Медия без
политическа реклама

Човек от МВР и КПКОНПИ стана шеф в агенцията за подслушване

След като президентът защити шефовете на служби, управляващите се опитват да ги превземат през второто началническо ниво

07 Авг. 2023

Със заповед на премиера акад. Николай Денков на длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е назначен Ангел Мечков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Това е службата, която практически подслушва и следи хора, за които има законно разрешение.

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанитето на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти.

Ангел Мечков е работил дълги години в системата на МВР. От 2019 г. е държавен инспектор в дирекция „Противодействие на корупцията“ в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Мечков притежава юридическо образование, завършил е и Академията на МВР в София, добавят от правителството

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков  даде да се разбере, че след махането на главния прокурор, следващата голяма реформа ще е в специалните служби. Първа ще е ДАНС.

На 28 юли Министерският съвет определи Петър Петров и Деньо Денев за зам.-председатели на Държавна агенция „Национална сигурност“. 

България трябва да даде приоритет на реформата в службите за сигурност и да изчисти агентите, подкрепяни от Москва, ако се надява да изпълни амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията, смята Кирил Петков в интервю пред

Очевидно сега управляващите се опитват да превземат службите от второто ниво на ръководство. Без да се казва в прав текст, то е ясно, че президентът, който има последна дума с указ за назначаването и освобождаването на началниците на специални служби, не иска да ги уволнява. Той дори на няколко пъти ги защити, включително тези на ДАНС, военното и цивилно разузнавния, НСО.

ПП-ДБ правят опит и по законодателен път да отнемат правомощията на държавния глава по тази линия, но това ще изисква много време преди да стане факт.

Още по темата