Quantcast
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

Той нямаше да може да започне работа и без отрицателния отзвук от производството, смята осъдената КПКОНПИ
2 121
 архив
Трайчо Трайков в момента е кмет на район "Средец" в София, избран с листата на "Демократична България".

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е обжалвала пред Върховния административен съд решението на първата инстанция, че трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър Трайчо Трайков. На толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси.

КПКОНПИ съобщи за жалбата в петък, както и за част от мотивите си. Един от тях е, че Трайков не е претърпял "душевни болки и страдания" и "опетняване на доброто име" заради широкото отразяване на случая в публичното пространство. "Комисията е задължена по закон да публикува своите решения на сайта си  и това се прави по отношение на всички, вкл. и г-н Трайков. В този смисъл повишеният журналистическият интерес към него не е обусловен от публикуването на решението на комисията за конфликт на интереси на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша публична длъжност от Трайков тогава - министър на икономиката, енергетиката и туризма", твърди комисията.

През 2012 г. по сигнал на самия Трайков, комисията прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин". После обаче това решение бе отменено от съда. И така стана възможно Трайков да потърси обезщетение за моралните и материални вреди от действията на комисията, която междевременно се вля в мегаоргана КПКОНПИ.

В жалбата на КПКОНПИ срещу съдебното решение по делото за вреди се подчертава също, че Трайков е инициирал процеса само ден преди да изтече срокът за търсене на отговорност от комисията.

Комисията оспорва и твърденията на Трайков, приети от първата инстанция, че заради негативния отзвук от производството за конфликт на интереси той не е успял да започне добре платена работа в частни компании. И обяснява, че според действащия тогава закон за конфликт на интереси, лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции. Затова и съдът необосновано е възприел твърденията на Трайков за пропуснати ползи, допълва пресслужбата на Цацаров - той така или иначе не е можел да започне работа в посочените дружества. Затова и КПКОНПИ не следвало да дължи обезщетение. 

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват само с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ търси 147 хил. лв. от бившия шеф на фонда за лечение на деца

14.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1089 6
4 години прокуратурата протака делото за фонда за лечение на деца

10.11.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1662 1
Съдът върна КПКОНПИ на поправителен за конфискацията на Брендо

11.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6956 5

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

За пълното щастие било нужно добро здраве и къса памет, викат хората. Помни ли някой предупрежденията, че тази комисия е нефелна и ще поражда само проблеми, без да ги решава? Не? Така си и знаех!

nikipsh
снимка на nikipsh

Някои да знае дали тази комисия има спечелени дела и приходи от конфискациите .... последните седмици само губи и плаща като поп за некомпетентноста си. Лошото е че плаща с обши пари, а не от шкавчетата на "калинките" ...

mi6osp.

БОЕЦ осъди КПКОНПИ, защото не предоставят информация по въпроса. 

AliBabah

Една такава комисия, по презумпция, трябва да носи приходи в бюджета, и то съществени.

В държавата на Боко и каскетите обаче, тя само вади от бюджета за да плаща неустойки заради политически гонения. Башка 5-цифрените заплато на членовете ѝ.

sega_reader

За днес имаме втора статия, в която конпирите са осъдени да платят обезщетение заради некадърност.

И естествено отговорността е солидарно обща, а не конкретна.

Порад0и което парите пак ще излязат от бюджета, което не е правилно, не е морално, а надявам се след време да бъде и незаконно.

Светозар

"Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска.

Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска.“

faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

wreckage
снимка на wreckage

Фиг 1. Трайчотрайкоф преди очернянето:

👇

https://webnews.bg/uploads/images/16/1216/261216/768x432.jpg?_=1478460796

 

Фиг. 2 .Трайчотрайкоф слет очернянето:

👇

https://cms.topnovini.bg/attachments/FileManager/247915/uploads/traicho-traikov_fit-gallery_slider.jpg?v=1574458261

 

очевидно е, че Трайчотрайкоф е очернен и Цацароф треа да спре да се цигани и да излезе од парите, които съдът му е присъдил да даде на Трайчо.

 

 

 

 

Светозар

Ами тя и Цецка Цачева, като министър каза, че в ареста било много хубаво, но за себе си купи в центъра на София 198,7 кв. м. апартамент с 20,2 кв. м. гараж и то за без пари.

(Абе ген. майор Румен Радев, като командир на ВВС, дали е бил в конфликт на интереси, като е назначил тогавашната си любовница Десислава Кирилова Генчева на втори трудов договор във ВВС?!?)

Влез или се регистрирай за да коментираш