facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Брюксел разпали политическа препирня в България

Спорът е какво става с мониторинга, който не бе прекратен официално
2 240
 БГНЕС
Крум Зарков

Управляващи и опозиция се изпокараха как да четат вчерашния доклад на Еврокомисията по т.нар. Европейски семестър, в който между другото се посочва, че наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) продължава поради липсата на резултати (присъди) в борбата с корупцията на високо равнище.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков прочете декларация от името на групата, в която се казва: „Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци, насред местните избори, ни убеждавахте в обратното. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Данаил Кирилов е още тук“.

Веднага последва остър отговор от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя каза: „За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на Европейската комисия не е отпаднал. Истината е, че в края на миналата година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България, в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност“. Силно подразнена тя нападна пряко Крум Зарков: "Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: "Господин Зарков, четете".

Преди това вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева омаловажи информацията, като написа във Фейсбук: "Няма промяна в отношението на Европейската комисия към мониторинга над България". Медиите, които цитираха текста в доклада, че "в рамките на този механизъм (МСП) Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България", бяха смъмрени от министърката: "Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство."

Досега Еврокомисията не е обявила с официален акт, че прекратява действието на Механизма за сътрудничество и проверка. През октомври тя огласи 18-ия си доклад за България и написа, че той е последен. Но механизмът не е отменен и без съмнение продължава да действа поне за Румъния, а за България съществува неяснота. Съветът на ЕС трябваше да се произнесе по искане на ЕК, но досега не е изразил мнение. Докладът по Европейския семестър е от друга процедура и позоваването в него на МСП предизвика изненада.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис направи уточнение в интервю за БНР: "Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019-а година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания." Той каза, че "Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка". Домбровскис обаче не разкри защо Брюксел продължава да смята МСП за действащ механизъм по отношение на България и кога ще го прекрати.
 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дариткова: На жълтите павета не разсъждават рационално

21.09.2020

Обновена

2256 25
ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1953 5
ГЕРБ се оправда с опозицията за липсата на кандидати за шеф на ЦИК

16.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

935 10

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Силно подразнена тя нападна пряко Крум Зарков: "Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка.

 

Слава Богу! Адашът остава! Щом е получил последния доклад, значи ЕК му има доверие, че няма да го разбере.

ПГеоргиев

Кажи на един глупак сто пъти, че е глупак и той пак няма да те разбере. 

Кажи на ГЕРБ-аджия сто пъти, че не е умен и той пак няма да те разбере. 

EURACTIV от 20.05.2020 г.

"Изненадващо е включването на комисия “Лайен“ по въпросите за борбата с корупцията в София. Напредъкът по този въпрос е определен като недостъчен, което е сериозно втърдяване на тона към правителството на Бойко Борисов. Очакванията бяха индивидуалният мониторинг върху България неусетно да бъде заменен от новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в целия ЕС.

Има нужда от “солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото”, се казва в препоръките на ЕК към България.

По всяка вероятност правителство няма да коментира обстойно изводите от европейския семестър, за да се опита на първо място да ги делегетимира и да ги остави да отшумят. През последните няколко година това се доказва като успешна тактика на българските власти, които обръщат все по-малко внимание на все по-меките доклади на Европейската комисия.

През октомври Комисията можеше и сама да прекрати наблюдението върху България, но тя реши да сподели отговорността. В случая бе взето политическо решение наблюдението да спре, ако Европейският парламент и Съвета на ЕС изразят съгласието си. Съветът на ЕС и досега не е дал съгласието си заради съпротивата на Нидерландия, Германия и Австрия."

Какво повече да се обяснява на Дариткова. Тя се хвърля върху амбразурата, за да прикрие с гърдите си любимия вожд. 

Евала на такава защита. 

mull

===

segal

Докладите са свободно достъпни, но са на английски. 
Забележка номер 49 на последния доклад, ситните букви под чертата на дъното на доклада. 
Пише, че мониторингът би могъл да бъде прекратен единствено с Решение на Европейската комисия, защото е въведен с Директива на ЕК. 

