Quantcast
Дайнов: Не би трябвало Борисов да спечели изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дайнов: Не би трябвало Борисов да спечели изборите

Политологът допусна много "шарен" парламент и дори да не бъде съставен нов кабинет
5 135
 БГНЕС

Конфликтът между премиер и президент ще е лайтмотивът на 2021 г. Ако Румен Радев спечели втори президентски мандат, това ще му даде силен политически тласък. Ако пък Бойко Борисов изгуби парламентарните избори, той ще се чуди какво да прави и ще изглежда сърдит като Доналд Тръмп. Такава прогноза направи политологът Евгений Дайнов пред Би Ти Ви.

Според него има резервен вариант за следващ кабинет и той е ГЕРБ на власт, но без Бойко Борисов като премиер.

"Той дори и да си седи в Банкя, пак ще дърпа конците на всички, които са отпред", смята политологът. По думите му антиправителствените протести през лятото не успели да постигнат основната си цел – оставка на правителството и на главния прокурор, но недоволството е преподредило политическата система и политическата карта на мисълта у нас. "Покрай всички тези кризи и македонската истерия, която развърта нашето любимо правителство, аз допускам всичко. Не би трябвало Бойко Борисов да може да спечели изборите. Ако завъртят още една такава история от типа "Македония е наша" - нямам представа", каза още Дайнов.

Според него следващото Народно събрание ще е много "шарено". "Партиите, които не са в парламента по един естествен път ще направят анти-ГЕРБ коалиция", смята той. По думите му тази коалиция трябвало да седне на преговори за евентуално управление, след като се видят вече в НС. Заради многобройните формации в новия парламент можело да не се стигне до формирането и на ново правителство след март догодина.

"Това менгеме, в което сме сложени в момента, не е здравословно", посочи Дайнов. Той допусна възможността Радев да спечели втори мандат следващата есен, но ситуацията у нас била много динамична и непредвидима "Ако той се изпокара с БСП, каквито сигнали има, може да не спечели".

По отношение на управлението на страната в условия на пандемия, Дайнов заяви, че "управляващи нарочно ликвидираха институциите, те им пречеха".

Още

Берлускони празнува с бунга-бунга, кани Борисов
Партийни номади препускат из депутатските листи
Няма пари за кебапчета, няма и ум за идеи - политици омайват народа II

26.09.2022

ДИЯН ИВАНОВ

3747