер Корнелия Нинова.

Габровски държеше да подчертае, че поредни предсрочни избори само ще задълбочат настоящата криза, което ще се отрази най-много на уязвимите групи в обществото. И отново каза, че първият мандат е с най-голям шанс да се осъществи. Разказа и приоритетите, за които спомена в разговора с ДБ.

ПРЕДПАЗЛИВА ПОДКРЕПА

Последната среща на Габровски за деня беше с водача на БВ Стефан Янев. Бившият служебен премиер го похвали за желанието да намали политическото противопоставяне. Що се отнася обаче до подкрепата за кабинет, той предпазливо заяви, че БВ е готова да разговаря по въпроса, при това не само с Габровски, но и евентуално с носителите на втория или третия мандат. "На България е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова, при ясни условия и правила", изтъкна Янев.

И пред него кандидат-премиерът подчерта, както направи пред Христо Иванов, че "трябва да се направят много големи усилия" в борбата с корупцията и правосъдната реформа. Габровски изрично посочи, че ще бъде необходимо конституционно мнозинство, за да се въведе механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор. "Ние ще бъдем много позитивни, много кооперативни в тази посока, а именно търсене на конституционно мнозинство, за да се направят необходимите промени за по-добър контрол", наблегна той.

Янев се съгласи, че трябва да се търси конституционно мнозинство. "Може би е по-подходящият инструмент, отколкото да се фокусираме върху специално законодателство над един човек", размишляваше експремиерът. Той повтори това, което е казвал и преди - че трябва да се изработи коалиционно споразумение, с което да се уредят не само приоритетите, но и начинът, по който подкрепящите кабинета политически сили ще си взаимодействат.

Габровски му обеща краткосрочна програма за излизане от кризата, която да даде сигурност, че какъвто и да е екипът, той ще следва указания в нея път. И се похвали, че към екипа му вече са се присъединили "хора с много добра репутация".