facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Центърът на Борисовата градина ще се ремонтира с 12 млн. лв.

Предложението на Столичната община бе отложено заради неясноти около проекта
Обновена
1301
 Илияна Кирилова

Столичната община подготвя ремонт на централната част на Борисовата градина срещу 11,8 млн. лв. Реновацията ще обхване т.нар. историческа зона- от "Орлов мост" до бул. "Яворов". Предвидено е реконструкцията на Езерото с лилиите и зоната около него, обновяване на 30 дка алеи и бордюри, подмяната на стари камери за видеонаблюдение с нови, доизграждане на поливната система, възстановяване на тоалетната в горната част на градината и т.н.

Предлага се и възстановяване на няколко скулптурни композиции, които са съществували в Борисовата градина, но в момента не са там, стана ясно при презентацията. София ще кандидатства за финансиране в размер на 9 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж", а останалата част от парите ще се дадат от бюджета на общината. Проектът за ремонт ще е тип "инженеринг", което означава, че изпълнителят ще го поръча и ще го изготви по свои критерии.

През последните години части от най-големия столичен парк, сред които и в споменатите зони, вече бяха в ремонт, чиято стойност бе над 1,7 млн. В резултат в Борисовата градина бе изградена система за видеонаблюдение, която обаче не попречи в парка да продължат да се случват престъпления, включително и убийства.  

Докладът за предстоящия ремонт бе внесен от зам.кмета по екологията Йоана Христова. От "Московска" 33 признаха, че действащата система за видеонаблюдение не постига целите си и поясниха, че именно затова искат поставянето на нови и на допълнителни камери. Разглеждането и приемането на доклада обаче бе отложено поне със седмица заради желанието на общинските съветници от ресорната комисия да се запознаят с идейния проект и с направените изчисления за стойността на дейностите.

Екокомисията единодушно реши следващия вторник да се проведе среща с фирмата, която е изготвила проекта за ремонт на зоната. На нея авторите му трябва да отговорят на редица въпроси като например колко време ще продължи ремонтът, поетапно ли ще се затварят Борисовата градина в хода на ремонтните дейности и т. н.

"Опитът на общината с ремонт на паркове не е добър – Западният парк е пример за това и общината сега трябва да предложи конкретен идеен проект с ясна количествено-стойностна сметка", коментира Альоша Даков от БСП. Според първоначалните планове Западният парк трябваше да е готов през юни м.г. Серия от провали в проектирането и строителството обаче отложиха неговото пускане едва за 2021 г. Първоначално от общината прикриваха забавянето с пояснение за лоши атмосферни условия. Едва м.г. столичната администрация призна, че са направени грешки в проекта и че тепърва ще се търси нов изпълнител на заданието. 

Едно от централните пространства в София - градината пред НДК, също страда от перманентен ремонт.  Последните засега официални строителни дейности там приключиха през декември 2017 г., но и след това граждани продължиха да подават сигнали за зле свършена работа. През април 2018 г., когато европредседателството бе в разгара си, в социалните мрежи се появиха снимки на надигнали се плочи на площада.

От фирмата изпълнител поясниха тогава, че причината за надигането на блоковете било движението в тунела под НДК и че деформацията била предизвикана от непредвидени обстоятелства. М.г. част от пешеходната зона около двореца отново бе в ремонт, при който строители пренареждаха и подменяха разместена настилка. От старта на ремонтните дейности около НДК в края на 2014 г. до края на 2017 г. за обновлението на пространството бяха отпуснати близо 17 млн. 11.5 млн. лв. от тях дойдоха по европрограми, а освен тях Столичната община даде 5 млн. лв. от бюджета си за 2016 г.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община и АПИ още преговарят кои пътища да са с винетки

22.02.2020

298
Цяла година АПИ и Столична община не се разбрали за винетките

20.02.2020

Обновена

2359 13
Шефът на АПИ изпълни Борисовата заповед и отиде по софийските села

19.02.2020

Обновена

18687 75

Коментари

3NT
снимка на 3NT

Няма лида сменят името на градината  поне на нейния  Основател да се казва?❗️

Анонимен7

предлагаш "Бойковата градина" ?

nebenebe

Изсмукани не само от София пари и хвърлени с лека ръка. За суми над 1 милион да подписват поне няколко човека, белким някой не е съгласен и се спре опущението.

whichone

само 11,8 млн.? бааси евтинията..

polat

60 процента връщанка , значи за около 5 млн лева ще имаме най хубавата градинка на света.....👀

SaltOfTheEarth

Нормата МУ на грабеж е до 70%.

Nashenec

Че защо беше този зор да се остави Фандъкова още един мандат. Я колко пари само за тези 2-3 месеца вече им се намери приложението.

whichone

че той ремонта на графа така излиза евтино бе :))

Калпазанче

Кой идиот измисли велоалеята край НДК да минава по тротоара? Не можа ли по Витошка или с отнемането на 1 м. от градината? Коализиите са ежеднивие между пешеходци и велосипедисти и тротинеткаджии, като последните си захвърлят съвсем съзнателно тротинеткоте напряко на движението по всички алеи, тротоари с цел да се пречи на преминаващите и намразването на тоя транспорт!

toshko1

   Ай ремонтирайте инфраструктурата по кварталите дето живеят хората бре. Аман от изсипани само в центъра пари. Другите да го ........

А и Калпазанчето е прав - таз вело алея на тротоара ще води до счупени крайници (най-малко). Ама толкоз от административния и всякакъв друг капацитет. На "Раковски" направиха на платното вело алея, а там връз тротоара.

Evasion

За хората от Самоков София се състои от Панчарево, Горубляне, Цариградско шосе, Борисовата градина и централна градска част. Напоследък откриха и някой южни квартали, щото имат жилища там. Но все още дори не подозират за наличието на квартали като Надежда, Свобода, Орландовци, Хаджи Димитър и т.н. 

П.С. Обаче много добре знаят де е Банкя.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Усвоители :-))))

Язък за езерото.

Влез или се регистрирай за да коментираш