Quantcast
Оправдателни присъди под високо напрежение | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Оправдателни присъди под високо напрежение

"Няма престъпление", заключи спецсъдът за абсурдния процес срещу Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков
3 730
 БГНЕС
След 6 години спецсъдът постанови, че Иво Прокопиев и Трайчо Трайков не са извършили престъпление

Делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН", което в неделя приключи на първа инстанция, събира в себе си всички абсурди и двойни стандарти на българското спецправосъдие. От образуването му преди 6 години, през внасянето му в съда, та до приключването му в извънредни заседания в почивни дни. Тепърва ще се произнасят още две инстанции. На първа инстанция Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев бяха оправдани. Съдът заключи, че това, в което са обвинени, не е престъпление. За да се стигне до този очевиден извод, бяха нужни 6 години. През това време обвиняемите и техните семейства бяха подложени на стрес, напрежение, тормоз - и психологически, и финансов. Който ще продължи, защото прокуратурата смята да обжалва.

Процесът трябва да се изучава внимателно, защото всеки би могъл да е на мястото на подсъдимите. Защото всеки по същия начин може да бъде погнат заради изказване на мнение пред официален форум. За всеки прокуратурата може да твърди, че той лично носи вина за решение на Министерския съвет, нищо, че това е колективен орган, който на всичкото отгоре практически се дирижира от едноличната воля на премиера Бойко Борисов. А всеки брокер може да бъде обвинен, че, противно на здравата логика, е искал да спечели по-малко от една сделка.

Изглежда в случая "ЕВН" са важни не деянията, а хората, които са изправени на подсъдимата скамейка. "Тук няма никакво право. Тук правото се гази с мръсни ботуши", коментираха юристи пред "Сега".

 

Обвинението

 

Подсъдими са двамата бивши министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков (сега районен кмет в София от Демократична България) заедно с бизнесмена и издател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. За тях прокуратурата поиска по 6 години затвор и незабавно задържане в ареста, ако бъдат признати за виновни. За изпълнителния директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев и мениджърите в дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев се искат по 2 години и половина затвор.

Миноритарният държавен дял от 33% в ЕВН бе продаден за над 90 млн. лв. на 21 декември 2011 г. Пазарните поръчки за книжата бяха с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, която ги пусна на фондовата борса. Въпреки това прокуратурата твърди, че държавата е била ощетена с 20 милиона лева.

Издателят Иво Прокопиев е обвинен, че в края на март 2010 г. се е изказал в полза на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Така той подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Вицепремиерът е подсъдим за оказван натиск върху тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД.

Симеон Дянков участва в заседанието с връзка по скайп, защото се намира в САЩ и няма как да се прибере преди август заради пандемията. Съдът не се съгласи да го изчака въпреки желанието му да участва на живо в процеса.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото е апортирал дяловете на държавата в Държавната консолидационна компания, т.е. изпълнил е решението на правителството. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

Тримата служители на фирмата "Булброкърс“, избрана за инвестиционен посредник при продажбата, са обвинени за занижаване на минимална цена на една акция, като така е нанесена щета за над 20.8 млн. лв. По време на делото нямаше никакъв отговор от прокуратурата на въпроса защо им е на брокерите да занижават цена при продажба на акция на свободния пазар, след като те печелят от по-високите цени.

На подсъдимата скамейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, въпреки че точно тя е в основата на сделката. Тогавашният й шеф Емил Караниколов в момента е министър на икономиката.

 

Удобни и неудобни свидетели

 

Делото тръгна по сигнал на бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. Той бе и един от свидетелите на прокуратурата пред Специализирания съд. "Аз многократно казвам през годините, че това е класически пример за брутална пазарна манипулация, довела до сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е възможността тези средства да отидат за полезни дейности", коментира Мавродиев. От обясненията му пред съда излезе, че ръководената от него в миналото Комисия за финансов надзор щяла да реагира срещу продажбата на държавния дял на ЕВН, но установила нарушения едва след като продажбата е вече осъществена. Публично известно е, че Мавродиев от години е в конфликт с Прокопиев заради критични публикации срещу него в "Капитал" и "Дневник". Мавродиев бе в публичен конфликт и със Симеон Дянков.

