Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българският кораб пристигна в Антарктида

13 Февр. 2023
BGNES

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна на остров Ливингстън в Антарктида, където се намира българската антарктическа база. Корабът отплава от Варна на 27 декември. Корабът пусна котва в 18:44 ч. местно време (23:44 ч. българско време). Плавателният съд акостира по график и при добри атмосферни условия. 

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 г.

Още по темата