Медия без
политическа реклама

България оборудва бреговата охрана с нови ракети срещу руска агресия

"На сила се отговаря със сила", каза премиерът Денков и МС отпусна близо 40 млн.лв за RBS-15

07 Септ. 2023Обновена
Ракети RBS 15 Mk 3

България оборудва изграждащите се в момента два военни кораба и бреговата си охрана с чисто нови ракети срещу желанието на Москва да "превърне Черно море в руско езеро", както и заради войната, която Москва води в Украйна. Това се разбра от отговор на премиера Николай Денков на въпроси във фейсбук.

"Доставя се оборудване за два кораба, за да изградим това, което ще ни защитава, купуват се ракети за бреговата охрана", обяви в прав текст министър-председателят. Той не влезе в конкретика, но вероятно има предвид сделки за закупуване на противокорабни ракети Saab/Diehl RBS-15 Mk3. Още през април м.г. Министерството на отбраната публикува 17 спецификации на търсени оръжия. Тогава стана ясно и че флотът планира да закупи неопределен брой противокорабни ракети RBS-15 Mk3, които се произвеждат от шведската компания “Сааб” и германската “Диел”. Те ще бъдат сложени на двата кораба, които се изграждат в момента. Наскоро стана ясно, че се преговаря за такива ракети и за бреговата охрана, като един от аргументите е да има съвместимост на въоръжението на корабите и брега.

Само часове след изявленията на Денков, правителството отпусна над 37,5 млн. лв. за Министерството на отбраната, точно за да закупи ракети и торпеда. Парите ще бъдат насочени именно за модернизация на бреговата артилерия и закупуването на ракети RBS-15.

"За момента не виждаме пряка заплаха за българската черноморска територия, но се вижда желание да се блокира икономическата зона извън териториалните води. Подадена е информация в НАТО за това и на най-високо ниво сме предупредили, че има желание от руската страна "Черно море да се превърне в руско езеро", отговори в четвъртък Денков на въпрос какво прави България в отговор на руската агресия в Черно море.

Денков подчерта, че страната ни трябва да развие военноморските си сили, за да може те да са достатъчно подготвени да защитават държавата. "В момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на сила се отговаря със сила. Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове", каза той, като припомни руските ракетни удари по Варна от 1915 г.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

По думите на премиера националният интерес на България е фронтовата линия и агресорът в лицето на Русия да бъдат възможно най-далеч от границите на страната, затова и България подкрепя Украйна по всички възможни начини. "Руски политици многократно заявиха, включително Медведев, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските граждани да си отворят очите, че има един агресор, който иска да си върне имперското влияние", допълни Денков.

Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там внимателно, заяви също в четвърък генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка и приветстваме усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението, добави той. Столтенберг отбеляза, че е разширено въздушното наблюдение на съюзниците над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на пакта. Удвоихме броя на батальоните по източния фланг, ще направим необходимото за защитата на всяка педя от земята на алианса, посочи генералният секретар.

 

Военният министър Тодор Тагарев не изключи възможността за война между НАТО и Русия в Черно море.  "Това е въпрос от самото начало на мащабната агресия и постоянно стои на вниманието на всички, които взимат решения.

Столтенберг настоя, че украинското контранастъпление напредва и надхвърля очакванията. Той предупреди, че това ще бъде кървава и трудна битка. По неговите думи не може да се предвиди как ще се развият събитията. Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя подкрепата за Киев да продължи при всички обстоятелства. Покрепата за Украйна не е възможност, а необходимост, обобщи Столтенберг.

For the first time, Saab is presenting the surface launched version of their latest-generation RBS15 Gungnir missile system, the superior anti-ship missile s...