Медия без
политическа реклама

В чужбина се очертават много секции с малко гласуващи

07 Юни 2021Обновена
Машинното гласуване безпокои в аванс администрацията.
Илияна Кирилова
Машинното гласуване безпокои в аванс администрацията.

В чужбина на 11 юли ще бъдат разкрити два пъти повече секции спрямо 4 април, но се очертават да гласуват доста по-малко хора в сравнение с тогава, показват предварителните разчети на Министерството на външните работи. До момента желаещите да упражнят глас в чужбина са по-малко отколкото на същия етап преди изборите през април, което вероятно се дължи на летните отпуски - емигрантите ще си бъдат у нас.

На брифинг днес в МВнР бяха съобщени конкретни данни: 37 000 са до момента заявленията за гласуване, при 80 000 на финала на 4 април. Секциите сега вероятно ще бъдат 800 - почти двойно повече спрямо априлския вот. Те се увеличиха и заради промените в Изборния кодекс, и след решение на ЦИК от преди дни, с което големите секции бяха раздробени. 

Във Великобритания ще бъдат разкрити вероятно 130 секции, 48 от които - в Лондон. В Турция - към 110, при 35 на 4 април. Процесът върви успоредно със структурирането на изборни комисии. "Към момента са нужни към 4500 души за окомплектоването на около 740 секции", заяви Калин Анастасов, който е един от отговорниците за вота в МВнР. Постоянният секретар на Външно Иван Кондов пък призова хората, които смятат да гласуват, да подават декларации, защото това улеснява организацията на изборите.

На брифинга стана ясно още, че МВнР чака указания от ЦИК как точно ще се проведе машинния вот. За да се намалят разходите, министерството е готово да поеме логистиката до секциите, която в момента е калкулирана при доставчика "Сиела". МВнР пресмята, че 280 - 320 машини ще бъдат нужни за вота в чужбина. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата