facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР ще следи безконтролно телефоните и интернет заради карантината

Извънредният закон отваря вратата за полицейски произвол, предупреждават юристи
8 169
 БГНЕС
Април 2013 г. София. Пореден протест срещу безконтролното подслушване.

МВР ще може да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Това излиза от закона за извънредното положение, с който наред с куп други закони се променя и този за електронните съобщения. Така телефонните и интернет оператори ще са длъжни 6 месеца да пазят т.нар. трафични данни и във връзка с карантината, а не само за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. Мярката ще се прилага за всички, които отказват и не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение. Тя не е само за коронавируса и няма да приключи с извънредното положение заради COVID-19.

"Премахването на съдебния контрол отваря широко вратите да полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните данни - кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде провеждаме разговорите си, как и къде се придвижваме", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев. "Това са изключително чувствителни данни от личната ни сфера, които сега ще бъдат достъпни на всеки полицай, без да не налага той да доказва, че това е в интерес на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение", смята адвокатът. Според него няма нужда съдебният контрол да пада заради извънредното положение. Всъщност исканията за проследяване на трафичните данни са едни от малкото дела, които съдилищата продължават да разглеждат и в момента. Екимджиев смята, че всеки български гражданин би могъл да сезира съда в Страсбург като потенциална жертва на нарушаване на правото му на личен живот и неприкосновеност на кореспонденцията. "Подобно дело - "Екимджиев и Асоциация за европейска интеграция срещу България" вече беше спечелено пред ЕСПЧ през 2007 г., въпреки че тогава съществуваше съдебен контрол по отношение на използването на СРС-та", допълни адвокатът.

Преди дни стана ясно, че България ще иска от съда в Страсбург временно да не изпълнява временно части от Конвенцията за правата на човека. 

Магистрати също предвидиха пред "Сега", че с уредбата за следене на карантинираните ще настане тотално безхаберие. Операторите няма как да знаят дали даден човек наистина е под карантина. И макар че и съдът не би имал тази информация, поне в исканията си службите трябва да вписват някакви мотиви защо са им нужни трафичните данни. Освен съдебен контрол, процесът се наблюдава и от Националното бюро за контрол на СРС-тата. Съдиите, с които "Сега" разговоря, допуснаха, че липсата на съдебен контрол ще бъде оправдано с това да не бъдат натоварвани съдилищата. Исканията обаче няма да са концентрирани в един съд. "Истинското им притеснение е, че има много стриктни изисквания към съдържанието на исканията и че ще губят време да ги напишат по начин, че съдът да им даде разрешение", каза магистрат пред "Сега".

Според последния доклад на Софийския районен съд, който е най-голям в страната, през 2019 г. магистратите там са се произнесли по 1898 искания по ЗЕС, по които са издадени 4594 разпореждания, тъй като някои искания са за повече от един оператор.

Законът за здравето повелява задължителна изолация и болнично лечение за хората, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. С извънредния закон беше дописано, че "когато съществува заплаха за здравето на гражданите от болести извън посочените, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на болни, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави".

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР разреши на Джок Полфрийман да напусне страната

29.05.2020

Обновена

3979 23
Разследващи полицаи са арестувани при получаване на подкуп

29.05.2020

2187 6
МВР не иска Интерпол да публикува червената бюлетина за Божков

28.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

12198 20

Коментари

Аладар

Махат глобализацията. Махат демокрацията. Езък за барута.

lalluger

Много важно! Какво имате да криете? Нали затова е извънредно положение? Полицай до всеки под карантина не искате, армия не искате да се включва. Какво искате? Всеки по своя програма само с права без задължения? Това което искате не е държава, а някакво друг образувание...

vasilevil

Вече в някои сайтове са забранили коментарите.

lalluger

В Дневник откога са забранили коментарите, в едната посока обаче. В другата можеш и да псуваш - няма проблем. От тогава ме загубиха завинаги.

В Германия има тотална цензура и не е отсега. В австрийските е доста по-свободно.

tina_TI

Аз одобрявам следенето на телефоните, при толкова много нарушение на карантината това ще помогне до някъде. Така са постъпили в Тайван и заболите са малко. 

vasilevil

Нищо няма да помогне.Остават си телефоните в къщи и си миткат из циганските махали.

vasilevil

Ето какво се появи днеска тук:

 

Временно е спряна опцията за коментиране
за всички потребители.

http://www.moreto.net/novini.php

Justinian2
снимка на Justinian2

Бардак. Клоака. Обикновен фашизъм.👿

Evasion

Ех Цецо, Цецо... да беше министър сега, да видиш, ама на...

Споко

Ташаци, някои колеги по-горе одобряват безконтролния контрол... над телефонните ни комуникации... Бе не е истина.

Freedom - по едно гърче, пропяло в Англия и заслужено станало суперзвезда, лека му пръст :(

lalluger

Die Deutsche Telekom hat dem Robert Koch-Institut (RKI) erneut anonymisierte Kundendaten zur Erforschung der Ausbreitung des neuen Coronavirus Sars-CoV-2 zur Verfügung gestellt. Mit der zweiten Lieferung seien aktuelle Daten bis zum 19. März übermittelt worden, sagte eine Telekomsprecherin.

Bei der ersten Übergabe am vergangenen Dienstag habe es sich um Daten von rund 46 Millionen Handykunden im Umfang von fünf Gigabyte aus dem letzten Quartal 2019 gehandelt, die die Erstellung einer Datenbasis ermöglicht hätten.

 

Нищо ново, не сме само ние! За неговорещите дойчовски в резюме: Телекомът е дал на Роберт-Кох-Институт отново анонимизирани :) (това е умилително) данни за клиенти за изследване на разпространението бла-бла-бла...

Последният вторник само са били около 46 млн.!! клиенти

 

Ама не е ли много наивно да мислите, че в извънредно положение, когато целият свят е пламнал, ще ви анкетират дали искате или не? 

Много по-обезпокоително според мен е, че ЕС иска бързичко да приеме Албания и Македония. Спешен случай? Защо така? Може би ценностите, а и страните членки ще са други след пандемията, мисля аз.

Като гледам коментарите на австрийците - готови са да излязат от ЕС.

Калпазанче

Ухо

С  ухо напред ,ухо навред,

ухо и под юргана.

Ухо, за Гербер- мироглед.

Ухо  за всяка баба!

Ухо за теб, ухо край мен.

Слухтят! Да не забравя!

Ухо:- министър изпотен,

ухо навред  поставя.

Ухо.  За всички   обица!

Навред слухти ни Ушев!

Следи  и дебне:-цял  народ!

А кой влезна в кауша?

С ухо напред , ухо навред,

ухо и под юргана.

Ухо:-  за Гербер-мироглед!

Ухо? А резултати няма!

30.04.2013г.

Хулиган

А някой разправяше, че Цецо бил подал оставка...

http://www.drago.info/index.php/2018/04/17/resihme...

Никола Николов

Ушев  има  последователи  ,ерни  на  краварите!

Alp_BG

"Вие имате три пропуснати подслушвания!"

марк

 

 

                                               МВР ще следи безконтролно телефоните заради карантината

 

 

 

                                                          Ако някой независим и качествен журналист попита Мутафчийски каква е целта , дали ще може да отговори ?

 

                          

Domi

Дописката е ..пълни глупости . Който е наясно какви са процедурите ще подмине казаното...целта на дописката е да настройва срещу МВР...Който публикува разговорите няма нищо общо с полицията...

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Те и досега го правеха, сега няма новина ...

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Аз пак да попитам - човек без телефон, престъпник ли е?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×