Медия без
политическа реклама

ДАНС разследва съветник на Петков за държавна измяна

Поведението на някои министри не е защитавало националния интерес, заяви Пламен Тончев в парламента

30 Май 2023Обновена
 Пламен Тончев
Илияна Димитрова
Пламен Тончев

По време на днешното извънредно изслушване в парламента, на което присъстваха шефовете на ДАНС Пламен Тончев, на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и на служба "Военно разузнаване" Венелин Венев стана ясно, че е образувано досъдебно производство във връзка със случай, в който съветник на министър-председател от редовния кабинет е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. 

Въпреки че шефът на ДАНС нямаше право да разкрие името на коментираното лице  по време на изслушването, Тошко Йорданов от ИТН заяви от парламентарната трибуна, че най-вероятно става въпрос за Весела Чернева, която заемаше поста съветник на Кирил Петков, когато той беше премиер. Още тогава се завихри скандал, тъй като ИТН обвиняваха Чернева, че води разговори с представители на Северна Македония зад гърба на тогавашния външен министър Теодора Генчовска.

Заседанието беше свикано заради записа, който депутатът от ПП-ДБ и бивш кадър на ИТН Радостин Василев пусна до медиите в петък. Според записа ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Самият Василев попита Пламен Тончев дали има информация наши представители да работят за чужди интереси. Шефът на ДАНС заяви лаконично, че "поведението на някои министри от редовния кабинет не е защитавало националния интерес". "Всички знаем, че действията на това лице (срещу което образувано досъдебното производство, бел. ред.) не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза Тончев. 

Повече подробности станаха известни след въпрос на депутата от ДПС Хамид Хамид, който попита дали има теч на информация от секретното звено към медиите. Шефът на ДАНС заяви, че в последните 2 години са били установени 2 случая на изтичане на документи или съдържание от тях - на държавна агенция, които са ставали достояние на външни източници. "Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на агенцията", обясни Тончев. 

Изслушване

Депутатите гласуваха изслушването на шефовете на ДАНС Пламен Тончев, на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев и на служба "Военно разузнаване" Венелин Венев да бъде открито. Нямаше как обаче да бъдат представени секретни документи или да се споменават имена.

Антоан Гечев заяви, че Държавна агенция "Разузнаване" е служба за сигурност непосредствено подчинена на Министерския съвет и "не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване". "По отношение на назначаването на председателя на агенцията, в закона са посочени няколко предварителни изисквания, никъде в тях или в друг документ не се упоменава, че председателят, преди да бъде назначен, трябва да се съгласува, одобрява представя на чужди посолства, чужди държави или международни организации. Такива изисквания нито формални, нито неформални не съществуват и и регламентиращите документи на НАТО и ЕС, нито на друга международна организация, в която агенцията е член", добави Гечев.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев пък използва случая, за да заяви, че назначаването на председателя на ДАНС се извършва по стриктна законова процедура и единствено в рамките на България. "В нито едно от изискванията на закона не се предвижда съгласуване на кандидатурата с представители на чужда страна и посолства. Като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на специалните ни служби", изтъкна Тончев. 

"Ала-бала с президента”

По повод прословутото изказване, което се чува на записа, че ПП са направили "ала-бала през президента" на изборите през есента на 2021 г., депутатът от БСП Борислав Гуцанов поиска да знае какво означават тези думи, както и дали има данни за пробив на софтуерите на машините за гласуване. "Националната сигурност е пряко съврзана с изборите. Ако са опорочени, каква е тази национална сигурност?", попита Гуцанов. На този въпрос директорът на ДАНС Пламен Тончев заяви, че е била извършена проверка и към момента не е установено вмешателство в машините, които могат да манипулират изборния резултат. "Използваните думи за "ала-бала" не трябва да ги използвате към мен. Не смятам, че аз мога да отговоря, тъй като не съм участвал в този запис", заяви Тончев.

Мерене на радиация

Шефът на служба "Военно разузнаване" Венелин Венев заяви, че "службата е деполитизирана и не можем да коментираме действия на политически партии", както и че "Военно разузнаване" е "подчинена на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, отделна командна линия са вече президентът и председателят на НС".

Той каза, че в службата работят хора, които се грижат за сигурността на гражданите на България. И направи странно изказване, като подкани "дебатът да се води по по-различен начин". Хората, които работят за службата и държавата, мерят по четири пъти радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да сложите противогазите и да отидете в бомбоубежища. Тези хора са на достатъчно голямо разстояние от родината, поемат нещата лично. Оттам пада мотивацията и се налага да ги успокоявам", каза той.

Атака

Директорът на ДАНС Пламен Тончев нападна лидерите на “Продължавамв Промяната” Асен Василев и Кирил Петков заради казаното в записа от заседанието на партията. Според него твърдението, че има руски активи в българските служби, е безобразно политическо говорене.

"Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори", казва бившият премиер Кирил Петков. 

Тончев заяви, че оценката на президента за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка по записа, разпространен от Радостин Василев. Шефът на ДАНС говори преди изслушването на шефовете на служби, поискано от "Възраждане" именно заради въпросния запис. 


Всички шефове на служби са назначени с укази на Радев

Не разбрах защо президентът скочи толкова, като чу, че ще се сменят шефовете на специалните служби и реших да проверя. Ами нормално - неговите служебни правителства ги предлагат през последните 2 години и той ги назначава.  Разбираемо, че не иска да се раздели с власт, която не му се полага. Този проблем трябва да се изчисти в законите - не е добре някой еднолично да отговаря и за сигурността и за отбраната на държавата - много е изкушаващо да поиска цялата власт. Ето и една бърза справка от интернет страниците на тези прословути служби. Това написа във Фейсбук Тома Белев.

Той припомня и кога са станали назначенията на сегашните шефове:

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) - Пламен Тончев заема поста през май 2021 г. по предложение на първия служебен кабинет на Радев, когато предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС. Мандатът изтича на 10 април 2023 г. Преназначен отново по предложение на четвъртия служебен кабинет на Радев.

Национална служба за охрана (НСО) – ген. Емил Тонев. Назначен от президента Радев на 21 август 2020 г. През март 2022 г. Министерски съвет поиска неговото освобождаване, което бе отказано от президента Радев.

Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) – отговаря за използването на специални разузнавателни средства (СРС). Председателят ѝ Бисер Борисов е назначен от президента Радев по предложение на вторият служебен кабинет на Радев . На 17.10.2022 г., по предложение на третият служебен кабинет на Радев, е преназначен.

Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) - Антоан Гечев, назначен от президента Радев на 17.06.2021 по предложение на второто служебно правителство на Радев.

Служба „Военно разузнаване“ – директор е бриг. ген. Венелин Велев, назначен през юли 2021 г., по време на първото служебно правителство на Радев.

Гл. секретар на МВР - Главен комисар Петър Тодоров. Назначен е с указ на президента Радев на 5 август 2021 г. по предложение на първото му служебно правителство.

Американският посланик: Не съм обсъждал имена с никого

„Не мога да говоря от името на други посолства, мога да говоря за себе си. Не съм дискутирал имена с никого. Ние уважаваме суверенитета на България. Такива решения трябва да бъдат вземани от българската държава, а не от други посолства”. Така посланикът на САЩ в България Кенет Мертен коментира в Бургас твърденията от скандалния запис от партийното събрание на „Продължаваме промяната”, че назначенията на службите у нас са съгласувани с чуждо посолство.
Кенет Мертен и кметът на Бургас Димитър Николов направиха кратки изявления пред представителите на медиите по повод провеждането на Дни на Америка в Бургас и навършването на 120 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата