Медия без
политическа реклама

БСП излезе с оферта за програмно правителство

Нямаше реакция от ГЕРБ, които са очевидният адресат на предложението, направено при обсъждането на вота на недоверие

15 Ноем. 2023Обновена
Корнелия Нинова изглежда изпитва прилив на самочувствие след доброто представяне на местните избори, за да отправя предложения за споделяне на властта.
Илияна Димитрова
Корнелия Нинова изглежда изпитва прилив на самочувствие след доброто представяне на местните избори, за да отправя предложения за споделяне на властта.

Със силно напрежение, заплахи и обиди премина дебатът в Народното събрание по втория вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Трите опозиционни формации обвиняват кабинета в провал в политиката за сигурност и отбрана на страната. По-конкретно, те твърдят, че управляващите закупуват бойна техника, която е неадекватна на съвременните военни предизвикателства; че взимат решения в сферата на отбраната, които са в услуга на чужди интереси; че използват държавните военни поръчки, за да облагодетелстват комисионери и лобисти; че не могат да се справят с нелегалната имиграция през нашите граници; намесиха дори и прекратения проект за АЕЦ „Белене“, макар че вече неуспешно поискаха вот на недоверие в сферата на енергетиката.

По правилата на парламента вотът ще се гласува 24 часа след края на дебатите. Това означава, че гласуването ще се проведе утре, в 13.55 ч. Няма дори теоретичен шанс за успех, защото засега ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС остават зад кабинета, а вносителите на вота са прекалено малобройни, за да го доведат сами до успешен край.

 

ОФЕРТА ЗА ПОДМЯНА НА СГЛОБКАТА

Най-любопитният политически момент от целия дебат беше изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заговори за ново правителство. Тя обяви за неверни твърденията, че сегашното управление е лошо, но безалтернативно, както говори герберският лидер Бойко Борисов. „Винаги има алтернатива. Имаше такава в началото на това Народно събрание. Предлагам ви да помислите върху нея. Непартийно правителство, без лидери и политически лица, програмно, с конкретни задачи и срок на съществуване“, описа политическия си план Нинова. Тя изглежда изпитва прилив на самочувствие след доброто представяне на партията на местните избори, за да отправя предложения за споделяне на властта.

Това на практика беше конкретна оферта към другите политически сили за подмяна на модела на сглобката. Соцлидерът не уточни към кого отправя предложението. Подразбира се обаче, че адресатът е ГЕРБ. Борисов и хората му непрекъснато негодуват срещу партньорите си в кабинета ПП-ДБ и ропотът им се засили още повече след местните избори. Герберите даже заплашиха десницата с „разглобка“, ако правителството не заработи както им се иска.

На днешното предложение на Нинова обаче те не реагираха изобщо, а в кулоарите Борисов беше категоричен, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен. За отбелязване е, че депутатите от ГЕРБ-СДС не защитиха и с една дума общото управление с ПП-ДБ. Така постъпиха и на първия вот на недоверие, когато мишената беше енергийната политика на кабинета. А сега нямаха и мотив да се обаждат, тъй като в центъра на опозиционната атака беше министърът на отбраната Тодор Тагарев, когото герберите недолюбват.

 

НА 8000 МЕТРА ВИСОЧИНА

Кирил Петков - съпредседателят на ПП-ДБ, избра странен подход, за да защити правителството. От трибуната на парламента бившият премиер се захвана да обяснява в конкретни параметри предимствата на американските военни радари и самолети, които страната ни закупува - например, че американският изтребител F-16 може да засече съветския МиГ-29 във въздуха 40 секунди по-рано. "Тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно с нашите съюзници в НАТО да направи така, че България никога да не влиза във война. Популисткото говорене, тънките сметки, пестенето на средства са в ущърб на българската армия и на българските граждани", заяви Петков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов снизходително контрира Петков, че не може да говори, без да е ходил войник, и заразказва за собствените си преживелици в армията. Експремиерът се обиди. "За разлика от вас, аз съм летял на 8000 метра без кислород, за да спасявам български граждани! Вие, докато сте стояли някъде в казармите, аз съм спасявал! Да, точно така!", объркано се защити Петков, докато националистите му се присмиваха. И не само продължи да обяснява за техническите разлики между самолетите, но намеси и други модели - като шведския "Грипен". А Костадинов го нападна, че е обидил всички, които са ходили в казармата. "Кислородната хипоксия води до необратима повреда на невроните и мозъчната дейност", подигра се водачът на "Възраждане" на твърденията на Петков, че летял на 8000 метра без кислород.

Съпартиецът на Петков Даниел Лорер уверено заяви, че един ден другите политически сили ще припознаят правилността на правителствената политика. "Има време да ковем сърпове от мечове. Но сега е време да изковем още мечове за България", метафорично се изрази Лорер.