В самия доклад пише, че от 2007 досега в България не са постигнати целите да се оправи правосъдието, корупцията, организираната престъпност и не се конфискува незаконно придобитото имущество. 

Slava
снимка на Slava

Ами сега😂 Каква ще е съдбата на вчерашната "изненада".

 

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/iznenada-nablyudenieto-na-ek-nad-bulgariya-ostava

 

Не Брюксел! Брюксел нищо не е разпалил, а клоунската партия на другарката Лъжа с фалшивата "изненада".

 

"Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка" - Домбровскис

 

"Нека бъдем ясни - това, което публикувахме вчера, е докладът по Европейския семестър, както и специфичните препоръки за всяка една от страните-членки. В основата си Европейският семестър е нашият основен механизъм, който координира икономическите и фискални политики на държавите. Положителната новина всъщност беше, че България е единствената страна-членка, която не нарушава критериите за бюджетен дефицит за тази година. Знаем, че всички държави страдат от сурова рецесия, която доведе до сериозно увеличение на този дефицит. Така че този Европейски семестър не е свързан с механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019-а година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново".

 

"Нека бъдем ясни - пак казвам, миналогодишният доклад казва, че всички изисквания са изпълнени. Това означава, че Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка и не обхваща България в рамките на този механизъм. Колкото до Европейския семестър, както правилно споменахте прането на пари, Европейската комисия изготви препоръки за 11 страни-членки. България е една от тях. През изминалите години имахме серии от скандали с прането на пари в ЕС, скоро публикувахме и план за действие в тази насока. И, да, този проблем ще продължим да наблюдаваме в контекста на европейския семестър".

 

https://bnr.bg/post/101279850/valdis-dombrovskis-pred-bnr-dokladat-po-evropeiskia-semestar-nama-obshto-s-monitoringa

 

Дариткова къде го видя този един милион😁

 

За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история.

mull

Чшш, плонжьорката, единствения официално осъден за лъжа е патрона ти - Бойко Методиев Борисов.

https://24novini.bg/component/k2/item/25763-elena-yoncheva-okonchatelno-osadi-borisov-za-lazha

Slava
снимка на Slava

ПГеоргиев, остави какво казали българските журналисти, чети Домбровскис и пий една студена вода за успокоение.💧💧💦💧💧

Billy-Joe Winchester

Добре де, вместо да глаголстваш, кажи с една дума: мониторингът пада ли или остава? 😃

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

ПГеоргиев, остави какво казали българските журналисти, чети Домбровскис и пий една студена вода за успокоение.

 

ПГеоргиев, успокой се и слушай какво ти казва Глория : България вече е европейска "правова държава" ; гледай България и си мисли, че си в Лондон, Берлин или Париж. Тука при най-малко съмнение за корупция хвърчат глави.

paragraph39

RE:

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

21.05.2020

"Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, че мониторингът над България продължава. Цитирам дословно: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България." С тези изречения Брюксел потвърждава, че въведеният преди 13 години мониторинг продължава да действа, защото явно България не е изпълнила условията за реформа на съдебната система и ефективност при борбата с корупцията. И днес сутринта, във Фейсбук профила си, външният министър Екатерина Захариева заяви следното: "Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат", пише телевизионният водещ и бъдещ политик Слави Трифонов на своята страница. "Абе, хора, какво става, бе?! Външният ни министър не просто лъже, а направо.... нямам думи да опиша какво прави. Това е толкова абсурдно, нелепо, дори престъпно, че направо е сюрреалистично. Европейската комисия заявява, че мониторингът над България не е паднал, а външният министър на България заявява, че е паднал", пише още Трифонов...

......................................................................

