Медия без
политическа реклама

Чисто нови понтони за милиони се рушат в Несебър

Общинската управа вижда като причина лошото време или грешки при маневри на лодките

22 Февр. 2023
Понтон след последната буря.
FB/Кръстьо Пеев
Понтон след последната буря.

Понтони на възраст по-малко от година, които изпълняват защита срещу вълните, вече са с поражения. Сюжетът се развива на рибарското пристанище "Северна буна“ в Несебър, открито тържествено след реконструкция за около 9 млн. лв. (към 7.5 млн. от тях европейски средства) през август. По този повод от няколко дни жители на града реагират възмутено в социалните мрежи. Общинската управа пък не отрича, но отдава щетите не на некачествени строителни дейности, а на лошото време или грешки при управлението на плавателните съдове.

Във фейсбук групата "Обществен съвет Несебър" се появи клип на скъсаните понтони с коментар на несебърчанина Кръстьо Пеев (който е и актьор и общественик). Той изрежда тия и други поражения: "Скъсани вълноломни понтони, скъсан на две места понтонен кей, потънали десетки стоянки за лодки, разбити електрически кутии, откъснати 5 бр. големи шамандури, вече ръждясали чисто нови охладители за риба". А пред БНР добавя, че няколко пъти са се случвали аварии на пристанището след откриването му. Пак пред радиото отговорът на общината гласи: "Повредите не са съществени, за да попречат на функционирането на порта. Нарушенията са или от неблагоприятни метеорологични условия, или от удар при маневриране. Всички щети са отстранени за сметка на изпълнителя. Поправени са част от поплавъците". Управата допълва, че няма пострадали лодки, пристанището е с гаранция от 9 години, обектът е застрахован, щети и занапред ще се възстановяват от изпълнителя. Нямало нужда от нови дейности, които да засилят защитните функции на порта.

Клип за щетите:

Наскоро след морска буря в община Несебър настана още един интересен сюжет:

Странен сюжет се развива в Обзор. След свличане на част от крайбрежната алея общинската управа на Несебър обяви, че е установила наличието на незаконна буна в морето наблизо. Свличането стана вчера. То бе предшествано от бурно вълнение през последните дни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

буна, Несебър

Още по темата