Quantcast
ДБ анонсира преговори за бъдещото правителство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДБ анонсира преговори за бъдещото правителство

Спецправосъдието е сляпо за Пеевски и чекмеджетата, заяви Христо Иванов
3 464
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Христо Иванов по време на миналогодишните протести срещу кабинета "Борисов".

"Политическите сили трябва да подходят с голяма сериозност към необходимостта след изборите на 11 юли да има управление на промяната и да дефинират как си я представят. За този разговор сме готови и се надяваме на разширяване на доверието на избирателите". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов даде пред Би Ти Ви заявка, че дясното обединение е готово да участва в бъдещо управление на страната след предсрочния вот. Той не уточни с кого ще водят тези разговори, но през изминалия месец по време на краткия живот на новото Народно събрание ДБ даде да се разбере, че е готова на диалог с "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се! Мутри, вън!".   

"Дали в страната работи система, по която почетният председател на ДПС Ахмед Доган да има влияние, така че с една негова усмивка бизнеси да получават финансиране от държавата при меко казано преференциални условия - това е големият въпрос", каза още Иванов по повод разкритията, свързани с държавната Българска банка за развитие. Служебният икономически министър Кирил Петков обяви, че е назначил проверка в банката, която трябва да насърчава малкия и среден бизнес, а вместо това е раздала 1 млрд. лв. кредити на общо 8 големи компании.

 

"Ще ми е интересно как са обслужвани тези кредити и дали параметрите за останалите кредитополучатели са същите", допълни Христо Иванов.

По думите му "Демократична България" не се е отказала от идеята за премахване на специализираното правосъдие, за което не остана време в 45-ия парламент. Той каза още, че е необходим анализ на 10-годишната работа на спецсъда и спецпрокуратурата, какъвто по инициатива на служебния правосъден министър Янаки Стоилов поръча Висшият съдебен съвет. Според Иванов обаче този анализ трябва да ангажира и следващото редовно правителство, което да даде политическата оценка за изводите от анализа.

"Много е лесно да бъдем удавени в статистика за броя дела и натовареност, но е въпросът да видим и колко са мерките за неотклонение, нужен е анализ защо те се превърнаха във форма на квазирепресия", каза Иванов. По думите му има съмнения, че спецсъдът обслужва зависимости на централно ниво, а като пример даде делото КТБ, в чиито материали името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски се споменава над 100 пъти, но той по никакъв начин не е привлечен в процеса. "Спецправосъдието се оказа сляпо за него, сляпо за кюлчетата в премиерската вила. Едни са подложени на диспропорционална репресия, а е сляпо за най-висшия ешелон на властовата корупция", добави той.

Още

Валери Симеонов е осъден от журналисти за клевета

27.09.2021

1285
Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила

23.09.2021

Обновена

11666
Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12030