От "Възраждане" също имаха своите моменти от трибуната. Ивелин Първанов обяви, че трябва да се направи "евтаназия на правителството", тъй като сглобката била "мъртъв проект, който агонизира от първия си ден." Съпартиецът му Златан Златанов намеси теорията за обществения договор на Жан-Жак Русо. "Правителството е нелегитимно. Общественият договор беше опорочен. Той е сключен при условията на нищожност съгласно ЗЗД (Закона за задълженията и договорите – бел.а.), а именно с ала-бала, флашки и други злоупотреби", впусна се Златанов в правно-политически анализ, докато водещата заседанието Росица Кирова му спря микрофона заради изтеклото му време.

 

САМОЗАЩИТА

Военният министър Тодор Тагарев, срещу когото всъщност е насочена атаката на опозицията, реши сам да се защити още в самото начало на обсъждането. Той посочи, че управляващите работят за увеличаване на военния бюджет и модернизация на въоръжените сили. Дълго говори за военната помощ, която оказваме на Украйна, като изтъкна, че това е въпрос на стратегически интерес за България, за да бъдат защитени етническите българи във воюващата страна, да се възстанови международният правов ред и да се гарантира мирът.

Той отхвърли обвиненията в конфликт на интереси, които му отправя БСП – социалистите твърдят, че съпругата му е съдружник с управителя на фирма „Телесис“, която е спечелила обществена поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати на стойност 11 млн. лв. Министърът призна, че информацията за съдружието е вярна, но отрече, че фирмата на съпругата му и той самият имат някакво отношение към „Телесис“, тъй като фирмата е спечелила поръчката преди той да заеме поста си.

Това обаче, с което Тагарев накара опозицията да експлодира, беше обяснението му за кадровия срив в армията. Той обясни огромния недостиг на кандидати за военнослужещи и курсанти във военните училища с демографската криза и с „масирана дезинформационна кампания“, както я определи, водена от БСП и „Възраждане“. Според министъра необоснованите спекулации на социалистите и националистите, че България ще бъде въвлечена във военните действия в Украйна, са довели до отлив на желаещи да влязат в армията.

От редиците на опозицията се понесоха яростни викове срещу него. Росица Кирова, която водеше заседанието, даже обяви, че е чула обиди по адрес на Тагарев, и обеща да издири и изгони виновния от залата.

Корнелия Нинова иронично коментира, че според Тагарев едно нейно изказване е станало причина за некомплекта, който е налице поне от 15 години. „Представете си каква сила имам ... Това звучи като виц“, присмя се Нинова. И гордо разказа, че тя е причината Тагарев да не стане министър в кабинета "Петков", тъй като тогава заплашила лидерите на ПП и ДБ, че ще свали правителството, ако той заеме поста. Далеч по-необуздан беше Костадин Костадинов, който нарече Тагарев „предател“. „Мястото ви е в затвора, Тагаренко!“, обидно избухна той към министъра. Кирова не реагира на поведението му.

След това на трибуната последователно излязоха вътрешният министър Калин Стоянов и енергийният министър Румен Радев, които също бяха засегнати от твърде широките мотиви на вота на недоверие. Радев обясни, че АЕЦ "Белене" не може да се построи, тъй като изпълнителят е руска компания и напомни, че затова парламентът реши неизползваното оборудване за проекта да се продаде на Украйна. Стоянов беше в лошо настроение - нарече вносителите на вота "хора, които не знаят къде се намира държавната граница, и ако ги пуснем в Южния парк, ще се загубят". Той се представи с дълга статистика за имигрантските атаки срещу границата - според неговата информация задържаните имигранти, опитали да влязат нелегално в страната, са намалели с 32% спрямо 2022 г., а задържаните при опит да напуснат - с 45%.

 

ОБОБЩЕНИЕ

В края на обсъждането говори премиерът Николай Денков. Той изброи какво е научил от вота на недоверие: че трите опозиционни формации най-накрая са признали в мотивите към вота, че Русия води война срещу Украйна, и ако тази война спре, ще изчезне основната заплаха за сигурността на България; че опозицията се противопоставя на модернизацията на армията; че не се интересува от съдбата на етническите българи в окупираните от руснаците украински територии; че не се интересува от истината, а използва само пропаганда, лъжи и обиди.

След него социалистът Кристиан Вигенин се възползва от последните 7 секунди време за изявления на БСП. Той обвини Денков, че е толкова безпомощен, че се опира на безсмислици, и не е в състояние да изпълнява функциите на премиер. С това дебатът приключи. Утре се очаква гласуването.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата