facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лв.

Производството за конфликт на интереси срещу бившия министър е преследвало цели, различни от законовите, приема съдът
16 334
 БГНЕС
Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков. На толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси. Това е решил на 10 август съдия Доброслав Руков от Административния съд - София-град по делото по Закона за отговорността на държавата, водено от бившия министър срещу КПКОНПИ, видя "Сега" в съдебните регистри.

КПКОНПИ, която сега се председателства от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е осъдена заради греховете на комисията за конфликт на интереси, която се вля в мегаоргана КПКОНПИ при създаването му. Производството за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване. По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен. Трайков присъства в тефтерчето с "Трайчо да се движи". Неговият казус бе решен за отрицателно време от комисията на Златанов. Тя прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци, след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси. Целта на Трайков е да изчисти името си, но вместо това е признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът е вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права. През 2019 г., малко преди да изтече давността да търси обезщетение, Трайков подава иска си срещу КПКОНПИ.

С него твърди, че заради решението за конфликт на интереси от "Балканстрой" са оттеглили офертата си за работа и заплата от 10 хил. евро месечно. Бившият министър претендира и за 12 хил. лв. неимуществени вреди - понесени душевни болки и страдания. За тях пред съда разказват двама свидетели - жената, с която живее, и негова колежка.

КПКОНПИ пледират, че решението за конфликт на интереси е отменено от съда не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Освен това юрисконсултите на Цацаров настояват, че Трайков сам си е навредил като е сезирал комисията да го провери.

Съдът приема, че като бивш министър Трайков е бил добре известна в обществото личност и решението на комисията, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто му име в обществото. 

"Органите и длъжностните лица, работещи тогава в комисията е следвало разполагат с достатъчен административен и управленски капацитет, който да им позволи да предвидят, че в случая, независимо дали е имало или не конфликт на интереси, са изтекли сроковете за образуване на производство, а не самоцелно да провеждат такова", пише съдия Руков. И прави извод, че постановяването на решението за конфликт на интереси е мотивирано от цел, различна от заложената в закона.

Според съда доводът, че Трайков сам е предизвикал увреждането, или е допринесъл за него, като е сезирал комисията, е абсурден. "Той е предприел този ход за да изчисти името и авторитета си, увредени от злонамерените медийни публикации, предхождащи решението на комисията. По логиката на ответника, ако човек има здравословен проблем и потърси медицинска помощ и вследствие на некомпетентност или някаква друга причина здравословното му състояние се влоши, може да се приеме, че той си е виновен сам, защото ако не беше търсил съдействието на медицински специалист, а си бе седял вкъщи и се е самолекувал, влошаването е нямало да се случи", се казва в съдебния акт.

Съдът приема още, че Трайков е изпуснал договор за 10 000 лв. месечно за половин година заради решението, че е в конфликт на интереси. Това се доказва от представената от Трайков официална кореспонденция с фирмата. Затова са му присъдени 60 000 лв. за имуществени вреди.

Върху тези общо 72 000 лв. вреди съдът е изчислил мораторната лихва, както и 3200 лв. разходи за адвокат, направени от Трайков. Така сумата, която КПКОНПИ му дължи, става 99 639 лв. Решението на съдия Руков не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Отношенията на Трайков с КПКОНПИ не се изчерпват само с това дело за вреди. В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах.

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4439 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1810 8
Обезщетение може да се търси и при прекратяване без предизвестие

Коментари

Тренд Петков

започва веселата част...Играта ние сме велики,правим си каквото щем, вие сте велики,плащайте на воля...и какво цунами се задава!!! Щом тъпаците разбират правото като тяхна собственост, пък и аргументи от типа..щом си ни потърсил ти ти си виновен. Смешно ли вие, драги данъкоплатци? Ужасно ви е ,нали, смешно....

devane

Когато обвинението е скалъпено какво са виновни съдиите не ми е ясно?

Светозар

 "... юрисконсултите на Цацаров настояват ..."

Жената на Лозан Панов: Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска.

Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска, продължи тя.“

faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

Stern

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв.

С какви пари? На Цацата? На Пацо Терасата? Или, както винаги, с нашите? И комисията да може спокойно да продължава "да удря", когото трябва.

Льо Клер

Като че ли Трайчо се събуди за живот, след като го изхвърлиха от ГЕРБ, след злополучното плажуване? И в личния и в обществения живот. Да се чудиш, как един интелигентен човек и компетентен, доколкото мога да преценя, е отишъл в ГЕРБ. Друго освен келепира не може да е обяснение. Човещинка!

Yellow Jacket

Айде сега Цаца, или ти или викай оня дебил от Испания и се разбирате кой ще ги извади от джоба си!

Предложение към протестиращите, "отровното трио" или партиите които имат вероятност да влязат в следващия парламент.

Искайте приоритетно приемане на закон - средствата на ищеца осъдил "държавата" се изплащат солидарно от шефа на институцията издала постановлението за обвинителния акт и прокурора издал последния.

Стига бе ваштамамашибана сме плащали за тъпащините ви!

Сгугню
снимка на Сгугню

Трябва да се предивди законодателно, че при осъждане на институция на обезщетение заради нейни действия спрямо гражданин, които съдът е установил като незаконосъобразни или неправилни, част от присъденото обезщетение да е за сметка на отговорните лица от институцията - ръководителят, директорът, прекият началник и експертът или експертите, ангажирани с преписката.

Примерно 1 заплата на ръководителя, половин - на директора, четвърт - на прекия ръководител и една шеста - на експерта.

Само по този начин ще се пресече тенденцията за такъв тип действия от страна на институциите.

Chudomir Neznakomov

Шапки долу за съдия Руков и съдебния състав, който е взел това решение. При това в условията на съдебно развилняла се прокуратура и КПКОНПИ. Наистина тук се иска гражданска доблест и кураж. Но освен това за да вземеш такова решение в тези условия трябва да си повече от 100% убеден,че юридическите ти аргументи са безупречни. От нас вече зависи с гражданското си неподчинение да подрепим доблестните професионалисти и застанем зад тях. Властовите креатури и дърпащата конците мафия не биха се поколебали да вдигнат мерника на такива като тези честни и смели съдии. Ако това се случи ще дойде и нашия ред и тогава няма кой да ни защити. Всеки трябва да си свърши работата, ние на площада, съдиите в съдебната зала.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Трябва да се предивди законодателно, че при осъждане на институция на обезщетение заради нейни действия спрямо гражданин, които съдът е установил като незаконосъобразни или неправилни, част от присъденото обезщетение да е за сметка на отговорните лица от институцията - ръководителят, директорът, прекият началник и експертът или експертите, ангажирани с преписката.

 

Не е ли по-просто некадърниците да се уволняват?

Интервал

Трудно, щото по това ги назначават.

Интервал

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв.

Ще платим ние, а не това безсмислено и злокачествено бюрократично образувание.

марк

 

 

 

 

                             Абе го нема Кръстовлачещият да ви обясни . И сръчни минувачи ....

Chudomir Neznakomov

Ха-ха-ха !

Basilisk

а никой не протества срещу съдиите

 

няма дори набит съдия в булгаристан...

Като видя, че някой нарича родината си "булгаристан" (с малка буква), веднага ми става ясно що за стока е.

Сръчко

Трайчо и съдията ще си делнат едни 99 хил.

 

Фандъков

цацата и пацо терасата също....

Светозар

Вижте как се прави:

"Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров се е самонаградил с близо 20 000 лв. бонуси в края на юли."

А бившият изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев (депутат от ГЕРБ през 2009 г.) сам се беше назначил за директор на дъщерни дружества на ББР и получаваше заплата 36 000 лв. на месец.

Васик

Трайков не беше член на Герб. Затова изпитва селската примитивна отмъстителност на Борисов.

Светозар

По същата причина и г-н Нено Димов беше 3 месеца и половина в ареста, но при него важи народната поговорка "Каквото повикало, такова се обадило":

Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти в услуга на монополите и олигархията. Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване, включително и заради бизнес интереси. На финала Борисов мина в опозиция сам на себе си. За такава диагноза лекарите дават жълта книжка. В страната на Бойко Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов.

Дребните и средни предприемачи бяха законодателно и административно прегазени. На техен гръб монополите и картелите процъфтяха.“ – Нено Димов, 23.04.2013 г., https://news.bg/interviews/neno-dimov-v-stranata-na-borisov-ne-mozhesh-da-si-predpriemach-ako-ne-znaesh-telefona-mu.html

Влез или се регистрирай за да коментираш