Медия без
политическа реклама

БСП планира да започне разговори за министри от понеделник

Независимите депутати няма да гласуват за кабинет с хора от ИТН на ключови позиции

21 Юли 2022Обновена
БСП затвориха първия кръг от преговори за съставяне на правителство.
БГНЕС
БСП затвориха първия кръг от преговори за съставяне на правителство.

Първият кръг от преговори, които БСП проведоха с представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и отделилите се от партията на Слави Трифонов депутати приключи без сериозни разминавания. Така обобщи резултатът соцлидерът Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Левицата дава срок до утре на участниците в разговорите да кажат дали одобряват цялостния проект за управленска и законодателна програма. Ако се постигне съгласие върху документите, в понеделник ще започне втори кръг от разговори. Те ще обхванат структурата и персоналния състав на проектокабинета. Разговорите ще се водят поотделно с другите формации за конкретни имена на премиер и министри, а след това всички ще се срещнат, за да ги обсъдят.

"Ние уважаваме всички депутати, независимо от личните противоречия и от егото. На първи етап програмата е одобрена", каза Нинова. И оптимистично допълни, че "всичко е постижимо, ако искаме да има правителство".

Що се отнася до искането на "Промяната" левицата да държи мандата, докато антикорупционният закон бъде приет, Нинова каза, че разминаването тук е по отношение на времето. "От ПП искат първо да приемем закона за КПКОНПИ, да има антикорупционно мнозинство с гласувания, а не само на думи, но това поставя въпроса колко време може да се държи мандата", коментира соцлидерът.

Светлина в края на тунела

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов има знаци, които подсказват, че шансовете за съставяне на правителство с третия мандат нарастват, но за това са необходими търпение и професионализъм. И допълни, че ключовата задача е да се "постигне баланс между ИТН и ПП". 

От ДБ обаче са категорични, че ще решат каква подкрепа ще дадат, едва когато имат яснота как се очертава цялата конфигурация. И подчертаха, че ако премиерът е от ПП, това ще е добра база да подкрепят правителството.

"Има нужда страната да избегне тласкането към избори, има много рискове и в политиката, и в икономиката, и в областта на сигурността, здравеопазването. Затова гледаме на възможността да се направи правителство с третия мандат като нещо, което трябва да бъде подкрепено", каза Иванов. 

Единственото условие, което от "Продължаваме промяната" поставиха по време на разговорите с БСП за съставяне на правителство, е мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието новото антикорупционно законодателство, а държавната

 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/produlzhavame-promyanata-pak-predlaga-asen-vasilev-za-premier

Какво мислят независимите депутати?

Това дали независимите депутати, които се отцепиха от ИТН, ще подкрепят ново правителството, зависи от програмата и от персоналните изисквания на ИТН в кои сектори ще назначат свои министри. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев след срещата, която бившите членове на партията на Слави Трифонов проведоха с БСП.

Отцепниците предупреждават, че е възможно ИТН да предизвикат втори политически взрив. "Знаем характера на партията и кое е водещо за нея, предупредили сме евентуалните партньори от втори взрив, предизвикан от този партньор", каза Василев.

"Нашите гласове нямат тежест, която да реши дали ще има, или няма да има правителство", заяви министърът в оставка. И допълни, че БСП, ДБ и ПП трябва да се разберат с "непредвидимия партньор ИТН". 

Преди срещата между бившите членове на ИТН и БСП независимият депутат Николай Радулов обяви, че би подкрепил правителство с връчения на левицата трети мандат, стига в него да няма министри от бившата му партия. По думите му формацията на Слави Трифонов работи в услуга на бившите управляващи от ГЕРБ.

"Никакво участие на ИТН във властта, защото те доказаха, че за тях властта има други цели, а не изчегъртването на ГЕРБ. Разходете се по малките населени места и ще видите, че в секторите на министерствата, управлявани от ИТН, стоят хората на ГЕРБ. Доста съм песимистичен за това, че ще има правителство. Бих приел Министерски съвет с подкрепата на "Има такъв народ", но без министри от него, тъй като те доказаха, че техните министри, които предлагат, не са от ИТН и не са познати на избирателите и имат други цели от прокламираните на изборите", заяви Радулов пред БНТ.

Той изтъкна, че независимите народни представители нямат изисквания за постове, а държат на работата по конкретни сектори: борба с корупцията, подсилване на службите, които се грижат за националната сигурност, промени в МВР, енергийна независимост. По тези въпроси независимите депутати вече са говорили с "Продължаваме промяната" на преговорите за първия мандат.

Предстои повечето народни представители, които се отцепиха от "Има такъв народ", да създадат гражданско движение, което ще обедини структурите, напускащи партията на Трифонов. Лидер на новото сдружение вероятно ще е настоящият министър на младежта и спорта Радостин Василев.

"Тези хора по някакъв начин ни припознаха. Ние нямахме намерение да сме политическа партия или движение, но тези хора ни припознаха и не можеше да ги оставим", коментира Радулов.

Последвайте ни и в google news бутон