Бившият шеф на АП Емил Караниколов, за когото се твърди, че е бил натискан от Дянков, всъщност отрече да е получавал инструкции от тогавашния финансов министър. Пред съда той каза, че е имало определен натиск за критериите, по които да бъде избран инвестиционният посредник от съветничката в МС Доротея Пандова. На една от срещите им избухнал скандал, след което той бил изгонен от кабинета й. „Срещата ни не протече повече от 5 минути. Споменах й, че секретарка от МС няма да определя критериите и тя ме изгони“, разказа Караниколов. Пандова отрече тази версия. Тя каза, че не си спомня да е гонила Караниколов от кабинета си, и не му е оказвала натиск.

Съдът изненадващо заличи ключови свидетели на защитата - представители на австрийския мениджмънт на ЕВН. Защитата настояваше да бъдат редовно призовани и разпитани на 20 юли. Оказа се, че съдът е помолил преводачката, която се свързала с прокуриста на австрийското дружество, а той намерил двама от тримата чужденци. Те обяснили, че са готови да дадат показания пред австрийския съд, каквато е процедурата, и че поддържат показанията си от разследването. След като ги заличи обаче, съдът не може да ползва и старите им показания. Така остана загадка какво точно са казали австрийците.

Преди това съдия Вилислава Ангелова заличи и други свидетели, поискани от защитата. Така например адвокатът на Прокопиев Даниела Доковска настоя да бъде разпитан шефът на КНСБ Пламен Димитров, който също е участвал в заседанието на тристранната комисия, където се е коментирала приватизацията. А защитата на Трайков - Ина Лулчева, поиска да бъде призован премиерът Бойко Борисов, чието правителство взема решение за приватизацията. Според съда обаче премиерът не носи отговорност за действията на своите министри, след като има правителствено решение, което те трябва да изпълнят?!

"Това не разбирам... Как може да има обвинение за мнение и разяснение“, обърна се Иво Прокопиев към съдия Ангелова по време на заседанието. Той напомни, че самият премиер  е определил миноритарните дялове на държавата в електроразпределителните дружества като безсмислени. Борисов казва това на 27 март 2010 г., а четири дни по-късно Министерският съвет взе решение дяловете да се продадат през Българската фондова борса. Процедурата е проведена от Агенцията за приватизация под контрола на Комисията за финансов надзор и приключи в края на 2011 г.

"Процедурата по определянето на стойността на акциите категорично изключва моето участие. С Емил Караниколов не съм се срещал, за да му разпоредя да бъде занижена оценката на акциите. Не съм имал контакти с "Булброкърс" ЕАД нито по повод този договор, нито по повод друг договор. Дейността ми като министър на финансите е подчинена нормативно на строги правила. Всички решения, както и това, се вземат колективно от Министерския съвет. Известно е от материалите по делото, че решението за приватизация на ЕВН е в резултат на решение на Министерския съвет, защото това е законовото положение", каза Симеон Дянков.

"Ще си спестя обясненията по всички измерения на абсурдността на този процес. Единствено ще кажа, че ефектът му върху мен се изразява в години блокиран живот, проблеми от всякакво естество, тормоз над мен и семейството ми. Надявам се всичко това да приключи", каза Трайчо Трайков, който бе избран за районен кмет в София. А заради делото срещу него има и граждански процес за конфискация на 2,4 млн. лв., иницииран от антикорупционната комисия.

Дела за конфискация текат и срещу Прокопиев.

