Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП най-накрая застана зад Радев за втори мандат

Нинова излезе с 6 условия към правителство, предложено от Трифонов

17 Апр. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След почти три месеца увъртане и протакане, БСП най-сетне излезе с подкрепа за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Това стана след бурни двучасови дебати на днешния Национален съвет на БСП на "Позитано" 20. "Започваме срещи и разговори с президента Радев и вицепрезидента Йотова за формулата им за издигане за втори мандат и за политиките, които ще отстояват по време на кампанията им", обяви на брифинг лидерът Корнелия Нинова. Решението за подкрепата им е било взето със 122 гласа "за" и 9 "въздържал се", допълни тя.

Нинова обаче не призна като своя грешка, че не застана зад Радев преди предизборната кампания. "Наша обща грешка е, че не го направихме", отговори тя на репортерски въпрос.

ПОД УСЛОВИЕ

Корнелия Нинова обяви и решения на пленума относно позицията на червената парламентарна група за съставянето на бъдещия кабинет. При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ групата ще гласува против.

Ако "Има такъв народ" на Слави Трифонов тръгне на сформира правителство, то ПГ  ще даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него. Но подкрепата, която от ИТН не приемат радушно, няма да е безрезервна, а под условия. Те са - бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за нейните социални и икономически последици; борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма; обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната; прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021 – 2027 и представяне на преработен национален план за възстановяване и устойчивост. Като важно условие Нинова постави и промяна в изборното законодателство, така че да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и приемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

Нинова добави още едно условие: ако партията, която предлага правителство, или излъчения от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на левицата.

При положение, че се стигне до възлагане на проучвателен трети мандат на БСП, ще вземем решение по този въпрос в спешен порядък, каза Нинова.

Лидерът на БСП съобщи, че по време на днешното заседание нито един от членовете на Националния съвет не е повдигнал думата за конгрес, така че такъв няма да бъде свикван.


Драма

Разгорещената дискусия по въпроса за подкрепата на Радев е започнала след изказването на Нинова, като са били отправени въпроси защо решението не е било взето преди парламентарните избори. Именно неподкрепата на Радев беше посочена като една от основните причини за катастрофалния резултат на соцпартията и позиционирането й на трето място, въпреки увереността на Нинова, че БСП ще бъде първа на вота.

Весела Лечева заявила, че е отлагането на подкрепата за Радев е "неадекватно", защото така партията била лишена от възможност да използва единствения политически дивидент, който е имала за последните 4 г. - победата на президентските избори. Тя задала и въпрос защо ръководството е пренебрегнало мнението на партийните организации, които излязоха с декларации в подкрепа на Радев и Йотова.

Деница Златева, заявила, че със свои изказвания по темата за Радев лидерката и членове на Изпълнителното бюро са разколебали редовите социалисти.

На влизане на заседанието на "Позитано" 20 един от опонентите на Корнелия Нинова - доскорошният й съюзник Кирил Добрев, попита пред репортери: "Защо беше необходимо да загубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега? Десетки и стотици партийни организации го направиха преди няколко месеца, защо се дърпа това ръководство и ако днес трябва да плащаме цената за ината на някой, ще го направим. Жалко за това поколение, което идва след нас".

Добрев смята, че "времето на този председател на БСП е минало отдавна и изборите го показаха". Той обясни, че оставка не може да иска, а председателят трябва да излезе и да се извини. По-късно на брифинга Нинова каза, че не се е извинила на никого.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също смята, че подкрепата за Радев за втори президентски мандат е закъсняла. Според него заявките за подкрепа на кабинет на партията на Слави Трифонов трябва да се правят след решение на Националния съвет.

Пред "Позитано" 20 се събра и група от младежката организация на Перник, която поиска оставката на Корнелия Нинова заради слабия изборен резултат. 


КОНТРА

Освен критики към Нинова за позицията й към тандема Радев-Йотова, разпри е имало и по предложения алтернативен дневен ред от опонентите на Нинова. В него критиците на Нинова са поискали избор на ново тясно ръководство, което да излъчи временно упражняващ функциите на председател, с мандат до края на годината, тоест до декември Нинова да бъде сменена. Което засега няма да се случи, тъй като не беше взето решение за свикване на конгрес.

По отношение на тежката изборна загуба и отказа на Нинова не подаде оставка, опонентите й отчитат, че "БСП не беше припозната като основна опозиционна сила и носител на промяната (на фона на всичките провали и скандали в управлението, довели до масови протести)". "За да изглежда БСП като част от статуквото, допринесоха мълчанието по безобразията на прокуратурата на Гешев, ненапускането на парламента по време на протестите; непрозрачният процес на структуриране на предизборните листи и отсъствието в тяхното чело на ярки, подготвени и авторитетни фигури, разпознавани от обществото и местните общности; вялата, неградирана и нецентрирана предизборна кампания на национално ниво", смятат социалисти.
 

Още по темата