Quantcast
България чества 113 години независимост (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България чества 113 години независимост (ГАЛЕРИЯ)

И днес е нужна вярата на българския народ сам да кове съдбата си, заяви президентът Радев
Обновена
783
 БГНЕС

България отбелязва днес 113 години от обявяването на своята независимост. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

По традиция и днес старопрестолният град ще бъде център на тържествата за годишнината. В честванията във Велико Търново ще се включат президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев.

Празничните прояви започнаха с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в църквата "Св. 40 мъченици". Владиката донесе частица от мощите на Св. Иван Рилски, предаде БНР.

"Обявяването на независимостта е огромен празник за народа, възпитаващ и задължаващ - заяви митрополит Григорий. - Ако не го чувстваме като огромен, тогава нямаме отговорност, а възпитанието трябва да продължава, докато всеки живее и да го предаде на близките си. Задължаващ е също - огромна отговорност."

Заради противоепидемичните мерки в историческата църква дойдоха малцина граждани.

"Независимостта на България е политическият акт, който българите отвоюват сами, без помощта и против великите сили. Това е един хубав български празник, който трябва да се почита и да се уважава и да си спомняме миналото. Историята народът като не я знае, не я почита, не я разбира, няма бъдеще", споделиха великотърновци пред националното радио.

Актьори от Великотърновския театър прочетоха текста на манифеста.

В 10:30 ч. в крепостта Царевец държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев участва във военния ритуал по издигане на националния флаг. Бяха поднесени венци на Пирамидата на независимостта, предаде БГНЕС.

"Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого", започна словото си президентът.

И продължи:

"И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България!"

Кметът на Велико Търново Даниел Панов пък заяви:

"Ние сме свободолюбив и мирен народ. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, която я пазим в нашите души."

Значимостта на празника коментира и историкът проф. Милко Палангурски: "Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света."

Заради противоепидемичните мерки вечерната заря проверка е отменена. Честванията във Велико Търново ще завършат с излъчване на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и с илюминации на паметника на Асеневци.

Още

ДБ удари от засада президента на консултациите

07.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

14231
Ще правим тиха дипломация, докато Гешев е външен министър
Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

2920