 

Прокуратура с широко затворени очи

 

Наблюдаващи прокурори по делото "ЕВН" Наталия Станчева и Емил Петров (брат на бившия прокурор Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, сега адвокат) пледираха 6 часа. Петров обвини Прокопиев, че е дръпнал политическа реч пред съда. "Пряко обвини министър-председателя на България, че той е инициаторът за продажбата на тези ЕРП-та. Той обвини прокуратурата, обвини всички други, но както винаги не търси вина в себе си", възмути се Петров.

Прокурорът каза, че Прокопиев е имал финансов интерес от приватизацията на ЕВН, защото е собственик на борсовия посредник. Пак не стана ясно защо Прокопиев има изгода от занижаването на цената, след като ще спечели повече от нейното завишаване. "Всички парични постъпления от продажбата на тези акции, които ЕВН е дало под формата на възнаграждение и дивиденти, са отишли именно от "Булброкърс" в "Алфа финанс холдинг" и "Финансиа груп", които са дружества, управлявани и под шапката на г-н Прокопиев, така ще го кажа. Е, аз питам – когато се получават едни пари и отиват при г-н Прокопиев, той не се е облагодетелствал от цялата тая работа?", пледира Петров.

"Тези антикризисни мерки не си ги е измислил г-н Борисов, нито ги е измислил Министерски съвет, тези антикризисни мерки ги е предложил г-н Дянков и г-н Трайчо Трайков", отсече прокурорът, подминавайки факта, че без одобрение от правителството предложенията не могат да влязат в сила. И допълни, че "както обикновено става, всички се крият зад някакво решение на колективен орган. Тука не става въпрос да търсим отговорност защо колективният орган е взел това и онова решение, видите ли как подсъдимият Дянков и подсъдимият Трайков са изпълнявали решение на колективен орган, който лайтмотив беше нееднократно изтъкнат в хода на съдебното следствие... Да, има решение, но персоналната отговорност за изпълнението на задачите, които са поставени с това решение, се носи от този, който отговаря за тези задачи по начина, по който ще ги изпълнява. И точно това са обвиненията на тези господа".

 

Защитата: Освен политика трябва да има и логика, и граматика

 

Адвокатът на Прокопиев Даниела Доковска фокусира изказването си върху факта, че клиентът й е обвинен за неговото изказване като член на тристранния съвет. "Престъпно сборище ли е този Национален съвет за тристранно сътрудничество? Да, моят подзащитен се е изказал и е казал тези думи, както пише в обвинителния акт. От юридическа гледна точка изказването на г-н Иво Прокопиев е едно правно позволено действие. Той не може да носи юридическа отговорност за това, че се е изказал, както са се изказвали много други членове на НСТС. Те затова са отишли там – за да се изкажат. Всеки от тях има право да изрази свободно мнението си. И почти всички са го направили по различни въпроси. Иво Прокопиев се изказал не само по този въпрос, а и по много други въпроси. Всички са се изказвали. Престъпление ли са правили?", попита Доковска. "Аз разбирам, че по делото са подсъдими двама министри. Разбирам, че по делото има много политика. Но както се изразява Петко Славейков, освен политика трябва да има и логика, и граматика", каза още тя. 

Ина Лулчева, която защитава Трайков, напомни, че макар и държавата да е продала миноритарните дялове и в трите електроразпределителни дружества по сходен начин, прокуратурата се занимава само със сделката за ЕВН. "Всички актове, всички решения са едни и същи. Но за другите няма нарушения. Защо няма нарушения? Аз знам отговора – защото не са интересни другите участници. Защото за тях не можем да обвиним Иво Прокопиев, Симеон Дянков, моя подзащитен, защото той спира да е министър след това, когато продължават другите процедури", пледира Лулчева.

"Работата на един адвокат, когато при него дойде един клиент, е да му обясни в какво е обвинен, какво е извършил и какво го чака. Аз успях на господин Евстатиев и на господин Василев да обясня само какво ги чака. Не успях да им обясня какво са направили. С този обвинителен акт и доказателствата не можах. Как да обясня на господин Евстатиев, че е извършил престъпление, като е сключил договор. Как да обясня на господин Василев, че е извършил престъпление, като си е изпълнил задълженията, предоставяйки информация от официални източници", започна защитата на Любомир Евстатиев и Петър Василев адвокат Тихомир Цеков.

