Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

Той нямаше да може да започне работа и без отрицателния отзвук от производството, смята осъдената КПКОНПИ

архив
Трайчо Трайков в момента е кмет на район "Средец" в София, избран с листата на "Демократична България".

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е обжалвала пред Върховния административен съд решението на първата инстанция, че трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър Трайчо Трайков. На толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси.

КПКОНПИ съобщи за жалбата в петък, както и за част от мотивите си. Един от тях е, че Трайков не е претърпял "душевни болки и страдания" и "опетняване на доброто име" заради широкото отразяване на случая в публичното пространство. "Комисията е задължена по закон да публикува своите решения на сайта си  и това се прави по отношение на всички, вкл. и г-н Трайков. В този смисъл повишеният журналистическият интерес към него не е обусловен от публикуването на решението на комисията за конфликт на интереси на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша публична длъжност от Трайков тогава - министър на икономиката, енергетиката и туризма", твърди комисията.

През 2012 г. по сигнал на самия Трайков, комисията прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин". После обаче това решение бе отменено от съда. И така стана възможно Трайков да потърси обезщетение за моралните и материални вреди от действията на комисията, която междевременно се вля в мегаоргана КПКОНПИ.

В жалбата на КПКОНПИ срещу съдебното решение по делото за вреди се подчертава също, че Трайков е инициирал процеса само ден преди да изтече срокът за търсене на отговорност от комисията.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков.

Комисията оспорва и твърденията на Трайков, приети от първата инстанция, че заради негативния отзвук от производството за конфликт на интереси той не е успял да започне добре платена работа в частни компании. И обяснява, че според действащия тогава закон за конфликт на интереси, лице, заемащо публична длъжност, няма право в продължение на една година от освобождаването си да сключва трудови или други договори с търговските дружества, по отношение на които е изпълнявало разпоредителни или контролни функции. Затова и съдът необосновано е възприел твърденията на Трайков за пропуснати ползи, допълва пресслужбата на Цацаров - той така или иначе не е можел да започне работа в посочените дружества. Затова и КПКОНПИ не следвало да дължи обезщетение. 

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват само с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?