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:

 https://www.actualno.com/politics/slavi-trifonov-obvini-ekaterina-zaharieva-v-lyja-zaradi-doklad-na-evropejskata-komisija-news_1464656.html
© Actualno.com

 

soika prismehulka

 dariddkova e covid- da se maha i ne zaraziawa drugide

Stоrmbringer

Еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се мнения, че мониторингът над България ще продължи.

 

„Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“, каза той.

Партайгеносетата, форумни и парламентарни, апят абасралис...

paragraph39

/:/ ...външният министър Екатерина Захариева заяви следното: "Мониторингът на ЕК върху България е вдигнат"...

........................................................................................................................

Вдигнат ли е наистина Мониторингът на ЕК върху България?!?

И, ако ДА, откога?!

А?!

Under_My_Thumb

Радан Кънев: Мониторингът никога не е прекратяван

Мониторингът върху правосъдието (CVM механизмът) никога не е прекратяван. Предишният състав на ЕК препоръча вдигането му (а можеше просто да го прекрати), но не взе такова решение. Мониторингът оттогава е ”спящ” - нито прекратен, нито активен. Това са фактите, другото са увъртания или лъжи.

Изводите са повече от тревожни - българското правителство и новата ЕК съвсем не говорят на един език. С такива проблеми, България е заплашена да има много труден достъп до европейско финансиране и възстановителни фондове и в близките години да изостава, вместо да догонва.

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-monitoringat-nikoga-prekratiavan.html

   

wreckage
снимка на wreckage

не е вдигнат, Пара, местят го ф другия механизъм.

mull

Искаш да кажеш, че на Дариткова само са и го преместили на друго място?

Е, не само тя е от неразбралите.

paragraph39

Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне

21.05.2020

Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне!!!

...„Трябваше да има едно формално решение на ЕК за отпадане на мониторинга, но настъпи кризата с коронавируса и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали теми, освен борбата с пандемията. В момента парламентът гледа основно мерки за ситуацията в здравно отношение“, каза още евродепутатът Емил Радев...
https://www.actualno.com/politics/emil-radev-monitoringyt-vyrhu-bylgarija-shte-padne-news_1464794.html
© Actualno.com

 

 

paragraph39

wreckage,

/:/ не е вдигнат, Пара, местят го ф другия механизъм.

........................................................................................................................

Другият механизъм НЕ може да го вдига/Мониторинга/, май?!

Така/това/ поне излиза и от думите на евродепутат Емил Радев, май, които съм постнал по-горе?!

 

wreckage
снимка на wreckage

Не знам, Пара.

Спорет мен, а и спорет Емил Радеф(който или каквото и да е той), фмомента ЕС-то е фокусирало целия си наблюдателен ресурс върху епидемията, а нас ни е оставило на трупчета.

Under_My_Thumb

Дянков сменя Горанов?

https://19min.bg/news/8/133919.html#133919

Според източници на 19 минути бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков, ден след чието сваляне падна правителството Борисов 1, е получил оферта да се върне в същото кресло. Напомняме, че по времето, когато той беше и вицепремиер по икономическата политика, негов заместник във ведомството му беше сегашният титуляр Владислав Горанов. Той отговаряше като подчинен на Дянков за приходните агенции, поради което беше един от гласовете в мегаскандала Ало, Ваньо за предотвратяване на митническа проверка на едрия тогава бизнесмен Мишо Бирата. Малко по-късно издъхнаха и той, и съпругата му, с която заедно управляваха своя бизнес, а след тях си отиде без време и шефът на митниците в онези години ген. Ваньо Танов. Именно с него Горанов говореше и коментираше своя шеф Симеон Дянков на скандалните записи. Дянков беше запомнен с неразследваната още сделка за "преместването" на 1,4 млрд.лв. наши частни здравни вноски от фискалния резерв в държавния бюджет. Той управляваше хазната в началото на миналата голяма икономическа и финансова криза и направи огромна грешка: спря паричните потоци в икономиката и така причини двукратен ръст на безработицата и верижни фалити. Неговата политика беше на стоп на плащанията на държавата на задълженията й към бизнеса, стягане на коланите до издъхване и рязане на социалните ангажименти на правителството. Войната му с БАН и с цялата образователна система го направи "всенароден любимец".

greenville

 

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european-semester-csr-comm-recommendation-bulgaria_en.pdf

 

Може ли моля, някой да го преведе и да каже с две думи -мониторингът пада/остава.