Случаят с обвиненията по делото "ЕВН" е показателен за работата и на прокуратурата, и на спецсъда, които нямат нищо общо с правната и житейската логика. След като оправдателните присъди станаха известни, главният прокурор Гешев коментира с назидателно-решителен тон: "Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот."

Накрая сметката ще я платим всички. Не само с обезщетенията, за които подсъдимите по тези дела ще осъдят държавата. Но и с все по-голямото ни затъване в режим, който няма нищо общо с демокрацията.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цигарената контрабанда хем е унищожена, хем процъфтява
Симеон Дянков: Бюджет 2021 е като бюджета, който заварих 2009 г.

23.10.2020

3853 20
Гешев се изключи от дебата за уволнението си

22.10.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4295 13

Коментари

maestrata

Ледът се пука,г-да съдебни заседатели!Парада ще командва...?👧

Epikur

 

  Очевидно за всеки непредубеден българин е кой носи основната вина, кой е бил началник на двамата си министри в онзи период, кой ни проглушаваше тогава ушите, че трябва да си продадем миноритарния дял от ЕРП.тата, защото е безсмислено да го държим. Другото което е очевидно е, че този човек няма да бъде обвинен от Гешев. Извърши много престъпления, документирани със записи, SMS-и, видео кадри, аудио записи, разследват го чужди служби. Но Гешев няма да го пипне, защото е ТИ СИ ГО ИЗБРА !!!

   Има още нещо. Как така се допуска Дянков да се разпитва по скайп, а когато същото от години иска шефа на КТБ Цв. Василев, на него му се забранява?

Slava
снимка на Slava

 Как така се допуска Дянков да се разпитва по скайп, а когато същото от години иска шефа на КТБ Цв. Василев, на него му се забранява?

 

Както обикновено - не четеш.⬇️

 

Симеон Дянков участва в заседанието с връзка по скайп, защото се намира в САЩ и няма как да се прибере преди август заради пандемията.

 

Цецо катебето избяга от правосъдието. Правиш ли разлика между двете ситуации или ти е сложно.

Epikur

 

 Слава, достатъчно си добра за ГЕРБ, но твърде слаба  за нормалните хора. Ако беше адвокат, никога не бих те наел, защото с теб всяко дело ще е изгубено! Нямаше да  отвърна на коментара ти, защото е толкова посредствен и примитивен, че няма накъде повече. Но ще те уважа,защото смятам че в теб има сили, просто тук неочаквано си се издънила и олекваш. Прочети си отново слабото писание, замисли се и сама установи какви фактически глупости си изписала. Приятна вечер!

първолета

"Тези антикризисни мерки не си ги е измислил г-н Борисов, нито ги е измислил Министерски съвет, тези антикризисни мерки ги е предложил г-н Дянков и г-н Трайчо Трайков", отсече прокурорът, подминавайки факта, че без одобрение от правителството предложенията не могат да влязат в сила."

 

Ай стига бе! Не ги е измислил Той? Невъзможно! Само Той е мислителят там. 😆

 

 "И допълни, че "както обикновено става, всички се крият зад някакво решение на колективен орган. Тука не става въпрос да търсим отговорност защо колективният орган е взел това и онова решение, видите ли как подсъдимият Дянков и подсъдимият Трайков са изпълнявали решение на колективен орган, който лайтмотив беше нееднократно изтъкнат в хода на съдебното следствие... Да, има решение, но персоналната отговорност за изпълнението на задачите, които са поставени с това решение, се носи от този, който отговаря за тези задачи по начина, по който ще ги изпълнява. И точно това са обвиненията на тези господа"

Вярно няма нито логика, нито граматика. И предлагам на г-н главния прокурор персоналната отговорност за този провал днес да носят  "Наталия Станчева и Емил Петров (брат на бившия прокурор Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, сега адвокат)"😊 Така де - по начина, по който се изпълняват поръчките. А той си е пълен провал. Никакъв респект!

