Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще продължи да блокира преговорите между ЕС и Скопие

Проектът за преговорна рамка със Северна Македония не отразява исканията ни, обяви първият ни дипломат Екатерина Захариева

17 Ноем. 2020
БГНЕС
Екатерина Захариева

Българското правителство продължава да поддържа позицията си, че няма да подкрепи започването на преговори за еврочленство на Северна Македония, докато Скопие не се съобрази с българските условия. Това стана ясно от изявление на външния ни министър Екатерина Захариева след участието й в заседание на Съвет „Общи въпроси” на Европейския съюз.

Първият ни дипломат посочи, че България е готова да одобри преговорната рамка с Албания, тъй като Тирана е изпълнила голяма част от поставените й условия. Същото обаче не се отнася за Северна Македония, тъй като в проекта за преговорна рамка със Скопие отсъстват българските искания – придържането към формулата за езика, заложена в двустранната декларация от 1999 г. и потвърдена с договора за добросъседство от 2017 г.; пътна карта за изпълнение на договора; ясен и категоричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България.

„Отворени сме за продължаване на разговорите и намиране на решения, но желание за преговори и компромиси е нужно и от двете страни. Не считаме, че има осезаем напредък по изпълнение на договора. Много ми се иска да се влагат повече усилия в преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България, каквато сме виждали три пъти, откакто съм министър”, посочи Захариева. И заключи: „Смисълът на членството е да направи съюза по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен.”

Още по темата