Медия без
политическа реклама

Член на ВСС: Стига сме фаворизирали спецсъда

23 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Да сложим край на фаворизирането на Специализирания наказателен съд (СНС) с допълнителни бройки, а и с материални стимули. Този призова Красимир Шекерджиев колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод искане на председателя на спецсъда за отпускане на нови четири щата за магистрати. Това е съдът, който гледа на първа инстанция делата срещу организираната престъпност, както и за корупция във властта.

Мнозинството обаче реши да разкрие не четири, а два допълнителни спецщата. Едната бройка ще дойде от Окръжния съд в Русе, а другата – от Ловеч. Против това освен Шекерджиев гласуваха още председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Атанаска Дишева.

Спорът за това дали да бъдат открити допълнителните щатове продължава на второ заседание на СК на ВСС. А шефката на спецсъда Мариета Райкова мотивира искането си с това, че институцията била най-натоварена в сравнения с другите съдилища на окръжно ниво, предава "Лекс".

Драгомир Кояджиков обясни, че делата в спецсъда са сложни, по всяко от тях има поне по 40 свидетели, броят на подсъдимите, вещите лица и частните обвинители също е голям, като само по едно от тях били 59. Така Кояджиков предложи компромиса бройките да са две и да се вземат от Русе и Ловеч, където окръжните съдилища са с ниска натовареност.

Шекерджиев обаче възрази, че през последните години има трайна тенденция за намаляване на натовареността на спецсъда, а ВСС вече няколко пъти му отпуска бройки. Според анализите за натовареността през 2017 г. е имало 32,71 дела за разглеждане на месец на съдия, през 2018 – 30,92, през 2019 г. – 29,50, а за първите шест месеца на 2020 г. – 23,76. Шекерджиев отбеляза, че ¼ от делата приключват с присъда, а над 50% от делата са за искания за даване на разрешения за специални разузнавателни средства (СРС). Според Шекерджиев е неправилно да се съкращават бройки от граждански отделения на окръжните съдилища и да се дават на спецсъда, който гледа само наказателни дела.

"Напълно неоправдано е да осакатим един съд, за да решим несъществуващ проблем в Специализирания наказателен съд. Крайно време е да сложим край на това да бъде фаворизиран този съд, което правим с бройки, но и с материални стимули", каза още Шекерджиев, с уговорката, че допълнителните възнаграждения, които се полагат на спецмагистратите, са въведени със закон.

Вероника Имова обаче подкрепи идеята за нови бройки. Тя изтъкна не само не само натовареността, която според нея се увеличава, но и сложността на делата, както и постоянното разширяване на компетентността на този съд. Тя припомни, че наскоро бяха избрани 10 европейски делегирани прокурори, които ще разследват производства от компетентността на Европейската прокуратура, като делата ще се внасят в Специализирания наказателен съд. Освен това той ще поеме и делата на т.нар. специален прокурор, който ще разследва обвинител №1.

По думите ѝ две бройки няма да задоволят действителните нужди на СНС, но се надява скоро да бъде заета чрез конкурс друга свободна бройка. Имова добави, че не са необходими допълнителни бюджетни средства, за да се разреши този въпрос.

Шефът на ВКС Лозан Панов поиска отлагане на точката докато не се събере цялата информация за натовареността на СНС за 2020 г. Той отбеляза и че не е вярно, че няма да има отражение на бюджета, защото ще се наложи да се предвидят средства за допълнителните трудови възнаграждения.

Драгомир Кояджиков обаче заяви, че няма нужда се отлага, за да се чакат данните за миналата година, защото председателят на СНС е подал тази информация. Според справката през 2020 г. са внесени 243 обвинителни акта и 75 споразумения. Разгледани са 318 наказателни от общ характер дела, подсъдимите са били 1366, обвиненията – 3900, свидетелите – 9310, вещите лица – 2042 , частните ищци и частните обвинители – 117.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата