Медия без
политическа реклама

България кани австрийски и нидерландски митничари на инспекция

29 Юни 2023
Спомен от края на 2020 г. - българското правителство бе поканило на инспекция датския министър на имиграцията и интеграцията Дани Ингер Стьойберг.
БГНЕС архив
Спомен от края на 2020 г. - българското правителство бе поканило на инспекция датския министър на имиграцията и интеграцията Дани Ингер Стьойберг.

България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митници да наблюдават контрола на турската граница, става ясно от интервю на премиера Николай Денков пред брякселското електронно издание "Политико". "Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно", е цитиран Денков от БНР.  Добавя, че приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" за охраната.

Както е известно, Австрия и Нидерландия са основните скептични държави относно влизането на България в Шенгенското пространство. Днес и утре в Брюксел ще се проведе Среща на върха в ЕС, а България е представена именно от Денков, който ще разговаря с колегата си от Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер по темата.

Пред "Политико" Денков добавя, че в България съвместно с Европол се създава специално звено за борба с трафика на хора.

Чужди инспекции на границата ни - с променлив успех, организираше преди години и правителството на ГЕРБ.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата