Quantcast

Медия без
политическа реклама

Червен код за опасен вятър е обявен за Враца и Монтана

Заради бурята летище София пренасочи полети към Пловдив

18 Яну. 2023Обновена
В София са отработени 69 сигнала за паднали клони, дървета, наклонени билбордове и т.н.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде червен код за опасно силен вятър в областите Враца и Монтана. В Северозападна България се очакват ветрове със скорост над 120 км/ч.

Втора степен на предупреждение - оранжев код, действа за София-град и София област, както и за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали. За всички останали области в сила е жълт код за опасно време.

Във Враца беше обявено частично бедствено положение, след като ураганният вятър надхвърли скорост от 130 км/ч. Причинени са множество сериозни щети на различни места в града. На дежурния телефон са подадени над 50 сигнала за паднали и изкоренени дъвета, увредени покривни конструкции, витрини, прозорци, фасади на сгради.

Вятърът е преобърнал и въртял в центъра на града дървена будка, която тежи 800 килограма. Стихията е компрометирала и разклатила камбанарията на средновековната часовникова кула, която е една от емблемите на Враца. Прекъснати са електропроводи, в резултат на което пет населени места от общината са без ток, предаде БНТ.

Сигнали за нанесени щети от силен вятър се получават от цялата страна в службите за безопасност. Общо 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини са отработили до момента екипите на столичната пожарна и дирекция "Аварийна помощ и превенция", съобщиха от Столична община. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата, поясняват оттам.

Тази нощ заради силния вятър в столицата падна част от изолацията на сградата на 45-о училище, съобщи БНТ. Тя е поставена през 2012 г., съобщи кметът на район "Илинден" Иван Божилов. "Мястото ще се обезопаси, деца наоколо няма да се допускат. Ще бъде направен и отново ремонт. Все още не знае колко средства ще са нужни. Това ще стане ясно след като се опишат щетите", допълни той.

От тел. 112 са постъпили над 130 сигнала предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София, съобщават още от Столична община. Най-много са сигналите от районите "Витоша", "Лозенец", "Илинден" и централна градска част. 9 екипа на дирекция "Зелена система" работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20. Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия.

По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ Младост поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. "Александър Малинов". Към момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.

"Напомняме на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си", напомнят от "Московска" 33.

В столицата има и откъсната част от метален покрив на сграда, но няма информация за пострадали граждани при инцидента. Дърво е паднало на трамвайната линия на столичния бул. "Джеймс Баучер". В други два от случаите дървета са паднали върху паркирани автомобили и са им нанесли материални щети.

В страната най-много са сигналите от Кюстендил. В три от случаите там са паднали дървета в градската среда, а при третия пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило той да бъде затворен, докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца има два сигнала за паднали дървета. По три са сигналите в Перник и Монтана. От главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че и в момента продължава обобщаването на обстановката в страната.

Пренасочени полети

Заради силния вятър по-рано днес летище София пренасочи четири пътнически полета за кацане в Пловдив, шест в Букурещ и един в Солун, пише на страницата на летището (link is external)във Фейсбук. 

В Пловдив са самолетите от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите са били превозени до София с автобуси.

Полетите от Станстед, Гетуик, Тел Aвив, Рим и Дъблин са били пренасочени за кацане в Букурещ. Там се връща и самолетът, идващ от румънската столица. Полетът от Виена е кацнал в Солун. Последният пренасочен полет идва от Рим. 

В момента летище София е отворено за кацане и излитане и работи в условията на силен вятър. По преценка на пилотите кацането може да се осъществи и на резервно за авиокомпанията летище. Съобщиха за "Хоризонт" от аерогарата. Част от самолетите, кацнали на другите летища вече се връщат в София, за да изпълнят последващите си полети.

Излитанията се изпълняват навреме.

От Летище София препоръчват на пътниците да следят страницата в интернет(link is external), където се отразяват последните промени.

Още по темата