facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ДАНС: България е рай за облаги от престъпления и пране на пари

Последствията потенциално могат да доведат до политическа и социална нестабилност
2159
 БГНЕС

България придобива репутация на „рай“ за генериране на облаги от престъпления или изпиране на пари. Това се казва в Националната оценка на рисковете от изпиране на пари и финансирането на тероризма в България, изготвена от Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС), предава БГНЕС.

В документа се посочва, че територията на България е част от установен търговски и транспортен коридор между Средния Изток и Европа, известен като „Балканския маршрут”. 

„Маршрутът се използва за престъпни цели, в т.ч. контрабандата на стоки и трафика на наркотици, хора, оръжия, като едновременно стоки и средства със законен и незаконен произход преминават през маршрута към или от Централна/Западна Европа или Североизточна Европа и Азия“, алармират от ДАНС. 

„Балканският маршрут” служи още като коридор за транспортирането през границата на големи суми пари в брой към и от Европа. В отделни случаи има данни за използване на системи като „хавала” за целите на финансирането на тероризма, свързани с мигрантските потоци от последните години. 

В документа се посочва, че местни видни политически личности представляват висок риск от изпиране на пари, включително за влагане и разслояване на средства в чужбина. Впоследствие тези суми се връщат в ЕС и България чрез редица схеми. 

„Това е един от най-високо рисковите фактори предвид факта, че последствията потенциално могат да доведат до политическа и социална нестабилност“, отбелязват от ДАНС.

Тъй като българският финансов сектор генерира сравнително малка част от БВП основната част от изпираните средства „преминават” през българската финансова система, без същата да е “крайна” дестинация за интегриране на тези средства в различни финансови продукти. 

„В банковия сектор, преводите в страната, презграничните преводи и касовите тегления са методите, които преобладават в случаите на изпиране на пари. Налице са тенденции за използването на тези средства предимно от страна на местните юридически лица за улесняване на изпирането на пари, придобити от данъчни престъпления“, се казва в доклада.

Рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм са потенциално повишени в случаите на нови продукти като виртуалните валути, които се нуждаят от допълнителен задълбочен анализ, отбелязват от ДАНС.

Съществуват редица икономически сектори, които обикновено се използват за изпиране на пари в различните му фази. Най-уязвимите за изпирането на пари икономически сектори включват горивата и въгледобива, търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, транспорт и селско стопанство в контекста на измамите с еврофондове. 

„Малките и средни предприятия се очертават като по-уязвими за рискове от изпиране на пари, тъй като не са обект на същия контрол от страна на държавата, на какъвто са подложени по-големите предприятия. Пример за това е секторът на недвижимите имоти, по отношение на който не се прилагат изисквания за лицензиране или регистрация и който не разполага с ефективен механизъм за саморегулация. В резултат на това, по отношение на сектора е налице по-висока степен на уязвимост за инвестиране на средства с престъпен произход“, се подчертава в Националната оценка на риска.

От ДАНС констатират, че значителна част от българската икономика е зависима от разходването на държавни и бюджетни средства и възлагането на различни видове обществени поръчки и публични дейности, които се свързват с възможността за незаконно присвояване на публични средства от страна на видни политически личности и потенциално замесени лица от частния сектор. Друг значителен източник на финансиране, свързан с различни измами, са еврофондовете. 

„В този смисъл, публичният сектор е потенциално основен източник на средства, които могат да бъдат присвоени по престъпен начин, и впоследствие да бъдат влагани и разслоявани чрез различни способи“, се казва в доклада. 

Общо 32 рискови събития за изпиране на пари и 10 рискови събития за финансиране на тероризъм са регистрирани от настоящия доклад на ДАНС. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

УЕФА разглежда "Ефбет" като американска компания

18.01.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

2318 3
Прокуратурата получи част от ревизиите за укрито имущество в чужбина

07.03.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3865 2
БОЕЦ призова президента да свика КСНС заради къщата в Барселона

26.02.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

6639 43

Коментари

von Müller
снимка на von Müller

Налице са тенденции за използването на тези средства предимно от страна на местните юридически лица за улесняване на изпирането на пари, придобити от данъчни престъпления“, се казва в доклада.

Въх. Ами сега...
ЕВРОСКЕПТИК

?

Клоуните от обслужващото местната колониална сикаджийска герб-евромафия ДАНС, решиха да ни забавляват със селските си масали.

Пардон, те не обслужват местната евромафия, та са част от нея*.

*Легалното определение за мафия прието в света  "Срастване на организираната престъпност с държавните институции, централната и местните администрации, прокуратурата и полицията"

 

За обща култура на полуграмотните колониални чиновничета от ДАНС - специализираната италианска прокуратура Антимафия, в годишните си доклади отбелязва, че основен източник за финансиране на организираната престъпност в Италия са еврофондовете и европрограмите чрез които престъпните общества като Коза ностра, Ндрагета, Комора, Сакра Корона, Стида, Базилиска и т.н. ежегодно усвояват  над 22 милиарда евра от еврофинансите и имат широка мрежа от лобисти сред еврочиновниците от най-високо ниво.

А на евроколониалната Територия "България" мафията си има правителство, нещо като "партии", ако туземната криминална шайка герб може да мине за такава, прокуратура, полиция и нещо като "ДАНС".

И стила на тези селски евромутренски масали ми подсказва, че този смехотворен "доклад" е прелюдия към сплашването на икономически и политически противници на сикаджийската евробандитска щайка герб, защото т.н. данс винаги е бил поръчкова институция , специализирана по мръсни поръчки от туземната , тотално криминализирана и корумпирана, колониална наемна администрация.

 

Billy-Joe Winchester

Според мен Той ги е натиснал да пишат доклади. Сигурно ще им вдига заплатите. ?

вила

Органите му с 3 милиарда бюджет сз пазвантите на този  Рай ,а тук дансаджиите  са говорители на пазвантите

ppipi7766

В страна в която основният бизнес насърчаван от правителството е "усвояване" на европейски пари какво може да се очаква?

Елитни държавници законно препират полвината  държавен бюджет и евро средства, а сега се загрижили за изтърваните от тях несанкционирани операции.

Десет години "рай", десет години "разцвет", десет години от как "строшихме гърба на организираната престъпност" и накрая да МУ рекат такова нещо

harmless
снимка на harmless

Налице са тенденции за използването на тези средства предимно от страна на местните юридически лица за улесняване на изпирането на пари, придобити от данъчни престъпления

Да не би да намекват за Йончева и заплатите й от офшорката ?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Поръчка като за пред Джесика Ким ;-))))

За туземците - обобщен доклад за "рискови събития".

greenville

Лаура Кьовеши дали може да вземе отношение по тоз пас.......уууууупс, доклад?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×