facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Центърът на Борисовата градина ще се ремонтира с 12 млн. лв.

Предложението на Столичната община бе отложено заради неясноти около проекта
Обновена
1 304
 Илияна Кирилова

Столичната община подготвя ремонт на централната част на Борисовата градина срещу 11,8 млн. лв. Реновацията ще обхване т.нар. историческа зона- от "Орлов мост" до бул. "Яворов". Предвидено е реконструкцията на Езерото с лилиите и зоната около него, обновяване на 30 дка алеи и бордюри, подмяната на стари камери за видеонаблюдение с нови, доизграждане на поливната система, възстановяване на тоалетната в горната част на градината и т.н.

Предлага се и възстановяване на няколко скулптурни композиции, които са съществували в Борисовата градина, но в момента не са там, стана ясно при презентацията. София ще кандидатства за финансиране в размер на 9 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж", а останалата част от парите ще се дадат от бюджета на общината. Проектът за ремонт ще е тип "инженеринг", което означава, че изпълнителят ще го поръча и ще го изготви по свои критерии.

През последните години части от най-големия столичен парк, сред които и в споменатите зони, вече бяха в ремонт, чиято стойност бе над 1,7 млн. В резултат в Борисовата градина бе изградена система за видеонаблюдение, която обаче не попречи в парка да продължат да се случват престъпления, включително и убийства.  

Докладът за предстоящия ремонт бе внесен от зам.кмета по екологията Йоана Христова. От "Московска" 33 признаха, че действащата система за видеонаблюдение не постига целите си и поясниха, че именно затова искат поставянето на нови и на допълнителни камери. Разглеждането и приемането на доклада обаче бе отложено поне със седмица заради желанието на общинските съветници от ресорната комисия да се запознаят с идейния проект и с направените изчисления за стойността на дейностите.

Екокомисията единодушно реши следващия вторник да се проведе среща с фирмата, която е изготвила проекта за ремонт на зоната. На нея авторите му трябва да отговорят на редица въпроси като например колко време ще продължи ремонтът, поетапно ли ще се затварят Борисовата градина в хода на ремонтните дейности и т. н.

"Опитът на общината с ремонт на паркове не е добър – Западният парк е пример за това и общината сега трябва да предложи конкретен идеен проект с ясна количествено-стойностна сметка", коментира Альоша Даков от БСП. Според първоначалните планове Западният парк трябваше да е готов през юни м.г. Серия от провали в проектирането и строителството обаче отложиха неговото пускане едва за 2021 г. Първоначално от общината прикриваха забавянето с пояснение за лоши атмосферни условия. Едва м.г. столичната администрация призна, че са направени грешки в проекта и че тепърва ще се търси нов изпълнител на заданието. 

Едно от централните пространства в София - градината пред НДК, също страда от перманентен ремонт.  Последните засега официални строителни дейности там приключиха през декември 2017 г., но и след това граждани продължиха да подават сигнали за зле свършена работа. През април 2018 г., когато европредседателството бе в разгара си, в социалните мрежи се появиха снимки на надигнали се плочи на площада.

От фирмата изпълнител поясниха тогава, че причината за надигането на блоковете било движението в тунела под НДК и че деформацията била предизвикана от непредвидени обстоятелства. М.г. част от пешеходната зона около двореца отново бе в ремонт, при който строители пренареждаха и подменяха разместена настилка. От старта на ремонтните дейности около НДК в края на 2014 г. до края на 2017 г. за обновлението на пространството бяха отпуснати близо 17 млн. 11.5 млн. лв. от тях дойдоха по европрограми, а освен тях Столичната община даде 5 млн. лв. от бюджета си за 2016 г.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София дава 9 млн. лв. за бус на повикване в "Манастирски ливади"

24.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1703
Източваната фирма "Чистота Искър" ще става строителна

23.09.2020

431 2
София крие колко плаща за адвокати по делото за мръсния въздух

Коментари

3NT
снимка на 3NT

Няма лида сменят името на градината  поне на нейния  Основател да се казва?❗️

Анонимен7

предлагаш "Бойковата градина" ?

nebenebe

Изсмукани не само от София пари и хвърлени с лека ръка. За суми над 1 милион да подписват поне няколко човека, белким някой не е съгласен и се спре опущението.

whichone

само 11,8 млн.? бааси евтинията..

polat

60 процента връщанка , значи за около 5 млн лева ще имаме най хубавата градинка на света.....?

Nashenec

Че защо беше този зор да се остави Фандъкова още един мандат. Я колко пари само за тези 2-3 месеца вече им се намери приложението.

whichone

че той ремонта на графа така излиза евтино бе :))

Калпазанче

Кой идиот измисли велоалеята край НДК да минава по тротоара? Не можа ли по Витошка или с отнемането на 1 м. от градината? Коализиите са ежеднивие между пешеходци и велосипедисти и тротинеткаджии, като последните си захвърлят съвсем съзнателно тротинеткоте напряко на движението по всички алеи, тротоари с цел да се пречи на преминаващите и намразването на тоя транспорт!

toshko1

   Ай ремонтирайте инфраструктурата по кварталите дето живеят хората бре. Аман от изсипани само в центъра пари. Другите да го ........

А и Калпазанчето е прав - таз вело алея на тротоара ще води до счупени крайници (най-малко). Ама толкоз от административния и всякакъв друг капацитет. На "Раковски" направиха на платното вело алея, а там връз тротоара.

Evasion

За хората от Самоков София се състои от Панчарево, Горубляне, Цариградско шосе, Борисовата градина и централна градска част. Напоследък откриха и някой южни квартали, щото имат жилища там. Но все още дори не подозират за наличието на квартали като Надежда, Свобода, Орландовци, Хаджи Димитър и т.н. 

П.С. Обаче много добре знаят де е Банкя.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Усвоители :-))))

Язък за езерото.

Влез или се регистрирай за да коментираш