Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27 Май 2020
Илияна Кирилова

"Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го", призна пред депутатите от правната комисия правосъдният министър Данаил Кирилов в отговор на въпроси на БСП по време на блицконтрола. Поводът бе докладът на ЕК за европейския семестър, който бе публикуван миналата седмица и там отново бе обърнато внимание, че България продължава да е в мониторинг заради правосъдната система.

Това първо го съобщи "Сега", заради което министър Кирилов наруга вестника. А вицепремиерът Захариева заподозря ЕК, че си пише докладите с copy/paste и текстът за мониторинга е попаднал случайно в настоящия доклад. От миналата есен България чака обещаното от вече бившия шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер отпадане на мониторинга.

Крум Зарков от БСП напомни, че министърът на правосъдието обеща миналата есен да си подаде оставката, но не го направи. Социалистът нарече "фейк" твърденията на Кирилов, че докладът, излязъл преди дни, няма отношение към мониторинга в областта на правосъдието.

"Лесно е да отидеш да говориш дивотии и простотии в Брюксел срещу държавата си", обобщи министърът. Данаил Кирилов посочи, че ще провери какво точно е казал миналат есен, но подчерта, че по-важното е да се правят реформи, а в правосъдието досега са били извършени много важни и положителни неща.

"Да, има скандали, но аз не съм продуцирал клипа в Съдебната палата. Аз не съм правил другите скандали по случайното разпределение на делата, даже съм се въздържал от реакции, за да пазя добрия тон", прехвърли Кирилов вината на шефа на ВКС Лозан Панов. С последното - какъв клип е сниман в Съдебната палата ЕК не се е занимавала.

"Никой няма да може да се справи с предизвикателството на една групичка, която клепа България", депутатът от ДПС Йордан Цонев даде рамо на Кирилов.

"И г-н Зарков няма да се справи, макар че аз му пожелавам да бъде министър", обърна се към соцдепута Цонев.

Още по темата