Slava
снимка на Slava

4

Нед., 28/06/2020 - 20:38 (нов)

Epikur

 

Вдяна ли разликата или още се мъчиш? Забранено е да коментираш личността на потребител. И това ли не знаеш💨

Памфуций
снимка на Памфуций

Тези антикризисни мерки не си ги е измислил г-н Борисов, нито ги е измислил Министерски съвет, тези антикризисни мерки ги е предложил г-н Дянков и г-н Трайчо Трайков", отсече прокурорът, подминавайки факта, че без одобрение от правителството предложенията не могат да влязат в сила."

 

Ай стига бе! Не ги е измислил Той? Невъзможно! Само Той е мислителят там. 😆

Естествено, че не ги е измислил Борисов! Борисов отнюд няма никаква роля в цялата тая политика на остеритета във връзка с кризата, позната ни по думите на Дянков с "Малката пица". За нея виновен е Дянков, междунаросното положение (евентуално Меркел, но само след като сдаде канцлерството).

Борисов само дава - не разбрахте ли? Той строи личо - ей с тези две негови ръце, пенсии плаща от джоба и спестените с мъка от него пари, едни лоши хора го излъгали непрекъснато, но той нямало с кого да се посъветва. Влади Горанов, тогава заместник на Дянков, е бил дълбоко в сърцето си против, но си е мълчал от страх пред Дянков, макар заместник-министри да се назначават и уволняват не от ресорните министри, а от премиера. Мълчала си е и Менда, и Мавроиев и целия тогавашен икономически екип на ГЕРБ. И Караниколов, тогава шеф на Агенцията за приватизация (също на подчинение на МС, а не на Дянков или Трайков) , днес минстър , прокси на ДПС , но  лансиран от "Атака" и той горкият си мълчал, но в сържето си бил против и СЕГА е свидетел на прокуратурата.

След като Трайков е сменен от Добрев, същите антикризисни мерки продължават , продадени са държавните дялове в другите ЕРП, е на малко по-ниска цена, но няма значние. Пак Трайков и Дянков са виновни. Не е въпрос на политика това, а самоинициатива на тези двамата ....

 

Смех ....

фортинбрас

„Тримата тенори” на „Аферата ЕВН” е един от обвинителните Биг ордьоври (пардон) Биг шедьоври на ЦацаРов. В него кражбата на „200 милионно ЕВН-прасе” от обитателите на кочината „Бащицата 1”, станА на 20 милионната ЕВН-маймуна, следствено открита в „Зоопарка на Прокобиев”. Затова Цаци „ситно но процесуално  скача” - като „алигатор захапал електрическа змиорка”.

Цацаров за Прокопиев: Войната продължава

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-za-prokopiev-vojnata-prodylzhava-6111606

 

След края на първия рунд хипоТезите са три.

Калпаво обвинение.

Калпава оправдателна присъда.

Калпав сговор на прокуратурата и съда на Бащицата, и в този „кален номер” да Го направят по-бял и от Бялото в Националния флаг. Във възможно най-неподходящото време за избелване, и с възможно най-неподходящите „перилни и избелващи препарати”.

67% от ЕВН за 271 млн. евро, 33% за 97 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/Article/2302214

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Цецо катебето избяга от правосъдието. Правиш ли разлика между двете ситуации или ти е сложно.

 

Да, разликата е голяма : единият е в САЩ, а другият - в Сърбия.

Костадин Николов

Тоест, излиза, че:

 

1. Според законодателството и евроатлантическите ценности, вината винаги е персонална и колективната отговорност е забранена

 

2. За решенията на произволен колективен орган, отговорност не носи никой.

 

Удобно!

 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тоест, излиза, че:

 

Не излиза. Това е основен принцип в правото - вината винаги е лична.

Влез или се регистрирай за да коментираш