Мислех да се пробвам, ма ще ми се разбягат козите.

wreckage
снимка на wreckage

The Commission monitors Bulgaria’s progress in the fields of judicial reform and the fight against corruption in the context of the cooperation and verification mechanism (CVM). The latest CVM report of October 2019 noted that progress made by Bulgaria is sufficient to meet Bulgaria's commitments made at the time of its accession to the EU. Bulgaria carried out an extensive reform of its anti-corruption legal framework, however, a solid track record of final convictions in high-level corruption cases is needed to build public trust. Furthermore, a number of challenges persist, in particular ensuring effective criminal investigations, rebalancing the workload among courts, and streamlining local prosecution service offices. These issues are the subject of monitoring under the cooperation and verification mechanism. Under this mechanism, the Commission continues to monitor judicial reform and the fight against corruption in Bulgaria. These areas are therefore not covered in the country-specific recommendations for Bulgaria, but are relevant for developing a positive socioeconomic environment in the country.

 

Пише, че остава.

 

Кирилоф, GTFO👉

mull

Сега пък искаш да кажеш, че и Фльор и Дариткова лъжат?

Горката славчи!

Какво ли не е готова да глътне заради Него?

 

wreckage
снимка на wreckage

естествено, че лъжат, тва са гербави, тва правят гербавите, колчем флезат ф режим "мърдане на устата".

greenville

wreckage,

много, много благодаря.❤️

 

Славкеееее, Славке ма, чу ли кво каза момчето?

Оставяли ни под надзор.

И десет листа обяснения написали даже, на ингилизки хем.

wreckage
снимка на wreckage

другото е за икономика.

За тва, че треа да компенсират по-сериозно хората, които ще си загубят работата, за тва че треа резко да намалим употребата на кюмюр, за тва че сме некви ноо гадни мърлячи и си тровим населението, за тва че неравенството между провинцията и София стаа фсе по-брутално, за тва че треа да намалиме заетите ф одрасъла "прокуратура" лица...разни такива. Не го четох ноо задълбочено.

Антей

 

Абе, я да се разберат там в ЕС-то има ли нещо над България или няма.

 

Защото я да припомним от сайта Euroactiv.bg   от 04.02.2020 г., загл.

 

САЩ се намесват директно в борбата с корупцията в България

 

6 януари 2020 г.

Федералният прокурор Джесика Ким е специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп в България по въпросите за корупцията. !

 

4 февриари 2020 г. 

Какво каза НП Мустафа:

 

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, "мерки със зъби", в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ, заради корупция."

 

"САЩ нямат нужда от ПРИСЪДА за корупция, а са достатъчни доказателства, лицата само да са "свързани" с корупционни действия"! ... 

"Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. ...." 

 

 

Действията на американците поставят в много неудобна ситуация, институциите в София и Брюксел, пише още в анализа си сайта Юроактив.бг, и така нататък четете ...

.................

 

България къде се намира, ъм?!

 

Младият почтен депутат Крум Зарков - знаеш ли симпатяго, къде е България?!

Или те вълнува повече поста на жената от село Крушовица?!

 

Не може да е истина, да сме толкова противопоставени - едни българи срещу други българи! 

 

Не бива. 

⚓️

 

wreckage
снимка на wreckage

що да не може и да не бива?

 

Ква част од българите са жертва на агресия, натиск, произвол и прунуда од страна на други българи и ква част - жертва на чужденци?

Влез или се регистрирай за да коментираш