Медия без
политическа реклама

България официално поиска Васил Божков от ОАЕ

София и Абу Даби нямат договор за правно сътрудничество и досега няма уважено искане за екстрадиция

17 Февр. 2020Обновена
БГНЕС

Министерството на правосъдието е изпратило в събота до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. Към него са и преведените на арабски документи, съобщиха днес от министерството. Писмото на министър Данаил Кирилов до колегата му в ОАЕ и документите по екстрадицията ще бъдат предадени по дипломатически път. "Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ", допълват от министерството. От прокуратурата вече обясниха, че документите са над 200 страници.

Дали бизнесменът ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, призна неотдавна Кирилов. До момента ОАЕ са отказвали искани от България екстрадиции. "Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице", каза министърът.

Българските власти още не са потвърдили официално новината, която циркулира от неделя, че бизнесменът е освободен от Центъра за задържане в Абу Даби. БНТ цитира свои източници, че Божков е в Дубай, но му е забранено да напуска страната. Васил Божков е бил освободен от ареста в събота, след като в законовия срок властите в ОАЕ са се произнесли по молбата му. В тази процедура се разглеждат само обвиненията, за които е издадена Червената бюлетина на Интерпол - ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда и корупция. Според източници на БНТ паспортът на Васил Божков е отнет и той няма право да напуска Емирствата, докато няма окончателно решение дали ще бъде екстрадиран, или не.

Божков беше задържан в Абу Даби на 31 януари. От прокуратурата коментираха, че България не е уведомявана официално дали Божков е бил в арест. "Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "За нас учудващото е, че беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взима паспортът и се забранява да напускат страната. Така че, учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време. Иначе това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ние ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред българския съд като всички - като Арабаджиеви, като Миню Стайков, като Баневи. Това е, вършим си работата", коментира темата главният прокурор Иван Гешев. По думите му в документите за екстрадиция "естествено, че има нови обвинения, включително и по линия на културно историческите ценности".

"Сега" припомня, че хазартният бос Васил Божков избяга от България в края на януари-началото на февруари, след което бе задържан в ОАЕ. Специализираната прокуратура междувременно му повдигна обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. После обвиненията към него нараснаха на 11 на брой, вкл. за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Освен това той вече се разследва за принуда, убийства и изнасилвания.

Преди дни стана ясно и, че Васил Божков е поискал помощ от Русия за освобождаването си от ареста.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата