Медия без
политическа реклама

БСП настоя международната общност да не прилага двойни стандарти

А ДПС похвали почетния си лидер Ахмед Доган за неговата прозорливост в геополитиката

27 Февр. 2022Обновена
Брифинг на БСП

Брифинг на БСП. Повече тук: https://bit.ly/3vDEnw7

Posted by NOVA News on Sunday, February 27, 2022

БСП излезе с декларация по повод войната в Украйна, след като проведе днес заседание на Националния съвет на партията. В документа се препотвърждават всички позиции, които левицата заемаше досега по отношение на конфликта.

„БСП в цялата си история е партия на мира и сътрудничеството”, прокламира соцлидерът Корнелия Нинова, която представи декларацията. Като примери посочи борбата на социалистите за мир по време на редица военни конфликти – от Балканската война до Косовската криза и окупацията на Ирак. Не спомена обаче нищо за въоръжената съпротива на БКП по време на Втората световна война.

Партията осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата офанзива от руската армия. „В същото време, настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право”, обяви Нинова. Не поясни обаче в какво според левите се изразяват тези двойни стандарти.

Социалистите настояват за прекратяване на военните действия от страна на Русия и за връщането на двете страни на масата за преговори. И отново потвърждават, че няма да подкрепят въвеждането на икономически санкции срещу руската държава от страна на ЕС. Правят го с познатите аргументи – че от 2014 г. насам санкциите са показали, че са неефективни като наказателни мерки, а и очакваните контрасанкции от страна на Москва ще се отразят негативно на българската икономика и българските граждани. По същия начин обосноваха и съпротивата си срещу текста за санкциите в общата декларация на Народното събрание, посветена на войната. Тогава до БСП застана единствено "Възраждане". 

Народното събрание осъди военната интервенция на Руската федерация в Украйна. Това стана след повече от 6 часа обсъждания – както скрити такива между парламентарните групи, така и открити в пленарната зала.

От правителството, в което участват, червените очакват да изготви план за справяне с последиците от конфликта – както икономически, така и хуманитарни. Нинова съобщи, че партията й започва дарителска кампания, а червените кметове ще търсят общински жилища за настаняване на семейства.

В заключение, левите предупредиха да не се използва войната, за да се посегне на историческите паметници у нас. Стана ясно, че имат предвид започналата кампания за премахване на паметника на Съветската армия в София.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия, съобщи самият той във Фейсбук.

Нинова отклони въпросите по повод исканията за оставка на военния министър Стефан Янев, който в началото на руската офанзива отказваше да определи случващото се като война. Соцлидерът посочи, че той е представител на „Продължаваме промяната” в правителството, с което подсказа, че няма намерение да носи отговорност за него.

Военният министър е абсолютно неадекватен. Той още не знае, че има война", заяви депутатът Ивайло Мирчев по БНТ тази сутрин. Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е на дневен ред, заяви премиерът Кирил Петков снощи в кулоарите на парламента, предава БНР.

ОТ ВОЖДА С РЕСПЕКТ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ сподели във Фейсбук речта на почетния лидер на движението Ахмед Доган от 22 декември 2015 г. В словото си Доган говори за кризата на еднополюсния модел на света и констатира, че "утвърждаването на Русия е необратим процес", който Москва ще поддържа дори със сила. "От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят", обръща се тогава Доган към съпартийците си.

Карадайъ придружава цитирания текст единствено с фразата "Без коментар!". Така изглежда подчертава възхищението си от прозорливостта на своя почетен лидер.

 

Последвайте ни и в google news бутон