Медия без
политическа реклама

България поиска помощ от Русия за взривовете и изгони неин дипломат

Ако получим съответното запитване, руските компетентни органи ще го разгледат, отговориха от Москва

29 Апр. 2021Обновена
Външният министър Екатерина Захариева
Илияна Кирилова
Външният министър Екатерина Захариева

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, съобщават от МВнР в прессъобщение. Информацията дойде след среща на вицепремиера Екатерина Захариева с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

"България поиска правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд", съобщават от външното министерство.

В съобщението се казва още, че министър Захариева е обърнала внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни. "Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза тя пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-късно посланик Митрофанова разкри пред ТАСС, че изгоненият дипломат е помощникът на военния аташе в руското посолство, който е пристигнал на работа едва преди три месеца.

"Днес руското посолство получи дипломатическа нота за обявяване на един от нашите дипломати - помощника на военния аташе, който пристигна в София на работа само пради 3 месеца, за персона нон грата. Той трябва да напусне България до 5 май", е цитирана Митрофанова.

"За съжаление бях принудена по време на разговора (със Захариева) да заявя, че общата атмосфера в отношенията между нашите страни, политическото напрежение, не създават благоприятни условия за пълноценно сътрудничество, наред с други неща, в областта на туризма. Но едновременно с това изразих надежда и за преодоляване на проблемите в доверието между нашите страни", допълва руският посланик в София.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Русия няма да остави без отговор "неоснователните и провокативни обвинения от Чехия и България". "Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и бездоказателствени обвинения срещу Русия няма да останат без реакция", каза говорителят на Кремъл. Той не уточни какви точно ответни мерки ще бъдат предприети. "Не искам да конкретизирам, не виждам смисъл в това. При всички случаи всякакви действия на Русия ще бъдат извършени в наши собствени интереси“, добави Песков.

Малко по-късно, на брифинг, говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че "недоказаните обвинения по адрес на Русия от страна на Чехия и България, са част от широкомащабна кампания, разгърната от Запада срещу Москва". 

"При постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка", добави Захарова.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов похвали руския посланик у нас, като изтъкна, че "в дружбата, православието, църквата – във всичко това са наши приятели" „За радост Руската федерация има много сериозен посланик в България. Нашият стокообмен с тях расте и това е прекрасно! Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват, срещу транзитни такси, газ", каза министър-председателят в оставка. Той все пак предупреди Русия "да не шпионства в България". "Там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други ние сме работили. Партньорските служби знаят откога работим!, добави Борисов.

 

Министерството на външните работи е поискало отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия, съобщи вeдoмството.  Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова. Обявените за персона нон грата имат 72 часа да напуснат страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата