facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България не е пожелала да участва в обща поръчка на ЕС за маски

Правителствената пресслужба ще проверява защо не сме се включили за по-евтини защитни материали
6 923
 Илияна Кирилова

България и още 5 други държави не са пожелали да се снабдят с медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз, стана ясно на брифинг на Европейската комисия, цитиран от "Свободна Европа".

Говорител на комисията съобщи днес, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват, преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел е направил  обща обществена поръчка от името на 20 държави, а в нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите на страните си за справяне с епидемията. По време на тези срещи е преценено, че заедно държавите могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Поръчката беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни говорителят на ЕК.

От правителствената информационна служба са казали пред "Свободна Европа", че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят защо България не е участвала в общата поръчка.

Очаква се тази вечер да бъде обявена и обща обществена поръчка за тестове за коронавируса, както и за обдишващи апарати, които са необходими за най-тежко болните пациенти. Все още не е ясно какви количества и кои държави кандидатстват за доставките по нея.

В неделя ЕК въведе регистрационен режим за износа на маски и защитно облекло извън ЕС. Такива пратки трябва да се одобряват предварително от националните власти по изпращане, преди да могат да напуснат пределите на ЕС.

Междувременно Германия обяви, че ще изнесе 1 милиона маски за Италия, след като в петък Париж и Берлин оттеглиха националните си забрани за експорт на защитно облекло за болнични заведения.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Меркел отказа участие в срещата на Г-7 заради коронавируса

30.05.2020

Обновена

2185 10
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3198 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4995 91

Коментари

Хумангоид

Защото от общата европейска поръчка не може да се открадне нищо, затова. Ни комисиони има, ни завишени цени, ни "благодарности", ни "да се почерпиш там"... Тези от Свободна Европа тъпи ли са?

Курти влезе

Същата мисъл, че не може да се открадне, ми хрумна и на мен като прочетох заглавието.

Непримирим

Тия изроди, дето ни управляват не ги интересува нищо друго, освен вечната далавера. Не им трябват изгодни сделки, подаръци и т.н., от които не могат да приберат дебела комисионна, по възможност да доближава 90 процента.

вила

 България вече не е държава, а пожарникария, територия с еднолично командвани  държавни органи Тя никога не планира, прави спешно комисии, комитети, щабове...  след като се обърне колата всичко е на пожара, защо е така Не знам, ако някои знае, да каже

Fire

И откога правителствената информационна служба извършва проверки? 

Простнарод

Днес на мойто бачкане мн. приятно се появиха два вида маски в 4 цвята но нито една ППФ 3, а ППФ 2 и 1.

Iberia
снимка на Iberia

Точно маската PPF-2 предпазва от коронавируса. PPF-3 пази от ФПЧ и някои аерозоли. Нищо повече.

Доверчивия

Никакви маски не ни трябват.

Всеки трябва напълно свободно самостоятелно да се приобщи към вируса.

Stern

Вероятно България е поискала пая й за маски и облекла да се достави в пари. За какво са им маски и облекла, които да дадат на простолюдието? За онези горе така или иначе има. Виж, ако се дадат в паричен вид ще се включим. Пък и вече ръчички се потриват в очакване на милиард и нещо кеш.

pro_hard

Щото маски ще направи ЕТ "Хитър Петър". По някаква случайност фирмата е на сина на общинския съветник от ГЕРБ Петър Петров....

Хумангоид

Той досега на един 3D принтер пускаше майонеза, вериги против сняг за тирове и теракотени плочки, що па да не направи некви маски? Наше момче е, ще се справи.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Междувременно Германия обяви, че ще изнесе 1 милиона маски за Италия

Маски тънки  като тоалетна  хартия.се доставиха  в Италия.

 

Простнарод

Колегата Наката Андерсон май за ППФ 3 каза ама дано да съм се объркал щото имам една ППФ2 в къщи и днешната е ППФ1 те ще са за жената, а аз щи гилам със служебната /гумена с въглен и 2 кичета/.

ПП Да попитам; синия спирт /метила/ колко градуса е и може ли нещо да дезинфекцира?

hawk

Може,със защитни ръкавици и маска/ако не си на проветливо място/.Можеш да го използваш за почистване на брави/външни /.Метанола си  влиза в организма,и чрез кожата, и чрез вдишване.Първа помощ-ЕТАНОЛ/зърнен/.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Едно малко и си дезинфекциран окончателно.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.olx.bg/ads/q-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%...

 

 

поръчайте, докато още има.Съветвам да си вземете и един т-55. Евтини са- почти на цената на скрап.Тотална защита, а и паркирането е безпроблемно.

kaily
снимка на kaily

България не е пожелала, щото сме си завъдили проклети изроди, които от всяко нещо гледат да намажат и нищо друго не ги интересува. Човешкият живот е с по-ниска стойност за тях отколкото за раковата метастаза.

А за дезинфекция, в Карфур има спирт за домакинството 70 градусов, ама Карфур няма в България. Вижте дали някой друг супермаркет не предлага нещо такова.

peniko

Колеги, нима вие искате да оставите габровските шивачки бе работа...

Begemot
снимка на Begemot

Ще ги поръчаме на фирмата на Саздов, на кортовете в Банкя, ама преди това България ще подпише с него ( и  за Него) консултантски договор за 30 милиона евро. Като си платим - тогава . Маски, миски - к'вото дойде, първо - плащането на консултантските услуги.

paragraph39

"Когато и където парите са ВСИЧКО, там тогава всичко друго е НИЩО!"/§39/

Zmeja

Твърде съм скептичен към защитните облекла за многократна употреба (70 пъти!). Създадена ли е организация и условия за тяхното съхранение след използване, обеззаразяване, пране и подготовка за ново използване. Използваните веднъж защитни костюми индивидуални ли ще са или ще са за общо ползване?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×